Još neka važna pitanja o hipertenziji

Ovo su najčešća pitanja koja muče osobe s povišenim krvnim tlakom:

POMAŽE LI UZIMANJE ANDOLA U LIJEČENJU VISOKOG TLAKA?

Acetilsalicilna kiselina u malim količinama (75-300 mg dnevno) dokazano smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara. Svojim djelovanjem smanjuje sposobnost krvnih pločica (trombocita) za lijepljenje međusobno i na stijenke krvnih žila. Tako je rizik od začepljenja žile smanjen. Novija su ispitivanja pokazala da čak ima povoljan utjecaj na sniženje krvnog tlaka ako se redovito uzima uvečer prije spavanja.

KOLIKO SU POUZDANI AUTOMATSKI TLAKOMJERI?

Danas postoje sve napredniji aparati za mjerenje tlaka. Oni rade na principu snimanja pulsacija u arteriji ruke, koje se inače pri uobičajenom mjerenju tlaka slušaju u slušalicama. Preciznost ovakvih aparata nije velika i većina onih koji se mogu nabaviti za kućnu upotrebu ne smije se koristiti za ozbiljan klinički rad. No, njihova je prednost što su iznimno jednostavni za korištenje i »osobama koje nisu spretne u mjerenju tlaka« klasičnim tlakomjerom. Najbolje je kada služe za praćenje tlaka orijentacijski, jer je ipak mala mogućnost drastične pogreške.

SMIJE LI SE S POVIŠENIM TLAKOM PUTOVATI?

Dobro liječen tlak nije prepreka za normalan život. U to se ubraja i putovanje, naravno bez ekstremnih opterećenja koja mogu nadvladati regulaciju tlaka lijekovima. Potrebno je uvijek na put ponijeti zalihu svojih lijekova, jer se može dogoditi da ih ne možete nabaviti kada vam zatrebaju, pogotovo u inozemstvu gdje mogu biti pod drugim imenom i znatno skuplji.

MOŽE LI SE S POVIŠENIM TLAKOM VOZITI AUTOMOBIL?

Ako je reguliran lijekovima i pod kontrolom liječnika, a nije došlo do oštećenja drugih vitalnih organa (mozak, srce), nema zapreke za vožnju. Svakako pri tome treba pitati svojeg liječnika o mogućim djelovanjima lijeka na smanjenje koncentracije i reakcije u prometu.

Vezani članak:  Voda je piće za 5!

SMIJE LI SE OSOBA S POVIŠENIM TLAKOM SUNČATI I KUPATI?

Osobe koje boluju od povišenog krvnog tlaka i redovito uzimaju lijekove koji učinkovito reguliraju tlak u načelu smiju normalno živjeti i kupati se. Pretjerano izlaganje suncu nije poželjno jer može dovesti do poremećene regulacije tlaka. Na povišenoj temperaturi krvne žile se šire pa se učinak lijekova može pojačati.

SMIJE LI SE UZ LIJEČENJE TLAKA PLANIRATI TRUDNOĆA?

Još neka važna pitanja o hipertenziji

Potrebna su češća praćenja trudnoće
kod ginekologa i internista.

Na žalost, »povišeni krvni tlak« može biti bolest i mlađe ženske osobe koja planira trudnoću. U tom slučaju potrebno se dogovoriti s liječnikom o vrsti lijeka, jer postoje skupine lijekova koje ne bi trebale trošiti trudnice i dojilje. Postoje i lijekovi koje se mogu propisivati trudnicama bez posljedica na njeno ili zdravlje ploda. U slučaju nenadane trudnoće potrebno se odmah javiti liječniku, a u slučaju planirane trudnoće unaprijed se javiti svom liječniku radi određivanja vrste lijekova. Potrebna su i češća praćenja trudnoće kod ginekologa i internista.

IMAJU LI PUŠENJE I KAVA VEZE S POVIŠENIM KRVNIM TLAKOM?

Pušenje izaziva sužavanje krvnih žila. To dovodi do povećanog otpora protjecanju krvi, a dugotrajno pušenje oštećuje stijenke krvnih žila. Uz povišeni krvni tlak zbrajaju se nepovoljni učinci i jednog i drugog, tako da oštećenja nastaju ranije. Zato pušači mnogo mlađi dobiju moždani i »srčani udar« ako imaju i povišeni krvni tlak.

Kava u normalnim količinama samo blago povisi tlak, ali u većim dozama dovodi do aktivacije mehanizama stresa (adrenalin). Dugotrajno pijenje jako velikih količina kave zbog kofeina ima sličan učinak kao i stresan način života (ali se s njim zbraja ako djeluju usporedno).

AKO SE SMANJI TLAK UZ LIJEKOVE, DO KADA SE MORAJU PITI?

Ako su lijekovi snizili povišeni krvni tlak, to znači da dobro djeluju. Treba ih piti doživotno, jer bi s prestankom njihova uzimanja došlo do ponovnog porasta tlaka (ponekad tako naglo da može doći do srčanog ili moždanog udara).

Vezani članak:  Adrenalni umor problem današnjice