Aronija – superiorna snaga maloga ploda

Donedavno je aronija bila relativno nepoznata u našim krajevima, a onda se u kratko vrijeme ta slika stubokom promijenila. Objavom više napisa o ljekovitosti njezinih plodova i pojavom soka aronije u ljekarnama porastao je i interes za tu biljku, ali i broj upita o njezinoj djelotvornosti te načinu primjene. Najčešći su – tko sve može piti sok od aronije, što aronija “liječi”, ima li nuspojava, smiju li sok koristiti i dijabetičari i sl.

Aronia melanocarpa [Michx.] Elliot, odnosno crnoplodna aronija raste u obliku grma koji može dosegnuti visinu od dva do tri metra. Ima lijepe bijele cvijetove pa se u parkovima u Engleskoj dugo uzgajala kao ukrasna biljka. Cvjetovi su skupljeni u grozdove i iz njih nastaju ljubičasto-crni plodovi.

Plodovi aronije bogati su hranjivim tvarima i antioksidansima.
Aronija je i dobar izvor prehrambenih vlakana.
Aronija pripada porodici ruža (Rosaceae), njezini plodovi dozrijevaju u kolovozu a od njih se pravi sok koji, kao i plodovi, ima trpak i kiselkast okus. Intresantno je da ova biljka nema prirodnih neprijatelja, znači ne napadaju je ni bolesti niti štetočine te ju stoga smatramo eko-proizvodom. Uspijeva u različitim klimatskim područjima, tako i duž cijele Hrvatske, a kako podnosi niske temperature uspijeva preživjeti i u Sibiru.

Osim najviše uzgajane i istraživane crnoplodne aronije postoje i crvenoplodna aronija (Aronia arbutifolia [L] Elliot) i ljubičastoplodna aronija (Aronia prunifolia, za koju se smatra da je nastala varijacijama crnoplodne i crvenoplodne aronije).

PREKO ŠEĆERA DO OBILJA VITAMINA I MINERALA

Plodovi aronije bogati su hranjivim tvarima i antioksidansima, među kojima su najvažniji polifenoli – kojima aronija naprosto obiluje.

Glavna skupina polifenola u aroniji su flavonoidi (spojevi koji u najvećoj mjeri daju okus i boju voću i povrću), a čija antioksidacijska, antitumorska i prutuupalna svojstva dokazuju brojna istraživanja.

BJELANČEVINE, MASTI, VLAKNA

Od hranjivih tvari svakako treba spomenuti bjelančevine – koje čine 0,7% svježih plodova aronije. Plodovi sadrže još 0,14% masti i 18% šećera (glukoze i fruktoze). Tu je još i sorbitol, blagi laksativ (pospješuje pražnjenje crijeva). Sorbitol se u prehrani nerijetko koristi kao zamjena za šećer, a u pasteriziranom soku aronije nalazi se u količini oko 55,6 g/l.

Vezani članak:  Bijeli čaj - eliksir mladosti

Ova biljka je i dobar izvor prehrambenih vlakana. Prehrambena vlakna definiramo kao jestive dijelove biljaka ili analogne šećere, koji su neprobavljivi i ne apsorbiraju se u tankom crijevu, a u debelom se djelomično ili potpuno razgrađuju pod utjecajem crijevne mikroflore. Nedovoljan unos prehrambenih vlakana povezujemo s tzv. sjedilačkim načinom života ili bolestima modernog doba – srčanožilnom te šećernom bolešću tip 2, karcinomom debelog crijeva, debljinom, smetnjama probave. Smatra se da odrasle osobe dnevno trebaju unijeti 21 do 38 g prehrambenih vlakana (RDA, tj. preporučeni dnevni unos). Plod aronije sadrži 5,62% prehrambenih vlakana.

KALIJ, CINK, VITAMIN C

Iako se udio od 0,44% minerala u svježim plodovima aronije čini skromnim, sok aronije sadrži za naš organizam važne minerale, primjerice kalij i cink.

Preporučena količina kalija za odraslu, zdravu osobu iznosi 2000 mg/dan, a u svježem soku aronije ima 2850 mg/l. Nedostatak kalija u organizmu može dovesti do srčanih aritmija.

Poznato je da svježi sok aronije sadrži do 2,5 mg/l cinka, važnog za našu tjelesnu obranu te uredno funkconiranje spolnog sustava muškaraca.

U aroniji ima puno vitamina C. Plodovi primjerice sadrže do 270 mg/kg tog vitamina, a svježi sok aronije do 200 mg/l. Odavno je poznata uloga ovog vitamina u obrambenoj funkciji našeg organizma.

Plodovi i sok aronije sadrže i druge vitamine i minerale – folate, vitamine B1, B2, B6, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin E, natrij, kalcij, magnezij, željezo (9,3 mg/kg svježih plodova) i beta karoten. Zbog ovakvog bogatog sastava i hranjive vrijednosti ne čudi podatak da su Indijanci aroniju koristili kao hranu.

OD LABORATORIJA DO STUDIJA NA LJUDIMA

Istraživanja govore o brojnim korisnim učincima aronije na naše zdravlje. Do sada nisu zabilježeni njezini štetni učinci na naš organizam.

