Bolna stopala

Stopala su izuzetno složene građe. Svako stopalo čini 28 kostiju međusobno povezanih čvrstim zglobnim svezama i zglobovima koje pokreću mišići natkoljenice i potkoljenice.
Svaki korak započinje oslanjanjem na petu, zatim tlo dotiče vanjski rub, a potom prednji dio stopala, odakle se uz pomoć palca stopalo odbacuje najprije u iskorak. Svakodnevno se na taj način napravi od 7 do 20 tisuća koraka.

Stabilnost stopala osiguravaju tri uporišne točke, jedna na peti te dvije na prednjoj strani stopala: ispod palca i ispod malog prsta. Navedene tri uporišne točke zajedno s kostima, mišićima i zglobnim svezama koje ih povezuju čine poprečne i uzdužne svodove stopala.

Potpetice više od tri do četiri centimetra prenose veće opterećenje na prednji dio stopala. Dugotrajno nošenje cipela s višim potpeticama deformira stopalo, teško opterećuje koljeno, kuk i kralježnicu.

Najčešće tegobe i njihovi uzroci

Zbog svoje funkcije i položaja stopala su izložena brojnim i raznolikim ozljedama, oštećenjima, upalama i deformacijama. Najčešće su to: spušteni svodovi i ravna stopala, hallux valgus ili čukalj, metatarzalgija, bolna peta, upale i ozljede Ahilove tetive, ozljede i bolovi u nožnom zlobu, upala tetiva i burzi nastalih prenaprezanjem.

Spušteni svodovi i ravna stopala najčešće su promjene na stopalima.

Na pojavu tih deformiteta utječe naslijeđe. ali i debljina ili prekomjerna tjelesna težina, fizička neaktivnost, nepravilna aktivnost i neodgovarajuća obuća.

Ravna stopala znače da je spušten ili izostaje svod stopala kada osoba stoji ili sjedi, za razliku od spuštenih svodova gdje je svod prisutan u sjedećem položaju, a gubi se pod opterećenjem u stojećem položaju. Svodovi stopala u pravilu popuštaju postupno. Osobe s ravnim stopalima i spuštenim svodovima imaju otežano hodanje i stajanje. brže se umaraju, tuže se na bolove u nogama. a katkad i u koljenima, kukovima i križima.

Ravna stopala mogu uzrokovati deformaciju prstiju, upalu i zategnutost Ahilove tetive, metatarzalgiju, petni trn, čekić prst, plantarni fascitis, stresni prijelom goljenične kosti, trkačko koljeno, bol u križima. Spuštena stopala mijenjaju veličinu stopala, povećavaju broj cipela te troše unutarnji dio cipele.

Vezani članak:  Anemija je najčešći poremećaj krvi

Kako bi se spriječio napredak deformiteta i postigla korekcija, prijeko je potrebno izvoditi vježbe za cirkulaciju i jačanje mišića stopala koji održavaju fiziološke svodove stopala. Preporučuje se tjelesna aktivnost, prije svega plivanje i korekcija lošeg držanja. Pravilno izvedene vježbe daju dobre rezultate.

Hallux valgus ili čukalj je najčešći statički deformitet prednjeg dijela stopala. Riječ je o koštanom izbočenju bazalnog zgloba palca gdje se pojavljuje upala, oteklina i bol. Palac se naginje prema drugom prstu i ta neravnoteža dovodi do deformacije drugih prstiju. Problem su bolovi koji nastaju kod nošenja obuće.

Metatarzalgija je probadajući bol u području poprečnog svoda stopala odmah ispod prstiju. Češća je kod žena nego kod muškaraca. Uzrok te bolesti krije se u neodgovarajućoj uskoj obući, visokim petama i spuštenim svodovima stopala.

Bol u peti najčešće je posljedica plantarnog fascitisa, upale vezivnog tkiva donje strane stopala koji povezuje petu i prste. Promjena obično zahvaća jedno stopalo. Bol postupno jača, ali katkad se može javiti i iznenadna. Najjače se osjeća ujutro, nakon ustajanja, kad je fascija kruta. Bol se obično smanjuje u hodu, ali se može povratiti nakon duljeg stajanja ili mirovanja.

Bolna Ahilova tetiva najčešće nastaje zbog upale, ozljede ili preopterećenja. Bol se može javiti iznenada, poput žarenja ili probadanja. Uzroci su najčešće neodgovarajuće cipele, nepravilni pokreti stopala, prekratka Ahilova tetiva ili njezino preopterećenje i istezanje.

Bol u nožnom zglobu (gležanj) česta je pojava jer nosi težinu cijeloga tijela. To je zglob koji se najčešće ozljeđuje. Najčešći uzroci su: istegnuća i uganuća, prijelomi, upale tetiva i sluznih vreća.

Za brže i trajnije rezultate

Terapija udarnim valom i laserom visokog intenziteta posljednjih se godina uvelike primjenjuje, i to s razlogom — uspješno ublažava bol, učinak terapije brzo se osjeti, a postignuti rezultati više su nego zadovoljavajući.

Vezani članak:  10 virusa od kojih najviše strahujemo

UDARNI VAL je akustični val s vrlo visokom izlaznom energijom i velikom amplitudom tlaka. Potiče pozitivne biološke učinke poput stvaranja novih kapilara, liječi kronične upale, potiče stvaranje kolagena i rastvaranje nakupina kalcija. Ti pozitivni učinci u organizmu stvaraju uvjete pogodne za cijeljenje tkiva. Ozlijeđeni dio tijela postupno obavlja normalne funkcije, obnavlja se funkcionalnost, a bol se postupno ublažava i nestaje.

Trenutni učinci terapije udarnim valom su smanjenje bolova, opuštanje mišića i poboljšanje lokalne mikrocirkulacije, dok su opći učinci dugotrajno smanjenje bolova, cijeljenje i regeneracija tkiva, posebno na hvatištima tetiva za kost, stvaranje novih kapilara, resorpcija kalcificiranih tkiva.

LASER VISOKOG INTENZITETA bezbolan je i neinvazivan tretman bez neželjenih nuspojava. Za razliku od “hladnog lasera”, laser visokog intenziteta duboko prodire u tkivo snagom više od 50 puta većom. Pulsni način rada ovog lasera trenutno uklanja bol jer se u potkožnom tkivu stvaraju
fotomehanički valovi koji blokiraju osjet bola i trenutno uklanjaju bolna stanja.

Glavni medicinski učinci ovog lasera su biostimulacija i regeneracija, snažna i dugotrajna analgezija, te protuupalni i protuedemski učinci.