Cistitis

Cistitis je najčešće bakterijska infekcija mokraćnog mjehura. Počinje naglo, uzrokuje često i bolno mokrenje, neodgodivu potrebu za mokrenjem, a uključuje dizuriju (bolno mokrenje), učestalo mokrenje malih količina mokraće (polakizuriju) i urgenciju mokrenja. Cistitis nastaje kada se normalno sterilan donji dio urinarnog trakta (mokraćna cijev ili uretra i mjehur) inficira bakterijama. Više od 90 posto slučajeva cistitisa uzrokovano je bakterijom Escherichia coli. Provjerite znate li kako spriječiti ovu neugodnu bolest.

1. Brusnica sprječava cistitis

TOČNO. Već dugo je u cijelom svijetu brusnica poznata kao dragocjena pomoć u očuvanju zdravlja urinarnog trakta. Male crvene bobice gorkasta okusa Amerikanci već dugo koriste kao » narodni lijek « protiv urinarnih infekcija, konzumiraju je u obliku soka i tableta. Brojna istraživanja potvrdila su takav učinak brusnice te je na nekim pripravcima dopušteno navođenje tvrdnje da brusnica pomaže smanjiti zadržavanje i razmnožavanje nekih bakterija poput Echerichia coli na stijenkama urinarnog trakta.

2. Treba izbjegavati unos velike količine tekućine kako bi se spriječilo često mokrenje

NETOČNO. Svakako je potrebno u organizam unijeti određenu količinu vode, otprilike 1,5 litru dnevno jer se tako smanjuje koncentracija urina. Time se smanjuje opasnost od infekcija. Tog savjeta posebno je važno pridržavati se ljeti, kad zbog pojačanog znojenja manje mokrimo.

3. Rublje od sintetičkih materijala treba izbjegavati, najbolje je pamučno rublje

TOČNO. Sintetičko rublje uzrokuje znojenje, zadržavanje topline i vlage, za razliku od pamučne tkanine koja omogućava isparavanje znoja, čime se smanjuje vlažnost i toplina. A upravo su to uvjeti u kojima se mikroorganizmi lakše razmnožavaju.

4. Nakon obavljanja nužde treba se brisati od sprijeda prema natrag

TOČNO. Na taj način odstranjuju se bakterije iz vagine, a istovremeno sprječava prelazak bakterija iz anusa u vaginu.

Vezani članak:  Deset pitanja o urinarnim infekcijama

5. Bijelo vino treba izbjegavati

TOČNO. Neke prehrambene navike dobro je promijeniti, a neke namirnice i pića izbjegavati. Među njima je i bijelo vino, šampanjac i jako začinjena jela jer mogu izmijeniti prirodnu pH vrijednost mokraće i na taj način stvoriti uvjete za razmnožavanje mikroorganizama.

6. Nakon spolnog odnosa nije poželjno mokriti

NETOČNO. Upravo se s recidivima cistitisa mnoge žene susreću nakon spolnih odnosa. Spolni odnos može potaknuti pojavu infekcije zbog nadražaja mokraćne cijevi u koju mogu dospjeti mikroorganizmi prisutni u vagini i narušiti ravnotežu mikroflore urinarnih puteva, kao posljedica te promjene javlja se stres zbog kojega se pojačano izlučuje endorfin i dolazi do lokalnog slabljenja imuniteta. Kako bi se to izbjeglo, pomoći će mokrenje nakon spolnog odnosa jer će se s mokraćom iz urinarnog trakta izlučiti i mikroorganizmi.

7. Cistitis pogađa samo žene

NETOČNO. Točno je da žene češće obolijevaju od cistitisa, no pogađa i muškarce. Infekcija zahvaća uglavnom mokraćnu cijev. Od cistitisa obolijevaju i djeca, kod male djece može čak uzrokovati i malformaciju urinarnih puteva.

8. Uske hlače mogu potaknuti pojavu urinarnih Infekcija

TOČNO. Uske hlače pojačavaju znojenje i stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje štetnih mikroorganizama. Jasno je stoga da mogu potaknuti i pojavu cistitisa.

9. Kupaći kostim treba oprati svaki dan

TOČNO. Nemojte ostavljati mokri kupaći kostim da se suši na vama. Presvucite se i isperite ga, a na kraju dana operite ga u blagom sredstvu za pranje.

10. Nije potrebno tuširati se nakon svakog kupanja u moru ili bazenu

NETOČNO. Zbog istog razloga zbog kojeg se preporučuje ispiranje i pranje kupaćeg kostima, tuširanje nakon svakog plivanja zdrava je navika.