Kako se liječi giht

Giht (ulozi) jedan je oblik reumatizma. Smatra se da giht pogađa više bogate nego siromašne te da od gihta češće obolijevaju natprosječno inteligentni ljudi.

Giht je prva od svih reumatskih bolesti kod koje je suvremeno liječenje pouzdano i djelotvorno, a upala zgloba (artritis) kojom se bolest manifestira u većine se pacijenata može spriječiti. Osobe koje boluju od gihta imaju promijenjene kemijske procese u tijelu, a to uzrokuje zadržavanje i nagomilavanje mokraćne kiseline. Takva mokraćna kiselina stvara kristale koji se nakupljaju na zglobu i oko njega, ali i u drugim organima (krvnim žilama, bubrezima, uškama). Zato je jedan od glavnih principa liječenja sprečavanje nakupljanja kristala, odnosno njihovo oslobađanje ako su se već nakupili. Upravo ti kristali mokraćne kiseline uzrokuju najjače boli što ih čovjek uopće poznaje. Oteklina, crvenilo i iznimna osjetljivost u zglobu (najčešće na nožnom palcu) razvijaju se bez ikakvog poznatog povoda usred noći.

Kako se liječi giht

Kristali mokraćne kiseline uzrokuju najjače
boli što ih čovjek uopće poznaje.

Pojavi artritisa često prethode ozljeda ili izloženost hladnoći, operacija, psihička napetost i dr. Uzrok napadaja može biti i prekomjerno uzimanje hrane, velika briga, umor. Da bi se izbjeglo stvaranje i nakupljanje kristala mokraćne kiseline u mokraći i spriječilo njihovo odlaganje u bubrezima i stvaranje kamenaca, treba uzimati dosta tekućine (oko dvije litre), i to najbolje obične vode. U tijeku preventivnog liječenja mora se izbjegavati uzimanje aspirina, jer aspirin ometa djelovanje lijekova koji pospješuju izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela.

U većine oboljelih od gihta dovoljna je prehrana siromašna purinima. Namirnice s niskim sadržajem ili bez purina koje se preporučuju su: mlijeko, kiselo mlijeko, jogurt, svježi kravlji sir, jaja, voće, povrće, krumpir, riža, tjestenina.

Vezani članak:  Što učiniti kada se prejedete