KLAMIDIJA: zašto je opasna

Klamidijska infekcija najučestalija je bakterijska spolno prenosiva bolest u svijetu i u Europi, ali i u Hrvatskoj. Štoviše, infekcija bakterijom Chlamydia trachomatis ujedno je najčešći uzrok neplodnosti u žena, a kako većina zaraženih žena i muškaraca nema simptome, raširenost je svakim danom sve veća. Upravo stoga svjetski stručnjaci preporučuju da biste nakon svakoga nezaštićenoga spolnog odnosa s novim partnerom koji nije testiran na spolne bolesti trebali, ako vam je stalo do vlastita zdravlja, napraviti test na klamidiju. Prođu li pak mjeseci i mjeseci od inficiranja, testiranje vas ne može zaštititi od posljedica klamidijske upale. Provjerite koliko ste i sami upoznati s klamidijom, načinima prijenosa i zaštite, saznajte odgovore na pitanja na koja se možda nikom niste usudili postaviti pitanje, a na ono što ste već i sami znali dodatno se podsjetite. Ne zaboravite, prevencija je uvijek najbolje liječenje.

Kako se prenosi klamidija

Izlučevine našeg tijela predstavljaju rezervoar klamidije – sperma, cervikalna sluz, tekućina koja se izlučuje prije ejakulacije (iz bulbouretralnih žlijezdi), mokraća. To ukratko i objašnjava put zaraze klamidijom, a to je svaki nezaštićeni genitalni, oralni ili analni odnos. Pritom čak i nije potrebno da dođe do penetracije jer klamidiji je dovoljno da se nađe na vlažnu tlu vanjskih dijelova spolovila ili u unutrašnjosti usta, odakle će se početi širiti kamo joj odgovara.

Može li se klamidija prenijeti indirektnim putem

Teško, ona je relativno neotporna i ne može dugo opstati na suhoj površini.

Kome klamidija predstavlja najveću prijetnju

Klamidijska infekcija učestalija je u žena nego u muškaraca, a najučestalija je u mlađih spolno aktivnih žena i djevojaka do 25 godina. Pretpostavlja se da je jedna od deset ženskih osoba u toj dobnoj skupini zaražena klamidijom, dok je ta stopa upola manja kod starijih dobnih skupina. Učestalost se dodatno dovodi u vezu s čestim promjenama spolnih partnera, višestrukim drugim infekcijama spolnih organa te nezaštićenim spolnim odnosom. Međutim, visoka stopa inficiranosti u žena do 25 godina tim je više zabrinjavajuća uzme li se u obzir činjenica da su to buduće majke, dok neliječena klamidijska infekcija može negativno utjecati na plodnost.

Novija istraživanja pokazala su da bi klamidijska infekcija mogla biti odgovorna i za mušku neplodnost. Studija u koju su bili uključeni muškarci s problemima neplodnosti otkrila je da je kvaliteta sperme muškaraca inficiranih klamidijom slabija, a primijećena su i oštećenja spermatozoida, i to tri puta više nego u neinficiranih muškaraca.

Kako prepoznati partnera ili partnericu s klamidijom

Nažalost, nikako. Klamidija je nerijetko podmuklo tiha i neprimjetna. Muškarci su u većini slučajeva nesvjesni kliconoše, no to je također i oko 70% djevojaka i žena zaraženih klamidijom i nesvjesnih njezina postojanja jer klamidijska infekcija kod njih ne izaziva nikakve simptome.

