Što sve mogu značiti bolovi u zglobovima

Iako ima mnogo uzroka boli u zglobovima, evo PET NAJČEŠČIH:

REAKCIJA NA LIJEKOVE

Neki lijekovi, pogotovo antibiotici kao što je penicilin, mogu pogoršati bol u zglobovima. Moguće je da tijelo razvije upalnu reakciju na lijek koji uzimate, što možete prepoznati po tome što će se reakcija javiti na cijelom tijelu (osip na koži, crvenilo očiju, probavne tegobe). U tom slučaju odite liječniku. Simptome mogu ublažiti antihistaminici ili kortikosteroidi.

GIHT

Što sve mogu značiti bolovi u zglobovima

Što sve mogu značiti bolovi u zglobovima

Radi se o bolnom stanju uzrokovanom taloženjem mokraćne kiseline koja se pretvara u kristaliće koji izazivaju upalu u zglobovima. Od te bolesti češće pate muškarci, iako je ni žene nisu pošteđene, naročito kad uđu u menopauzu. Liječnik vam može dati lijekove za ublažavanje bolova, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova koji će smanjiti upalu, a mogu pomoći i tjelovježba te izbjegavanje alkohola.

SARKOIDOZA

Radi se o upalnom stanju koje dovodi do toga da imunosne stanice tvore nakupine u različitim organima, što izaziva simptome kao što su povišena tjelesna temperatura, iscrpljenost i zaduha. Čak četvrtina osoba s tim problemom pati i od takozvanog sarkoidoznog artritisa, odnosno bolova u zglobovima. Srećom, kod osoba s tom bolešću dolazi do remisije već za šest mjeseci od početka terapije nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

FIBROMIJALGLJA

Ovaj bolan problem češće pogađa žene nego muškarce, a mogu ga izazvati razne stvari, uključujući stres. Smatra se da je to upalni odgovor na središnji živčani sustav koji onda šalje bolne signale po cijelom tijelu. Osim boli u zglobovima, javljaju se i simptomi kao što su »umor«, »glavobolja«, tjeskoba i depresija. Primijetite li ih, potražite savjet liječnika.

RAK KOSTI

Nemojte paničariti, jer su šanse da je riječ o ovoj bolesti vrlo male. Ipak, bol u kostima jedan je od karakterističnih simptoma raka kostiju, a često se pogoršava noću ili prilikom aktivnosti. Najvažnije je da odete na pregled.

Vezani članak:  Kava pomaže u liječenju hepatitisa C