Kako spriječiti hrkanje

Vama možda ne smeta što hrčete, ali oni oko vas su sigurno već izgubili živce

Suženje gornjih dišnih puteva u nosnoj i usnoj šupljini ždrijela ili grkljana, zbog čega prilikom prolaska zraka dolazi do vibriranja sluznice, izaziva glasne zvukove poznate pod nazivom hrkanje. Osim što ukazuje na određeni zdravstveni poremećaj, ova neugodna pojava često je i socijalni problem jer smeta okruženju. Devijacija nosne pregrade ili oboljenja sluznice poput kroničnih upala, alergija i polipa, kao i urođene deformacije donje vilice, poremećaj u rastu zuba ili veliki jezik, najčešći su uzročnici hrkanja. Ali i meko nepce, duga resica i suženo ždrijelo.

ŠTO POMAŽE:

Spavajte na boku ili trbuhu

Kako spriječiti hrkanje
Vama možda ne smeta što hrčete, ali oni oko
vas su sigurno već izgubili živce
Iako je opuštanje mišića normalna i prirodna pojava tijekom sna, to može biti veliki problem. Ležanjem na leđima, korijen jezika i mekog nepca postavlja se na sam zid grla, koji izaziva karakterističan vibrirajući zvuk, što se može spriječiti tako što će osobe koje hrču pokušati spavati na boku ili trbuhu i zadržati taj položaj podupiranjem tijela jastukom. Ukoliko ne možete kontrolirati način na koji spavate noću, pričvrstite loptice na leđa pa ćete sigurno spavati na boku. Ako ovo ne pomogne, vjerojatno patite od apneje i bilo bi dobro što prije se obratiti liječniku specijalisti kako biste spriječili ozbiljne zdravstvene probleme.

Smršavite

Regulacija tjelesne mase može pomoći u određenim situacijama. Naime, kod pretilih osoba hrkanje može biti uzrokovano viškom mekog tkiva na vratu koje sužava dišne putove. Dakle, ukoliko niste hrkali kada ste imali manji broj kilograma, pored toga što ćete povratiti miran san, osjetit ćete se lakše i zdravije ukoliko se odlučite na promjenu režima prehrane.

Zaobiđite alkohol

Konzumiranje sedativa i alkoholnih napitaka još više opuštaju mišiće u zadnjem dijelu grla tijekom spavanja, povećavajući šanse za hrkanje. Liječnici upozoravaju da uzimanje alkohola četiri do pet sati prije spavanja pogoršava hrkanje, te u ekstremnim slučajevima osobe se mogu ugušiti vlastitim jezikom ukoliko spavaju na leđima.

Vezani članak:  Bol i kako ga liječiti

Ispušite nos

Začepljen nos zahtijeva dodatni trud da se olakša protok zraka i stvara vakuum u grlu, što izaziva hrkanje, a to je naročito izraženo u slučaju polenske groznice. Dakle, pomoću kapi i otopina za ispiranje nosa, potrudite se što prije riješiti ovaj problem kako bi protok zraka kroz nos bio sporiji i umjereniji. Naime, u slučaju začepljenog nosa zrak prolazi u tankim i kratkim mlazevima, a ako je taj protok ubrzan, može se javiti hrkanje. Praktično rješenje može biti i tuširanje toplom vodom svaku večer prije spavanja, redovito ispiranje sinusa otopinom morske soli, stavljanje mlakih obloga na lice kao i ispijanje čajeva za ublažavanje simptoma peludne groznice.