Uvijek čiste ruke

Unatoč napretku medicine i boljem poznavanju mjera prevencije zarazne bolesti u neprestanom su porastu. U posljednjih petnaestak godina u razvijenim zemljama bilježi se 10 – 15 % porasta raznih infekcija, od banalnih i bezopasnih viroza do teško izlječivih bolesti.

Bez obzira na to o kojoj je zaraznoj bolesti riječ, najbolje ih je izbjeći, prevencija je uvijek najjednostavniji i najučinkovitiji način zaštite, a tu spada i pranje ruku.

Čak tri četvrtine infekcija prenosi se upravo rukama. Na jednom četvornom centimetru prljavih ruku može se naći od sto tisuća do sto milijuna raznih mikroorganizama a prijenos nekog uzročnika botesti rukovanjem moguć je sve do šeste osobe u nizu.

Navika redovita pranja ruku, čemu nas uče od najranijeg djetinjstva, stoga je cijelog života, uvijek i svugdje, dragocjena mjera zaštite. No osim učestalosti važan je i način pranja ruku. Ispiranje pod mlazom vode ne služi ničemu. Tek ruke temetjito oprane sapunom, a potom obrisane čistim ručnikom bit će doista i čiste.

Kako prati ruke?

Ruke namočite pod mlazom tople vode iz slavine. Ruke nasapunajte, najbolje tekućim sapunom, u količini od 1-3 ml. Dobro istrljajte cijelu površinu ruku. Isperite pod tekućom (toplom) vodom. Osušite ruke papirnatim ručnikom. Zatvorite slavinu papirnatim ručnikom, izbjegavajte kontakt opranih ruku sa slavinom. Upotrijebljeni papirnati ručnik bacite u koš. Ako ruke brišete pamučnim ručnikom, on treba služiti samo za brisanje ruku, nikako i lica.

Što kada sapun i voda nisu dostupni?

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje higijensku dezinfekciju ruku alkoholnim dezinficijensom. Ti su proizvodi učinkoviti, brzo djeluju i neškodljivi su za kožu ruku. Iskorjenjuju patogene mikroorganizme na koži ruku.

Vezani članak:  Zašto je tetovaža opasna