Iscjedak iz dojke

Za većinu promjena u dojkama koje žene primijete samoopažanjem i palpacijom, na sreću, pokaže se da su dobroćudne naravi. Ipak, treba biti oprezan, vizualno-palpatornu pretragu dojki i regionalne limfne drenaže treba prema potrebi dopuniti daljnjim dijagnostičkim pretragama (npr. minimalno ultrazvukom dojki, a ovisno o dobi i sumnji mamografijom, MR snimanjem dojki i kirurškim zahvatom). U slučaju sumnje na tumorsku promjenu ili na nejasnoću u nalazima pretraga bolesnica se upućuje u specijalizirane ustanove (obično su to bolnice) gdje postoji multidisciplinarni tim liječnika specijalista (onkolog, kirurg, radiolog, patolog) radi daljnje ciljane obrade.

Žene najčešće primijete bolnost dojke, otečenost i nelaktacijsku sekreciju, u obje ili u jednoj dojci, što također može biti važno. U razmatranju mogućih uzroka tegoba u obzir treba uzeti dob bolesnica i fazu menstrualnog ciklusa, zatim npr. uzima li hormonsku kontracepciju ili neki drugi lijek (antidepresivi i trankvilizatori, metoklopramid). Uzrok sekrecije mogu biti i hormonske promjene u ranoj trudnoći, ali i neke druge hormonske neravnoteže ili poremećaji (npr. hiperprolaktinemija, hipotireoidizam). Treba razmotriti i obiteljsku anamnezu, tj. je li u obitelji bilo oboljelih od zloćudnih tumora, o kojim se tumorima radilo i u kojoj je dobi član obitelji obolio.

U razmatranju sekrecije iz dojki treba uzeti u obzir podatke je li iscjedak spontan ili se javlja na pritisak (ili stimulaciju dojki ili bradavica), kakve je boje, konzistencije (rijedak ili gušći) i mirisa. Npr. bjelkasto-žućkasto zamućeni iscjedak može ukazivati na infekciju, zelenkasti na cistu (dobroćudna promjena), gušći siraste konzistencije na to da je bio ili da je još uvijek blokiran jedan izvodni kanal mliječne žlijezde u dojci. Crvenkasti, odnosno iscjedak s primjesom krvi, može biti uzrokovan dobroćudnim tumorom žljezdanog tkiva dojke (tzv. papilom), ali i zloćudnim tumorom u dojci. Proziran iscjedak, pogotovo ako je samo iz jedne dojke, također pobuđuje sumnju na zloćudni tumor.