Deset pitanja o urinarnim infekcijama

Čak 20-40 posto žena tijekom života preboli barem jednu urinarnu infekciju, a čak se 2-4 posto žena s tom bolešću mokraćnog sustava susreće svake godine. Znate li kako nastaju i kako ih spriječiti?

1. Cistitis je vrlo česta urinama infekcija?

TOČNO. Ovisno o zahvaćenom organu razlikujemo tri tipa infekcija: uretritis – infekcija uretre (mokraćovoda); cistitis – infekcija mokraćnog mjehura, pijelonefritis – infekcija bubrega. Cistitis je doista najčešći.

2. Većinu urinarnih infekcija uzrokuju virusi?

NETOČNO. Uzročnici infekcija mokraćnog sustava jesu bakterije koje dospiju u mokraćovod i ondje se razmnožavaju te ulaze u mokraćni mjehur, a slijedom toga mokraća postaje inficirana. U najvećem broju slučajeva uzročnik je bakterija Escherichia coli.

3. Riječ je o bezopasnim infekcijama?

TOČNO i NETOČNO. Opasnost ovisi o organu koji infekcija zahvati. Ako se bakterije nastane u mokraćnom mjehuru, uzrokuju cistitis, najčešće bezopasnu infekciju. No ako bakterije dospiju do bubrega, uzrokuju pijelonefritis, potencijalno vrlo opasnu infekciju koju je potrebno čim prije početi liječiti.

4. Spolni odnosi pogoduju razvoju uroinfekcija?

TOČNO. Savjetuje se mokriti nakon svakog spolnog odnosa da bi se upravo putem mokraće odstranile eventualne bakterije. A za sprečavanje uroinfekcija, ali u prvom redu za zaštitu od spolno prenosivih bolesti, preporučuje se uporaba prezervativa, posebno osobama bez stalnog partnera.

5. Šećerna bolest pogoduje razvoju uroinfekcija?

TOČNO. Zbog povećane koncentracije šećera u krvi lakše se razmnožavaju bakterije i gljivice, uzročnici urinarnih i kožnih infekcija.

6. Cistitis prolazi spontano?

TOČNO. U nekim se slučajevima ipak preporučuje liječenje antibioticima kako bi se infekcija u potpunosti izliječila i spriječili recidivi. Savjetuju se i dodaci prehrani s aktivnim tvarima koje pomažu odstraniti patogene mikroorganizme iz urinarnog trakta.

7. Urinarne infekcije liječe se analgeticima?

NETOČNO. Iako su neke infekcije popraćene vrlo neugodnim osjećajem žarenja i bolovima pri mokrenju, riječ je o bakterijskim infekcijama te se one liječe u prvom redu antibioticima, ali ne prema vlastitoj procjeni već uz liječnički savjet i kontrolu.

Vezani članak:  S kolikom je sigurnošću moguće predvidjeti krvožilne bolesti

8. Samo se žene suočavaju s uroinfekcijama?

NETOČNO. Točno je da urinarne infekcije uglavnom pogađaju žene. Muškarci su zbog drugačije anatomske građe mokraćnog sustava prirodno zaštićeniji u usporedbi sa ženama, ali nisu potpuno zaštićeni, a opasnost od obolijevanja u muškaraca povećava se usporedo s godinama.

9. Sok brusnice i vitamin C pomažu spriječiti cistitis?

TOČNO. Povećavaju kiselost mokraće čime se onemogućava razmnožavanje bakterija. Aktivni sastojci brusnice sprečavaju zadržavanje bakterija na stijenci mokraćnog mjehura.

10. Dijagnoza se postavlja analizom mokraće?

TOČNO. Za dijagnosticiranje uroinfekcija nije potrebna analiza krvi, bolesti se utvrđuju laboratorijskom analizom mokraće, ponekad je potrebna i urinokultura kako bi se otkrio uzročnik i propisala primjerena terapija.

SEDAM TRIKOVA

Iako su vrlo česte, smetnje mokrenja i infekcije mokraćnog sustava moguće je spriječiti.

1. Ne zadržavajte mokraću, čim osjetite potrebu za mokrenjem, otiđite u nužnik jer produljeno zadržavanje mokraće u mokraćnom mjehuru stvara uvjete povoljne za razmnožavanje štetnih mikroorganizama, a to znači i mogućnost razvoja infekcije. Produljenim suzdržavanjem od mokrenja povećavate usto opasnost od pojave hipertonije sfinktera mokraćnog mjehura.

2. Izbjegavajte naprezanje prilikom mokrenja. Znate li da je prirodno dnevno mokriti 6-8 puta, mjesečno nam za to treba otprilike 1-2 sata.

3. Uvijek do kraja ispraznite mokraćni mjehur. Zapamtite da je svako zadržavanje mokraće prilika za razmnožavanje mikroorganizama, potencijalnih uzročnika urinarnih infekcija.

4. Nemojte namjerno prekidati mokrenje, to otežava potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura.

5. Uvijek se pomokrite nakon spolnog odnosa.

6. Higijenske uloške koristite samo u danima menstruacije i često ih mijenjajte, zapamtite da vlaga potiče razmnožavanje mikroorganizama.

7. Brišite se uvijek od naprijed prema straga kako mikroorganizmi s anusa ne bi dospjeli u rodnicu.

SAVJET VIŠE

Ako u mokraći opazite tragove krvi, obratite se liječniku, uzrok može biti urinarna infekcija, kamenac u mokraćnom sustavu ili neko teže bolesno stanje bubrega.

Vezani članak:  Cistitis