9 razloga za bol u grlu

Prosječna osoba proguta slinu oko 50 puta u minuti, no koliko često gutamo, postajemo svjesni tek kad nas počne boljeti grlo. Bolovi mogu trajati nekoliko dana, ali i tjednima ili mjesecima, ovisno o uzroku. Evo najčešćih uzroka:

GRIPA

Bol u grlu nije najtipičniji simptom gripe, ali može se javiti. I u ovom slučaju »kašalj« može nadražiti grlo i izazvati bol, ali sada je ona praćena bolovima u cijelom tijelu, temperaturom i iscrpljenošću. Ako se radi o gripi, obavezno odite liječniku.

PREHLADA

Infekcija gornjih dišnih puteva izazvana virusom, poput obične »prehlade«, najtipičniji je uzrok boli u grlu. Prvi simptomi su nadraženost grla i začepljenost nosa, a zatim se mogu javiti kašljanje, kihanje i curenje iz nosa. Neki virusi direktno napadaju grlo i uzrokuju mala oštećenja na vrlo osjetljivoj sluznici ždrijela, što izaziva snažan osjećaj pečenja. No, čak i kad virusi ne napadaju grlo, do nadraženosti može doći zbog stalnog kašljanja. Odmor, uzimanje tekućine i protuupalni lijekovi pomažu u ublažavanju simptoma, a do poboljšanja obično dolazi za nekoliko dana.

BAKTERIJSKA INFEKCIJA

Uzrok boli u grlu može biti i bakterijska infekcija. Nije praćena kihanjem ni kašljanjem, ali može izazvati loš zadah, povišenu temperaturu i otečenost limfnih čvorova u vratu. Ako su simptomi jako izraženi, svakako odite liječniku, koji može u ambulanti provjeriti radi li se o streptokoknoj upali. Ako je test pozitivan, propisat će vam antibiotike, no poboljšanje ćete osjetiti tek za 48 do 72 sata od početka terapije.

MONONUKLEOZA

Mononukleoza se prenosi slinom, uzrokuje ju Epstein-Barrov virus, a jedan od uobičajenih simptoma je i bol u grlu, uz umor, povišenu temperaturu i otečenost vratnih žlijezda. Simptomi mogu potrajati i mjesecima, a osjećate li takve tegobe, javite se ječniku. Za postavljanje dijagnoze potrebno je napraviti tzv. monospot test, no za taj virus nema lijeka. Morate jednostavno čekati da prođe.

Vezani članak:  Povišen kortizol - uzročnik ozbiljnih poremećaja

ALERGIJE

Alergije na pelud, obično praćene kihanjem, suzenjem očiju i curenjem iz nosa, mogu uzrokovati i bol u grlu. Obično je više riječ o osjećaju grebanja nego o boli. No, krivci mogu biti i određene namirnice, ali je u tom slučaju grlobolja praćena želučanim problemima. Primijetite li da vam se ti simptomi javljaju nakon konzumiranja određenih namirnica, obavite testiranje na alergije.

LARING0FARINGEALNI REFLUKS

Radi se o sličnom problemu kao što je gastroezofagealni refluks, samo što zahvaća grlo. Laringofaringealni refluks poznat je pod nazivom “tihi refluks” jer ne uzrokuje tipične simptome kao što je žgaravica. U ovom slučaju želučana kiselina putuje iz želuca kroz jednjak u grlo, gdje nadražuje osjetljivo tkivo i izaziva bol ili promuklost. Mogu se javiti i suh kašalj, potreba za stalnim nakašljavanjem ili osjećaj da vam nešto stoji u grlu. Taj se problem može liječiti antacidima, a pomoći će i izbjegavanje alkohola, kave te masne i začinjene hrane.

SUH ZRAK

Suh zrak može jako nadražiti grlo, pogotovo kod osoba koje su sklone disati na usta, jer nos djeluje poput ovlaživača – vlaži zrak koji udišemo prije nego što kroz grlo dođe u pluća. Problem je obično najizraženiji ujutro, a može se ublažiti pijenjem dovoljno tekućine tijekom dana kako bi noću grlo bilo dovoljno ovlaženo. Potraju li simptomi, javite se liječniku.

PRENAPREZANJE MIŠIĆA

Sigurno ste bol u grlu osjetili i nakon glasnog navijanja ili pjevanja, no ona se može javiti i zbog pogrešnog korištenja mišića u grlu. Taj problem često imaju i osobe koje zbog prirode posla puno govore.

TUMOR GRLA

Razlozi za brigu su trajna bol u grlu, promuklost, otežano gutanje hrane ili sline, gubitak težine, otežano disanje i iskašljavanje krvi. Imate li takve simptome, odmah se javite liječniku.

Vezani članak:  Kako zdravo disati