Kako se može riješiti problem vaginalne suhoće

Vaginalna suhoća čest je problem i najčešće se javlja u perimenopauzi i postmenopauzi, kada opada razina hormona estrogena koji potiče žlijezde u području ženskog spolovila na lučenje sekreta. U mladoj dobi susrećemo se sa suhoćom nakon trudnoće dok žena doji i nema menstruaciju te kod žena koje uzimaju oralne hormonske kontracepcije. Uzroci mogu biti i tamponi, neprikladni sapuni te prečesto i agresivno pranje, kondomi, razni lijekovi, alergeni, kemoterapija i zračenje.

Suhoća može biti posljedica raznih vulvarnih dermatoza: lihen sklerozusa, lihen planusa ili simpleksa te vulvodinije. Uz suhoću najčešće dolazi i do drugih simptoma: svrbež i pečenje vanjskog spolovila i vagine, slabost i gubitak elastičnosti vaginalne sluznice te bolnost i sukrvica prilikom spolnog odnosa.

Problem suhoće može se rješavati na više načina. Postoje razni lubrikanti i ovlaživači koji svojim djelovanjem postižu zadovoljavajuću vlažnost vagine. Kod nedostatka hormona koriste se lokalni hormonski preparati, no oni se ne smiju koristiti bez savjetovanja s liječnikom. Laserska fototerapija idealan je način liječenja suhoće jer direktno pojačava prokrvljenost sluznice i potiče stanice na lučenje kolagena, koji poboljšava vlažnost i elastičnost sluznice. Ima dugotrajan učinak i nema kontraindikacija, što znači da se može koristiti kod svih žena bez obzira na opće zdravstveno stanje. Idealan je kod žena koje su primale kemoterapiju i zračenje te ne smiju koristiti hormonske preparate. Američka udruga za lijekove i hranu priznala je laser kao učinkovitu metodu liječenja vaginalne suhoće te je sve veći broj žena svih dobi koje se odlučuje na ovu metodu liječenja.

Vezani članak:  Uvijek čiste ruke