Kako zdravo disati

Zašto je važno očuvati zdravlje sluznice nosa, kako zdravo disati i spriječiti komplikacije obične hunjavice.

Curenje i začepljenost nosa, svrbež i peckanje u nosu, otežano disanje i osjećaj težine u predjelu sinusa prvi su simptomi upale nosne sluznice – rinitisa, koje većina nas vrlo dobro pozna. Javljaju se najčešće zimi, ali i u proljeće, u „sezoni alergija“. Uzročnik je virus ili alergen, no ako virusna upala sluznice potraje i ne izliječi se, postaje pogodna podloga za razvoj bakterijske upale. Tada se javlja i pečenje u grlu, bol u predjelu lica, glavobolja, bol u uhu, gubitak mirisa, tamni iscjedak iz nosa … Stoga, ma koliko da je bezopasna i učestala, običnu hunjavicu i upalu sluznice treba čim prije liječiti, pomoći sluznici da se oporavi i obnovi svoje funkcije te čim prije ponovno početi neometeno disati.

Zašto je važno udisati kroz nos

Sluznica je tanka, vlažna opna koja prekriva unutrašnjost šupljih organa. Gornji dišni putevi prekriveni su sa 140 – 160 četvornih centimetara sluznice, koja ima više funkcija i o kojoj itekako ovisi kvaliteta disanja i udahnuta zraka. Cilindrične stanice sluznice dišnih puteva proizvode sluz koja oblaže sluznicu dišnog sustava. Stanice s cilijama (sitnim trepetljikama) tu sluz pomiču prema gore, zajedno s udahnutim zrakom u kojem su čestice nečistoća i alergena, ali i virusa, sve dok se ta masa ne izbaci kihanjem, kašljanjem ili se proguta. Prosječna brzina pomicanja sluzi na zdravoj sluznici iznosi otprilike jedan centimetar u jednom satu, što znači da se sloj sluzi potpuno obnovi za deset sati. Hladan i suh zimski zrak utječe na sluznicu i sluz, a time i na dišne puteve, te isušuje sluznicu jer zbog nedostatka vlažnosti sluz postaje gušća. U tim uvjetima cilije postaju slabije pokretljive i ne mogu sluz pokrenuti prema van, udahnute čestice ostaju zarobljene u dišnim putevima i postaju potencijalni uzročnici bolesti.

Vezani članak:  Glavobolja: koje vrste je vaša?

No sluznica nosa protkana je i živčanim vlaknima, što je čini osjetljivom, a ta živčana vlakna odgovorna su za refleks kihanja kojim izbacujemo strana tijela i ne dopuštamo im ulazak u donje dišne puteve.

Sluznica nosa sadrži i osjetilna vlakna zahvaljujući kojima osjećamo mirise, a neki jači mirisni podražaji imaju itekako izražene posljedice. Primjerice, podražaj izazvan amonijakom može izazvati apneju (zastoj disanja), koja je u tom slučaju prirodni zaštitni refleks. Postoje pak i suprotni, pozitivni refleksi kao što je lučenje želučanih sokova pri podražaju mirisima hrane.

Sluznica nosa ima još jednu važnu funkciju, a to je zagrijavanje udahnuta zraka zahvaljujući gustoj mreži kapilara kojom je sluznica nosa protkana. Osim što se zagrijava, zrak se u gornjim dišnim putevima i vlaži kako ne bi nadražio ždrijelo, donje dišne puteve i bronhe. No vlaženje i zagrijavanje, a time i pročišćavanje zraka odvija se samo na zdravoj sluznici koja izlučuje potrebnu količinu sluzi. Upravo zbog tih procesa – zagrijavanja i vlaženja – udisanje kroz nos ima višestruke prednosti, a posebno na hladnoći.

Očuvajte prvu crtu obrane

Virusna upala sluznice
Virusna upala sluznice
Nadražena nosna sluznica postaje upaljena i natečena, smanjuju se sve njene funkcije, a posebno funkcija zaštite od stranih tijela.

S obzirom na to da je sluznica bogato prokrvljena, širenje kapilara sluznice, do čega dolazi uslijed prehlade, uzrokuje oticanje sluznice i proizvodnju povećane količine više ili manje guste sluzi. Disanje kroz nos postaje otežano, a zbog disanja kroz usta isušuje se sluznica, što za posljedicu ima iritaciju ždrijela. No suhoća prijeti i sluznici nosa, a u tom slučaju govorimo o suhom rinitisu koji se očituje stvaranjem krastica u nosu, svrbežom, kihanjem i otežanim disanjem.

Zbog nedovoljne proizvodnje sluzi zrak se u nosnoj šupljini ne zagrijava i ne pročišćava, što opet dovodi do iritacije ždrijela i bronha, koji postaju podložni infekcijama. Suhoća sluznice nosa može se javiti pod utjecajem suhog i hladnog zraka, prekomjerno zagrijanog zraka, zraka iz klima-uređaja, u zrakoplovu, automobilu, zbog pušenja, udisanja prašine, ali i zbog hormonskih promjena (u menopauzi).

Vezani članak:  Vitamini B skupine za vitalno proljeće

5 savjeta

• Redovito ispuhujte nos, najprije jednu pa drugu nosnicu, kako istovremenim ispuhivanjem obiju nosnica ne biste sluz potisnuli prema ušima.
• Izbjegavajte pregrijane prostore i prostore u kojima se puši.
• Održavajte vlažnost zraka u prostorijama u kojima boravite.
• Putujete li zrakoplovom, pijte dovoljno tekućine i koristite sredstva za vlaženje sluznice nosa.
• Udišite kroz nos.

NI PREVIŠE NI PREMALO! Kako bi se izbjegle iritacije i komplikacije povezane s promjenama na sluznici dišnih puteva, neophodno je održavati njenu vlažnost i normalnu proizvodnju sluzi. Sluznici nosa najbolje odgovara umjerenost, stoga je važno održavati ravnotežu tog tankog i osjetljivog, ali izuzetno važnog tkiva kako bi nas moglo zaštititi od štetnih vanjskih utjecaja.