Manji broj muškaraca s izraženim simptomima najčešće ima:
• vodeni ili sluzavi zeleno-žućkasti iscjedak
• osjećaj žarenja i svrbeža kod otvora mokraćovoda
• učestalo ili otežano mokrenje
• naticanje testisa

Kod trećine žena i djevojaka nakon 1-3 tjedna nakon zaraze javit će se:
• bolovi kod spolnog odnosa
• žarenje ili peckanje prilikom mokrenja i potreba za češćim mokrenjem
• promijenjen ili pojačan iscjedak, ponekad gnojav
• moguće blag svrbež i peckanje spolovila
• ponekad prigušeni bolovi u donjem dijelu trbuha
• rjeđe slabo nemenstruacijsko krvarenje, posebno nakon odnosa

Koje zdravstvene probleme izaziva klamidijska infekcija

Za razliku od muškaraca u kojih neliječena klamidijska infekcija izaziva manje problema, ostavlja manje trajnih posljedica i često spontano prolazi, klamidijska infekcija u žena može se dovesti u vezu s mnoštvom različitih problema čije posljedice mogu biti dugotrajne i ozbiljne.

Cervicitis
Klamidija je vodeći uzročnik gnojne upale vrata maternice.

Upalna bolest zdjelice
Procjenjuje se da je Chlamydia trachomatis najodgovornija i za pojavu upalne bolesti zdjelice. Do toga dolazi kad se klamidija, nerijetko udružena s drugim bakterijama, proširi iz rodnice i vrata maternice na epitel tijela maternice, jajovode, jajnike i potrbušnicu male zdjelice. Upala je najčešće akutna, a prvi simptom jest bol koji se javlja u donjem dijelu trbuha, a kojem se pridružuje povišena tjelesna temperatura i promjena iscjetka. Međutim, kod nekih žena ti simptomi mogu izostati ili mogu biti slaba intenziteta, a subjektivno se problemi počnu osjećati tek kad se stvore priraslice i/ili apsces jajnika i jajovoda.

Neplodnost i izvanmaternična trudnoća
Ako se upalna bolest zdjelice ne liječi odgovarajućom antibiotskom terapijom, posljedice mogu biti dugoročne i utjecati na plodnost i trudnoću. Ožiljci i priraslice otežavaju plodnost i povećavaju mogućnost za izvanmaterničnu trudnoću i spontani pobačaj.

Utjecaj na trudnoću
Prijenos klamidije moguć je i s majke na dijete tijekom poroda. Kod takve djece moguća je klamidijska upala pluća i, češće, klamidijski konjuktivitis. Prema nekim pokazateljima, klamidijska infekcija može se dovesti u vezu i s preranim porođajem.

Kako se dijagnosticira klamidija

Klamidijska se infekcija potvrđuje laboratorijskim ispitivanjima, a moguće ju je detektirati iz mokraće (kod oba spola), iz obriska vrata maternice (kod žena) ili obriska uretre (kod muškarca).

Testiranje na klamidijsku infekciju preporučuje se svim spolno aktivnim ženama mlađim od 25 godina, bez obzira na to imaju li ili nemaju simptome, i to najmanje jednom godišnje. Testiranje se također preporučuje i ženama starijima od 25 godina s procijenjenim rizikom za klamidijsku infekciju (nezaštićeni spolni odnos s novim partnerom), trudnicama u ranoj trudnoći te muškarcima (posebno mlađim) sa sumnjom na klamidijsku infekciju.

Kako se liječi klamidijska infekcija

Uz odgovarajući antibiotik liječenje klamidijske infekcije je jednostavno i učinkovito, a terapiji trebaju biti podvrgnuta oba partnera. U protivnom, neliječen partner ponovno će vas zaraziti.

Kako se zaštititi od klamidije

Klamidijska infekcija najučestalija je bakterijska spolno prenosiva bolest

Klamidijska infekcija najučestalija je
bakterijska spolno prenosiva bolest

Najbolje liječenje klamidijske infekcije jest dobra prevencija i spolno odgovorno ponašanje. Spolni odnos uz korištenje kondoma sigurno štiti od infekcije bakterijom Chlamydia trachomatis jer se ona uglavnom nalazi u tjelesnim izlučevinama.

Sve što dolazi u kontakt sa spolovilom povećava rizik od prijenosa infekcije, stoga nemojte posuđivati intimno rublje, kupaće kostime, ručnike, spužve i sl. (dokazano je da klamidija može preživjeti do 45 minuta na vlažnoj podlozi!).