Imunitet na udaru zime

Imunitet na udaru zime
Imunitet na udaru zime
Prehlada, kašalj, hunjavica? Ako su vas mučili prošle i pretprošle zime, znači da ste propustili poraditi na svom imunitetu. Neke male promjene u svakodnevnim navikama mogu vam pomoći da ovu zimu provedete zdravi.

Može li se i kako ojačati obrambeni sustav?

Stres, umor, kronične bolesti iscrpljuju organizam, smanjuju otpornost na viruse, bakterije i ostale štetne mikroorganizme. Takav učinak imaju i nečist zrak, pušenje, nedostatak spavanja, konzumiranje alkohola. Oslabljenom organizmu potrebno je pomoći da se suoči s mikroorganizmima i svim štetnim utjecajima, da se odupre njihovu štetnom djelovanju.

Ako u svakodnevnoj prehrani naše tijelo ne dobiva sve potrebne nutrijente (vitamine, minerale i oligoelemente), dolazi do promjena, pored ostalog i u crijevnoj flori, čime se povećava “ranjivost” organizma i otvara put raznim štetnim djelovanjima. Naš obrambeni sustav je narušen i javljaju se tegobe.

Jesu li djelotvorni dodaci prehrani?

Raznovrsna i uravnotežena prehrana najbolja je prevencija. No bilo zbog nedostatka vremena bilo zbog toga što nam zdrave namirnice nisu dostupne, posežemo za “brzim zalogajima”, za gotovom, industrijski pripremljenom hranom. Bilo bi poželjno uvijek kada je to moguće prednost dati svježim namirnicama i svježe pripremljenim jelima, u prvom redu svježem voću i povrću. No kad nismo u mogućnosti prehranom osigurati tijelu sve nutrijente, tada su dodaci prehrani itekako korisna pomoć. Korisni su i u slučaju nekih bolesti, oporavka nakon bolesti, i u svim stanjima oslabljena imuniteta. No iako korisni, dodaci prehrani nisu trajno rješenje.

Pomoć iz prirode

Pozitivno djelovanje »bilja i prirodnih supstancija« na »imunitet« poznato je i koristi se stoljećima. Tim se svojstvom ističu:

»Matična mliječ«, hrana “kraljice pčela”. Bogata je vitaminima, aminokiselinama, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama. Upravo zbog toga preporučuje se uzimati je zimi, kako u prevenciji, tako za vrijeme oporavka od bolesti. Posebno se preporučuje osobama starije životne dobi koje se slabije hrane i manje jedu.

Vezani članak:  Kašalj - što znači i kako ga liječiti

»Pelud« je odličan izvor beta-karotena, vitamina B, bjelančevina i minerala. Ovaj prirodni tonik poboljšava apetit.

»Propolis« ima antiseptičko djelovanje i odlična je pomoć u sprečavanju infekcija dišnih puteva.

PROPOLIS – neizostavni dio u torbici dok vladaju gripe i viroze

Propolis je jedno od najučinkovitijih sredstva protiv grlobolje kojeg možete aplicirati izravno na sluznicu grla. Idealan je za prevenciju viroza i virusnih zaraza koje se prenose kapljičnim putem. Pomaže kod upale desni, afta i herpesa. Propolis u staklenoj bočici od 30 ml i aplikatorom košta 48 kn, a u staklenoj bočici od 30 ml sa sprejom košta 45 kn. Narudžbe primamo u inbox Facebook stranice
Bee Free – pčelinji proizvodi ◄ Šaljemo poštom na području Hrvatske i Slovenije.

Jesu li korisni probiotici?

Korisni su za održavanje prirodne ravnoteže crijevne flore. Potiču obnavljanje stanica koje sudjeluju u obrani organizma.

Što odabrati?

Dodaci prehrani sadrže različite nutrijente u različitim omjerima i svaki ima svoje odlike. Najbolje rezultate daju ako su odabrani u skladu s trenutačnim stanjem organizma, s eventualnim tegobama, načinom života i navikama, životnom dobi, spolom.

O odabiru dodatka prehrani najbolje je savjet potražiti od ljekarnika ili liječnika.