Atopijski dermatitis, što je to?

Atopijski dermatitis je česta kožna bolest, a pripada skupini atopijskih bolesti u kojoj su i alergijski rinitis, alergijska bronhalna astma, spastični bronhitis, mukozni kolitis. Tim je bolestima zajedničko to da imaju visoke vrijednosti imunoglobulina IgE u krvi.

Kada se i zašto javlja

Atopijski dermatitis je učestaliji u visokorazvijenim zemljama nego u nerazvijenim i siromašnim zemljama. Obično počinje oko trećeg mjeseca života, a do poboljšanja može doći u trećoj godini života, šestoj ili u pubertetu. Bolest ima svoje faze poboljšanja i pogoršanja te je obično kroničnog tijeka.

U male djece počinje kao crvenilo na licu, vlasištu, pregibima, ali se može proširiti i na cijelo tijelo i imati tešku kliničku sliku. Crvenilo, vlaženje, stvaranje krasta na licu, na tjemenu, nogama i rukama i u pelenskoj regiji glavni su simptomi bolesti u prvih nekoliko mjeseci života. Koža je uvijek izrazito suha i prisutan je svrbež, što djetetu ometa igru, boravak u vrtiću, školi i spavanje.

U odraslih osoba uz suhu kožu tijela promjene su izražene na licu, vratu, iza uha i oko usta, pregibima, kao crvenilo kože i ljuskanje.

Kada otići liječniku

Atopijski dermatitis je vrlo česta bolest koja se može javiti već u prvim mjesecima života
Atopijski dermatitis je vrlo česta bolest koja se
može javiti već u prvim mjesecima života
Kada se uoče promjene na koži, a riječ je o djetetu, potrebno je obratiti se pedijatru, odnosno dermatologu ako je riječ o odrasloj osobi. Liječnik će postaviti dijagnozu i dalje provoditi liječenje. Atopijski dermatitis je dugotrajna bolest pa je važno započeti pravilnu terapiju od početka, uz savjete o njezi kože. Mogu ga izazvati mnogobrojni čimbenici, pa je jako važno izbjegavati lokalne iritanse (vruće kupke, agresivna sredstva za pranje, omekšivače za rublje), izbjegavati dokazane alergene iz hrane, suhomesnate proizvode, paštete, gazirana pića, vunu i sintetiku, stresne situacije, te ograničiti izlaganje prašini, jakom suncu, peludu, cigaretnom dimu.

Kako se liječi

U liječenju atopijskog dermatitisa vrlo često se daju antihistaminici u tabletama. Oni se mogu uzimati duže vremena, a smanjuju svrbež i ublažuju alergijsku reakciju. U lokalnoj terapiji koriste se kortikosteroidi, i to samo kada je bolest izrazito pogoršana, ali se ne smiju koristiti nekontrolirano i predugo.

Vezani članak:  Liječenje kapilara na nogama

Uz kortikosteroide se u lokalnoj terapiji koriste imunomodulatori, relativno noviji lijekovi, a može se provoditi liječenje i fototerapijom. Pravilna njega kože s atopijskim dermatitisom vrlo je važna jer se na taj način mogu smanjiti simptomi svrbeža, zatezanja kože, crvenila i bolest može duže imati miran tijek. Vrlo je važno kupanje i tuširanje u vodi koja ne smije biti pretopla (do 33°C ), kupanje ne smije biti dugo i potrebno je koristiti gelove ili kupke, uljne kupke prilagođene i predviđene za atopijski dermatitis. Uvijek je važno sredstva za pranje isprati s kože, nakon toga kožu blago obrisati, ali ne trljati, te namazati mlijekom za tijelo kako bi se koži vratile vlaga i masnoća.