Je li svaka pretilost opasna za srce

Kada nekome kažemo da je pretio, to je najčešće posljedica našeg subjektivnog doživljaja te osobe, no liječnici sasvim objektivno pretilost definiraju kao porast tzv. indeksa tjelesne mase (engleski BMI – body mass index) iznad brojke 30 kg/m2. Indeks tjelesne mase u obzir uzima tjelesnu visinu, težinu i površinu tijela te služi za usporedbu.

Pretilost predstavlja nepovoljnu okolnost za brojne organske sustave kao što su npr. mišićno-koštani sustav (zbog većeg opterećenja na kosti i zglobove), respiratorni sustav (zbog toga što veliki trbuh radi pritisak na glavni disajni mišić dijafragmu i smanjujući njegove pokrete, smanjuje volumen udahnutog i izdahnutog zraka) i srce (jer povećana tjelesna težina povećava količinu krvi u cirkulaciji i time zahtijeva povećani srčani rad). Iako pretilost jest nepovoljna okolnost za zdravlje, rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila ipak povećava samo trbušna pretilost (sinonimi su abdominalna pretilost, visceralna pretilost, centripetalna pretilost). Radi se o masnom tkivu unutar trbušne (peritonealne šupljine) oko trbušne ovojnice (peritoneuma), unutar i oko nje, te oko unutarnjih organa (bubrezi, crijeva), dakle ne radi se o potkožnom masnom tkivu.

Štetni adipokini

Proučavajući sastav masnih stanica iz trbušne stijenke – adipocita, znanstvenici su otkrili da kod povećanja njihova obujma, što se događa u nastanku trbušne pretilosti, te stanice izlučuju tvari koje vrlo nepovoljno djeluju na stijenke arterija, ubrzavaju nastanak aterosklerotskih plakova i na taj način povećavaju rizik od nastanka najtežih oblika kardiovaskularnih bolesti. Te nepovoljne tvari jednim imenom zovemo adipokini, a čine ih slobodne masne kiseline. interleukin-6, tumor-nekrotizirajući faktor, inhibitor aktivatora tkivnog plazminogena. Tim je tvarima zajedničko da posreduju nakupljanje masnoća u stijenci arterija, promiču nastanak upale u stijenci arterija i povećavaju sklonost zgrušavanju krvi. Sve su to procesi koji dovode do aterogeneze – nastanka aterosklerotskih plakova u stijenci arterije koji prvo suzuju, a konačno i potpuno zatvaraju arterije, što povećava sklonost nastanku brojnih bolesti srca i krvnih žila kao što je arterijska hipertenzija, koronarna bolest i sl. Masne stanice iz trbušnog masnog tkiva djeluju kao jedna velika žlijezda s unutarnjim izlučivanjem i igraju veliku ulogu u nastanku šećerne bolesti razvijajući smanjenu osjetljivost na inzulin.

Vezani članak:  Kako kolesterol utječe na srce

ITM (ni)je pouzdan pokazatelj

Izračunavanje indeksa tjelesne mase nema nikakvog utjecaja na izračun veličine trbušne pretilosti, za to se koristi mjerenje opsega struka na razini ruba zdjelične kosti. Dakle ako je osoba po indeksu tjelesne mase pretila, prema mjerenju opsega struka ona ne mora nužno imati trbušnu pretilost. Važno je to znati kada procjenjujemo takozvani kardiovaskularni rizik pacijenta jer je trbušna pretilost neovisni čimbenik rizika za razvoj bolesti srca, dok općenita pretilost nije neovisni čimbenik rizika, ali jest javnozdravstveni problem. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, normalan opseg struka za odraslog muškarca je manje od 94 cm, a za odraslu ženu manje od 80 cm, dok opseg struka kod muškaraca veći od 102 cm i veći od 88 cm kod žena znači trbušnu pretllost.

Trbušna pretilost posljedica je pozltivne energetske bilance koja nastaje zbog prevelikog unosa visoko energetske hrane (koncentrirani šećeri i zasićene masti) i sjedilačkog načina života koji ne troši tu energiju unesenu hranom i ona se potom nepotrošena pretvara u masno tkivo, a drugi važan uzrok je izloženost kontinuiranom stresu koji sustavom aktivacije hormona u stresu također oslobađa energiju iz naših rezervi koja se također ne potroši,
nego se pretvara u masno tkivo.

Temelj liječenja je promjena načina života i prehrane. Kontrola unosa kalorija i svakodnevna redovna fizička aktivnost s ciljem da se uravnoteži energetska bilanca. Zbog povezanosti s drugim bolestima kao što su povišeni arterijski tlak, šećerna bolest ili povećana razina masnoća u krvi, često je potrebno istovremeno uzimanje drugih lijekova i potrebni su češći posjeti liječniku. Prilikom svakog posjeta liječniku, bilo kardiologu bilo liječniku obiteljske medicine, potrebno je učiniti procjenu trbušne pretilosti, a ako je ona već uočena, ohrabriti i usmjeriti pacijenta na dalje korake koji smanjuju rizik od nastanka teških botesti srca i krvnih žila, a osobito ga je važno poučiti o zdravoj prehrani koja će omogućiti pozitivnu energetsku bilancu.

Vezani članak:  Jesu li žene zaštićene od bolesti srca