ENDOMETRIOZA – bolest suvremene žene

Bolest, tipična za žene u plodnom razdoblju, nije toliko podmukla kao što se vjeruje. Saznajte kako je na vrijeme prepoznati i držati pod kontrolom.

Da biste na vrijeme otkrili endometriozu i smanjili posljedice, nije dovoljan samo ginekološki pregled jednom godišnje ne osjećate li nikakve simptome, odnosno češći pregledi ako imate bolne menstruacije. Dizmenoreja, tj. bolna menstruacija i bolovi u zdjelici vodeći su simptomi endometrioze, ali do dijagnoze se dolazi samo uz pomoć laparoskopije, neposrednom vizualizacijom endometriotičnih žarišta.

Zašto se to događa?

Žene sve više pažnje pridaju svom zdravlju, posebice zdravlju sustava za reprodukciju. Često dolaze ginekologu već informirane i svjesne da bi njihove tegobe mogle biti povezane s endometriozom. Kako danas gotovo sve ginekološke ambulante imaju transvaginalni ultrazvuk, posumnja li liječnik na bolest, preporučit će daljnje pretrage. Ukratko, načina za prevenciju i za rano postavljanje dijagnoze ne manjka, iako još nema terapije koja bi jednom zauvijek riješila ovaj problem.

Endometrioza je pojava endometrija, odnosno sluznice maternice, na mjestima gdje se normalno ne nalazi, odnosno izvan maternice. Najčešće su to jajnici, jajovodi, ligamenti maternice, ovojnica trbušne šupljine i ovojnice organa u njoj.

Uobičajene su tri teorije o njenom postanku:

• implantacijska teorija, koja nastanak tumači retrogradnim refluksom krvi preko jajovoda tijekom menstruacije,
• teorija metaplazije, kojom se pluripotentnom celomnom epitelu dodjeljuje uloga pretvaranja u endometrij,
• imunološka teorija, koja uključuje autoimunu narav bolesti.

Uzroci pojave endometrioze još nisu poznati, no vjeruje se da neki faktori mogu potaknuti pojavu bolesti, a vjeruje se i da je sklonost endometriozi nasljedna. Današnja tendencija rađanja djece nakon 30. godine zasigurno ne poboljšava stanje, naprotiv. Upravo zbog toga bolest je tipična za naše doba: u prošlosti su žene imale puno djece, često jednu trudnoću za drugom i većina ih je imala ukupno manji broj menstruacija tijekom života.

Vezani članak:  Jake i bolne menstruacije

Najčešći simptomi

Simptom tipičan za endometriozu jest dizmenoreja, odnosno bolna menstruacija.

Simptom tipičan za endometriozu jest
dizmenoreja, odnosno bolna menstruacija.

Simptom tipičan za endometriozu jest dizmenoreja, odnosno bolna menstruacija. Blagi bolovi tijekom menstruacije potpuno su normalni, a trebali bi proći otprilike pola sata nakon uzimanja analgetika. No pojačavaju li se iz mjeseca u mjesec, ne prestaju li čak ni uz lijekove te ako su toliko snažni da ometaju uobičajene svakodnevne aktivnosti, onemogućavajući uobičajene aktivnosti
na dan ili dva, to je znak za uzbunu.

Mnoge žene s endometriozom ne mogu zanijeti, što se u pravilu događa u uznapredovanom stadiju bolesti, kad je već došlo do fibroze ili stvaranja priraslica na jajovodu ili jajnicima, što je promijenilo oblik i funkcionalnost jajovoda i jajnika. Priraslice su srastanja ili anormalne veze između obližnjih organa ili njihovih dijelova. Na primjer maternica se prilijepila za prednji dio mokraćnog mjehura, što za posljedicu može imati kronični cistitis, ili se jajnik i jajovod prilijepe na stražnju stijenku maternice, kada lako može doći do stvaranja cisti, što izaziva bol u trbuhu, u početku samo tijekom menstruacije, a kasnije u svim fazama ciklusa.

Četiri stadija bolesti

Endometrij ili sluznica koja pokriva cijelu površinu maternice sastoji se od sloja žljezdanog epitela, sluznice koja prianja neposredno uz miometrij. Pod utjecajem je ženskih hormona i tijekom menstruacijskog ciklusa dolazi do niza promjena: do ovulacije postepeno postaje sve deblja i, ako jajašce nije oplođeno, nabire se i odstranjuje, izazivajući menstruaciju. U slučaju trudnoće, endometrij pomaže da se embrij ugnijezdi.

Na osnovi klasifikacije American Fertility Society endometrioza se dijeli u četiri klinička stadija: minimalna, blaga, umjerena i jaka, po bodovima koji označavaju gustoću priraslica, dubinu prodora lezije, zahvaćenost peritoneja, jajnika i jajovoda.

Vezani članak:  Pelenski osip

Kako se liječi

Ako nakon pregleda i ultrazvuka liječnik posumnja na endometriozu, odredit će laparoskopiju, koja je ujedno dijagnostička i terapijska mjera, omogućava viđenje endometrioze uz istovremenu mogućnost uklanjanja njenih žarišta.

Ponekad nakon prestanka liječenja postoji i mogućnost recidiva, pa se često kombinira medikamentno liječenje s kirurškim liječenjem. Od lijekova se propisuju analozi gonadotropina, koji uzrokuju pseudomenopauzu, i oralni kontraceptivi, koji uzrokuju pseudograviditet. Kirurškim se liječenjem postiže trajnije smanjenje proširenosti endometrioze i trajnije smanjenje bola.