Kada se javljaju staračke pjege i kako ih ukloniti

Staračke pjege najčešće se javljaju nakon četrdesete godine. Nejednake su veličine, neke su nalik sitnim pjegicama, dok su druge većeg promjera. Ovisno o tipu kože, zaštiti od sunca tijekom života te o izlaganju suncu, pjegice se javljaju najčešće na licu, rukama i dekolteu, odnosno na dijelovima tijela koji su najviše izloženi suncu.

Uklanjanje staračkih pjega treba obaviti zimi, kada je izloženost suncu mala ili nikakva, kako bi se spriječila repigmentacija. Za uklanjanje staračkih pjega provode se tri tretmana: pilinzi alfa-hidroksilnim kiselinama ili trikloroctenom kiselinom, tekućim dušikom ili laserom. Trikloroctena kiselina koristi se kao 10, 20, 30 ili 50-postotna otopina, ovisno o dijelu tijela na kojem se tretman izvodi. Bolnost ovisi o koncentraciji kiseline: što je veća koncentracija, bol je veća. Odmah nakon tretmana mrlje pocrvene, kasnije posmeđe, a potom se ljušte sljedećih 6 do 10 dana. Nakon tretmana potrebno je koristiti kremu koja potiče cijeljenje kože, a tijekom otprilike tri tjedna pjegice su ružičaste boje. Alfa-hidroksilne kiseline (AHA kiseline) koriste se u 30-postotnim

Staračke pjege u četrdesetima

Staračke pjege u četrdesetima

koncentracijama u kozmetičkim salonima te u 70-postotnim koncentracijama u dermatološkim ordinacijama. Prednost AHA kiselina je što ne izazivaju jako crvenilo te se tretmani mogu obavljati i u stankama tijekom radnog vremena. Obavljaju se jednom tjedno, a tijekom tretmana osjeća se samo lagano peckanje. Tekući dušik primjenjuje se za starije pjegice i deblju kožu. Nakon tretmana stvara se tamnosmeđa krasta koja nestaje u tjedan dana. Iako je ova metoda vrlo uspješna, postoji opasnost da, nakon što se krasta odvoji, koža na tome mjestu ostane svjetlija. Laser odlično rješava problem pjegica na rukama jer koža na tom dijelu tijela dobro zacjeljuje, a broj pjegica je znatno veći nego na licu. Bez obzira na vrstu tretmana, vrlo je važna zaštita kože od sunca. To je jedini način da se spriječi nejednaka pigmentacija kože, odnosno da se postigne željeni rezultat. To upozorenje posebno vrijedi za osobe svijetlog tena, plavih očiju, plave ili crvene kose te za one s tankom i osjetljivom kožom.

Vezani članak:  Najčešće bolesti kože

Pri odabiru sredstva za zaštitu važno je voditi računa da sadrže UVA i UVB filtre. Zaštitno sredstvo treba koristiti i ljeti i zimi.