ANTIOKSIDACIJSKI UČINAK

Stalno smo izloženi djelovanju brojnih slobodnih radikala (molekula koje su nestabilne jer su izgubile ili primile elektron koji narušava normalnu ravnotežu molekule). Da bi se stabilizirali, slobodni radikali kradu elektrone od naših zdravih stanica i u tom procesu ih oštećuju. Proces oštećenja stanice dalje se nastavlja i takvo stanje nazivamo oksidativnim stresom – koji predstavlja podlogu za razvoj mnogih bolesti (starenje stanice, tumor, bolesti srca i krvnih žila, šećerna bolest i dr.).

Vezani članak:  Prehrana po bolestima: probava, kosti i zglobovi, živčani sustav

Pomoću ORAC-a (Oxygen Radical Absorbency Capacity) tj. kapaciteta apsorpcije kisikovih radikala moguće je izračunati antioksidacijsku aktivnost različitih prehrambenih namirnica – pa tako i aronije.

Dokazano je da aronija ima daleko najveću antioksidativnu aktivnost (160,2 µmol TE/g svježih plodova) u odnosu na drugo voće (npr. 7,5 puta veću od maline, 2,9 puta veću od kupine).

Najveći antioksidacijaki učinak u aroniji imaju antocijanini i procijanidini.

Aronija se pokazala korisnom kod oboljelih od šećerne bolesti (snizila je razinu šećera u krvi). Antocijanini i procijanidini iz aronije inhibiraju enzim a-glukozidazu (membranski enzim u crijevnom epitelu) i tako odgađaju razgradnju šećera unesenog u organizam do glukoze (oblika kojega organizam može apsorbirati). Na taj način aronija sprječava nagli porast glukoze u krvi iza jela.

UČINAK NA TUMORSKE STANICE

Studije koje su ispitivale učinak aronije na tumorske stanice debelog crijeva pokazuju smanjenje širenja tumorskih stanica (studija na eksperimentalnim životinjama), zatim zaustavljanje rasta tumorskih stanica i poticanje programirane stanične smrti tj. apoptoze (studija na humanim tumorskim stanicama).

ANTIMUTAGENO DJELOVANJE

Dokazano je da sok aronije sprječava nastanak štetnih spojeva nitrozamina u organizmu laboratorijskih životinja. Nitrozamini mogu dovesti do nastanka karcinoma.

ZAŠTITNI UČINAK NA JETRU

Antocijanini aronije smanjuju toksičnost i nagomilavanje kadmija u jetri. Pokazala je to studija provedena na eksperimentalnim životinjama kojima je kadmij dodavan u hranu (antocijanini su vezali ione kadmija i tako smanjili njegov štetni učinak).

ZAŠTITA SRCA I KRVNIH ŽILA

Dušikov oksid (NO) ima važnu fiziološku ulogu u našem organizmu – širi krvne žile (vazodilatator). Neke bolesti, primjerice visoki tlak, ateroskleroza, šećerna bolest i sl. prati povećana proizvodnja reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) – koje pogoršavaju funkciju NO sustava u organizmu. Stoga sve supstancije koje mogu povećati ili zaštititi NO sustav, odnosno hvatati ili zaustaviti reaktivne kisikove vrste – mogu pomoći u sprječavanju i liječenju srčanožilnih bolesti.

Vezani članak:  Koji nas kim liječi?

Studija na eksperimentalnim životinjama pokazuje da antocijanini aronije pomažu zaštiti arterija izloženima vanjskim reaktivnim kisikovim vrstama – tako što sprječavaju gubitak relaksacije (opuštanja) arterija.

Druga studija, provedena na muškarcima, govori da sok aronije dovodi do sniženja povišenog ukupnog i LDL kolesterola te triglicerida. Ista studija otkriva da sok aronije pomaže sniženju krvnog tlaka (ispitanici su uzimali dva puta dnevno po 2,5 dl soka aronije tijekom šest tjedana).

UČINAK NA VIRUSE I BAKTERIJE

Bugarski znanstvenici su pokazli da sok aronije sprječava umnožavanje virusa gripe tipa A (H3N2), u njegovoj početnoj fazi. Također ukazuju na bakteriostatsko djelovanje aronije na dvije bakterije koje su čest izvor zdravstvenih tegoba – Staphylococcus aureus i Escherichia coli.

NA KULINARSKI NAČIN ILI KAO PRIRODNI LIJEK

ARONIJU NARAVNO MOŽEMO KORISTITI KAO NAMIRNICU TE JU UBACITI U SVAKODNEVNU PREHRANU ILI KAO LJEKOVITU BILJKU.

PREHRANA

Od plodova aronije možemo pripremiti – sok, sirup, marmeladu, voćni žele, čaj (često u kombinaciji s drugim aromatičnim biljkama npr. crnim ribizom), liker i sl. Prehrambena industrija u sok aronije nerijetko dodaje sokove jabuke, kruške ili crnog ribiza kako bi se umanjio kiseli i trpki okus aronije.

NARODNA MEDICINA

Narodna medicina najčešće savjetuje uzimanje soka aronije, i to 30 do 50 ml dnevno. Toliko iznosi i preporuka proizvodača soka aronije, koji se pozivaju na ORAC vrijednosti aronije prema kojima je ta količina soka dovoljna za zaštitu naših stanica od štete koju uzrokuju slobodni radikali.

Sok aronije koristi se za liječenje tumora, povišenog tlaka, srčane bolesti, šećerne bolesti, anemije, gastritisa, zatvora, za jačanje obrambene snage organizma, nakon terapije zračenjem, mokraćnih infekcija i dr.