Cijela istina o dinji

Osim ploda dinje, koji je dobar i za uklanjanje viška vode iz organizma, mogu se jesti i suhe koštice dinje, koje se osobito preporučuju ljudima koji boluju od bolesti bubrega.

U nekim zemljama, poput Indije i Irana, tvrdi se da je dinja prvi put kultivirana baš u njihovim vrtovima, no smatra se da su divlji preci tog božanstvenog ploda tropsko-afričkih korijena. Kinezi, Egipćani, Grci i Rimljani sladili su se dinjama, no one su bile mnogo manje nego krupne sorte koje danas kupujemo. Cucumis melo, kako se latinski naziva dinja, pripada istoj vrsti kao i krastavac i bundeva. Zato ponekad, dok jedemo dinju, osjetimo kako joj okus blago vuče na krastavac. Po Europi se proširila u 15. stoljeću. Danas postoji mnogo sorti dinje, no ona grube kore i vijugava uzorka najomiljenija je kod nas.

Niskokalorična

Dinja je niskokalorična, ima samo 54 kalorije u 100 grama

Dinja je niskokalorična,
ima samo 54 kalorije u 100 grama.

Dinja je niskokalorična, ima samo 54 kalorije u 100 grama, mirisna i bogata vitaminom C, beta-karotenom, fosforom i kalijem. Zahvaljujući 88-postotnom sadržaju vode, niskom udjelu šećera (oko 11%) te ugodnom mirisu i ukusu idealno je ljetno osvježenje. »Kalij« i »voda« iz dinje potiču rad bubrega, a smatra se da je dinja jako učinkovita u reguliranju tlaka, a zbog vlakana koje sadrže olakšava probavu i ublažava nadutost. Zbog toga pomaže i u mršavljenju. Dovoljno je pojesti dvije šalice narezane dinje na dan, preporučuju nutricionisti, a ta količina dinje sadrži samo 120 kalorija pa je jedite bez grižnje savjesti.

Snažni antioksidansi koje dinja sadrži, vitamin C i beta-karoten pomažu u očuvanju zdrave kože i hvatanju preplanulog tena u ljetnim mjesecima.

Sok od dinje pomoći će vam da se zaštitite od štetnog sunčeva zračenja. Dinje su bogate antioksidansima koji organizmu pomažu u zaštiti od štetnih radikala koji oštećuju stanice kože.

Vezani članak:  Koji nas kim liječi?

Beta-karoten

Kantalupa (vrsta manje okrugle dinje) osvježava i ima najviše beta-karotena.

Kantalupa (vrsta manje okrugle dinje)
osvježava i ima najviše beta-karotena.

Kantalupa (vrsta manje okrugle dinje) osvježava i ima najviše beta-karotena, koji je antioksidans i pomaže u sprečavanju rizika od nastanka nekih vrsta raka.

Osim ploda, mogu se jesti i suhe koštice dinje, koje se osobito preporučuju ljudima koji boluju od bolesti bubrega. Dinja se preporučuje i osobama koje pate od hemoroida, reumatizma, artritisa i plućnih problema. Kora dinje djeluje umirujuće ako se stavi na lagane opekline i upale.

Dinja se može koristiti i za njegu lica i kože, a posebno pomaže osobama koje imaju suhu kožu. Recept je vrlo jednostavan: pomiješaju se sok dinje (dobiven stiskanjem dinje), svježe mlijeko i destilirana voda.

Kako izabrati dinju

Treba je kupiti dok je lagano zeleno-žuta, takvu je možemo dulje čuvati jer ona zrije polako. Treba paziti na kojoj temperaturi je čuvamo, jer dinja ne podnosi temperature niže od 12°C. Ne kupujte prezrele dinje jer će brzo početi gnjiliti.

Pri kupnji birajte zrelu dinju, koju ćete prepoznati po plavkastom ili smedem kružiću oko “repića”. Ostavite li dinju u hladnjaku, poput spužve će upiti sve mirise. Zato je dobro omotajte u plastičnu foliju. Čistite je neposredno prije posluživanja.

VAŽNO! Nezrela dinja može nadražiti probavne organe, pogotovo ako nakon konzumacije popijete vodu jer tako može ubrzati probavu i izazvati dijareju.