Prehrana nakon ugradnje premosnice

Nakon ugradnje srčanih premosnica (aortokoronarni bypass) bolesniku je riješen samo osnovi problem – normaliziran je dotok krvi u srčani mišić koji je bio smanjen zbog suženja koronarnih krvnih žila. Faktori koji su doveli do tog suženja, ako se ništa ne poduzme, i dalje negativno djeluju i mogu relativno brzo dovesti do novih suženja ili čak zatvaranja premosnica. Stoga treba odmah energično djelovati na sve faktore rizika za razvoj ateroskleroze (pušenje, » povišen tlak «, povišena razina masnoća i šećera u krvi…) te je u tome vrlo važna i » pravilna prehrana «.

U prvom redu ona mora biti energetski prilagođena održavanju optimalne tjelesne težine, a zatim se strukturi prehrane pristupa individualno ovisno o faktorima rizika u bolesnika. Tako će se, na primjer, kod dijabetičara naglasak staviti na smanjenje unosa jednostavnih ugljikohidrata (šećer, škrob…), a kod hipertoničara na smanjenje unosa soli (polutrajni i trajni mesni proizvodi, konzerviran hrana…).

I ovdje se, kao i kod većine srčano-žilnih bolesti, generalno preporučuje prehrana bogata voćem i povrćem, orašastim plodovima, nemasnim mliječnim proizvodima, mesom i ribom. Preporučuje se i maslinovo ulje, a dopuštena je umjerena količina alkohola (npr. 1-2 čaše vina dnevno). Naravno, radi energetskog balansa tome treba dodati i tjelesnu aktivnost – dovoljna je svakodnevna kratka šetnja (20-30 minuta).

Vezani članak:  Dojenje ubrzava psihomotorni razvoj