Kašalj – što znači i kako ga liječiti

Najčešće se javlja zimi kao posljedica upala dišnog sustava, no kašalj se može javiti i tijekom cijele godine, i kao posljedica i kao simptom. U oba slučaja koristan je obrambeni mehanizam za oslobađanje dišnih putova od stranih tijela, alergena, čestica prašine, suvišnog sekreta, duhanskog dima, tvari i čestica koje se stvaraju zbog naglih promjena temperature. Upravo kašljem iz dišnih putova izbacujemo određenu količinu zraka pod pritiskom, a sa zrakom izbacujemo čestice ili tvari koje ga uzrokuju. Vrste kaštja razlikuju se prema uzroku te u zavisnosti od toga javtja li se kao posljedica ili je simptom koji upozorava na neku zdravstvenu tegobu.

Kako kašljete

Ako se liječniku ili ljekarniku požalite na kašalj, prvo će vas pitati: “Kako kašljete?”, jer se produktivni kašatj ne liječi i ne ublažava na isti način i istim sredstvima koja se primjenjuju u slučaju neproduktivnog – suhog kašlja.

• Suhi iti neproduktivni kašalj, dakle kašalj bez iskašljavanja sekreta, u najvećem je broju slučajeva posljedica nadražaja gornjih dišnih putova. Ako se javi uz upalu sinusa, popraćen je bolovima u predjelu čela, čeljusti ili u predjelu očiju, koji mogu otežavati svaki pokret glave. Ako je posljedica upale ždrijela, tada je popraćen i promjenama glasa, a ako je posljedica upale dušnika, najčešće ima metalni zvuk. Stanje se pogoršava čim se ubrza ritam disanja.

Vrto često suhi je kašalj nesvrsishodan, a u nekim slučajevima i štetan, jer može oštetiti sluznice te izazvati krvarenje.

Produktivni kašalj nadomješta aktivnost epiteta sluznice, tj. pomaže dišnim putovima da se oslobode suvišnog sekreta koji nadražuje dišne putove. Upravo stoga produktivni kašalj ne smije se suzbijati.

Što učiniti

Kako je riječ o korisnom obrambenom mehanizmu dišnih putova, najveća greška je suzbijati kašalj pod svaku cijenu. Suzbija se jedino izuzetno jak kašatj koji onemogućava uobičajene dnevne aktivnosti i onemogućava spavanje.

Vezani članak:  Povišena temperatura u djeteta: je li opasna?

Noćni kašalj neće ometati spavanje ako se spava s podignutom glavom u odnosu na tijelo, u položaju koji omogućuje prohodnost nosa i gornjih dišnih putova. Dovoljno je povisiti jastuk, ali ne previše, kako bi vratna kralježnica tijekom spavanja ostala u što prirodnijem potožaju.

Unos veće količine tekućine korisna je i vrlo učinkovita pomoć. Voda je učinkovit prirodni mukolitik, no jednako tako djeluju i čajevi, voćni sokovi i napitci.

Vlažnost zraka izravno utječe na sluznice dišnih putova, stoga su u slučaju kašlja od velike pomoći ovlaživači zraka koji vlažnost zraka u prostoriji održavaju na 40 – 60 posto. Vodi u ovlaživaču mogu se dodati neka esencijalna ulja, no budite oprezni jer neke supstancije mogu dodatno nadražiti već nadraženu sluznicu, a tada, umjesto da postane blaži, kašalj će postati jači.

No vlažnost zraka može biti i štetna. Ako ste vi ili netko od ukućana alergični na kućnu prašinu, tada smanjite vlažnost zraka jer upravo vlaga stvara povoljne uvjete za razmnožavanje grinja.

Ako se kašalj javi tijekom spavanja, a nije posljedica neke bolesti, primjerice upale dišnih putova, potrebno je provjeriti postoje li u prostoriji tvari koje nadražuju sluznicu (mirisi, insekticidna sredstva, pare lakova i boja, dim i sl.).

Najbolje sredstvo

Kašalj zna doista biti neugodan, ometati govor, uobičajene dnevne aktivnosti i spavanje, stoga je prirodno da ga svi želimo čim prije smiriti. No sredstvo za ublažavanje kašlja valja odabrati ovisno o vrsti i uzroku kašlja, a uz to prihvatiti i činjenicu da je za djelovanje sredstva potrebno određeno vrijeme, posebno ako je kašalj posljedica virusnih bolesti. Evo sredstava i metoda koje su nam na raspolaganju, neke se koriste zasebno, a neke se kombiniraju.

Ispiranje nosa provodi se fiziološkom otopinom, termalnom ili morskom vodom. Pospješuje odstranjivanje sluzi sa sluznice nosnica i time omogućuje normalne funkcije pročišćavanja sluznice.

Vezani članak:  Kako zdravo disati

Sredstva za smirenje kašlja preporučuju se samo u slučaju uistinu jakog kašlja, posebno noćnog kašlja koji ometa spavanje, te kašlja koji može oštetiti sluznicu i izazvati krvarenje. Takav učinak imaju kapi, sirupi, supozitoriji i granule, koje valja koristiti pod liječničkim nadzorom.

Mukolitici su sredstva koja razrjeđuju sluz i olakšavaju iskašljavanje sluzi. Proizvode se u različitim oblicima.

Sprejevi sadrže fiziološke otopine, termatnu ili morsku vodu koja ovlažuje stuznice. Posebno je korisna termalna i morska voda jer sadrži tvari koje smiruju nadraženu sluznicu i jačaju njene obrambene sposobnosti.

Ovlaživači prostora vrlo su korisni u slučaju kašlja koji se javlja kao posljedica nadražaja sluznice toplinom, parama, dimom… Ako odlučite vodi u ovtaživaču dodati neko esencijalno ulje, odaberite esencijalno ulje metvice iti eukaliptusa, no vodite računa da ih bebe i djeca ponekad ne podnose.

Antibiotici su u slučaju virusnih bolesti potpuno nedjelotvorni, stoga se koriste isključivo na preporuku liječnika, koji će ih propisati samo za liječenje bolesti kojima su uzročnici bakterije.