Bojite se zubara? Rješenje bi mogao biti rajski plin

Čak 30 posto osoba zbog straha izbjegava stomatološke zahvate i zato moderna stomatologija sustavno traži načine da što više bude u službi pacijenta i da u zubarski stolac sjedaju bez straha. Rješenje je pronađeno u sedaciji dušikovim oksidom, koji je toliko učinkovit u smirivanju pacijenata da se naziva i rajski plin.

Prilikom tretmana pacijentu se maska za inhalaciju ‘rajskog plina’ pričvršćuje na nos, a sedacija nastupa već nakon nekoliko minuta, dok učinak nestaje nedugo nakon prestanka udisanja. Pažljivo dozirano udisanje mješavine kisika i dušikova oksida pomoću maske kod pacijenta stvara osjećaja topline i zadovoljstva, djeluje opuštajuće i povisuje prag boli.

Bojite se zubara? Rješenje bi mogao biti rajski plin.

Bojite se zubara? Rješenje bi mogao biti
rajski plin.

Plin se ne uključuje u metaboličke procese u organizmu pa sedacija ne uzrokuje nuspojave, prihvatljiva je za sve dobne skupine te ima samo opće kontraindikacije. Već nakon prvog tretmana pacijenti uviđaju prednosti ovakvog liječenja koje je ugodno i manje stresno nego zahvati bez ovakve vrste pomoći. Ovakav način sedacije daje odlične rezultate kod pacijenata s dentalnom anksioznošću koja se na ovaj način može smanjiti, pa i prevladati. Jedina prepreka za primjenu tretmana su opće zdravstvene kontraindikacije ako je riječ o pacijentima koji pate od težih bolesti, nepokretni su ili pate od klaustrofobije.

Iako se opuštajući plin već niz godina upotrebljava u SAD-u i razvijenim europskim zemljama, njegova upotreba tek je odnedavno dostupna i kod nas.
Vezani članak:  Kako se liječi giht