Koje promjene na dojkama upućuju na rak

Vjerojatno je rak prva pomisao koja većini žena proleti glavom kad otkriju kvržicu ili osjete bol u dojkama. Srećom, rak dojke ipak nije tako čest, iako je najvažniji ubojica žena u svijetu. Većina je promjena na dojkama bezazlena, no važno je znati zašto su nastale i mogu li biti ozbiljne.

Koje promjene na dojkama upućuju na rak
Koje promjene na dojkama upućuju na rak
Kod 60 posto žena u nekom se životnom razdoblju pojave promjene na dojkama, ali se za devet od deset kvržica dokaže da su dobroćudne. Ipak, mnoge žene uhvati panika jer jednostavno ne znaju što je normalno. Dojke su pod utjecajem hormona i promjena u njihovim koncentracijama, pa bi svaka žena morala znati kako se njezine grudi mijenjaju tijekom mjeseca i kako će stariti s godinama.

Donosimo pregled najučestalijih promjena u dojkama i objašnjenje njihovih najvjerojatnijih uzroka.

Neuobičajena bol

Dvije trećine žena osjeti u nekom trenutku života bol u dojkama, koja je, srećom, tek vrlo rijetko povezana s rakom.

Ciklička bol u dojkama obično započinje u drugoj polovici menstruacijskog ciklusa i može biti tako jaka da dojke ne podnose ni običan dodir. Tkivo dojki postaje pretjerano osjetljivo na promjene razine hormona, što je pak često povezano s niskim razinama jedne masne kiseline – gamolenske kiseline (GLA). Takva se bol može razviti i tijekom uzimanja kontracepcijske pilule i za vrijeme nadomjesnog hormonskog liječenja.

Ovu vrst boli možete ublažiti promjenama u prehrani, ponajprije smanjenjem unosa hrane koja sadrži mnogo zasićenih masti i konzumiranjem više voća i povrća.

Bol nevezana uz menstruacijski ciklus može biti potaknuta neodgovarajućim grudnjakom ili potjecati iz prsnog koša. Liječenje ovisi o tome što izaziva bol. Pomoći mogu lijekovi protiv bolova (analgetici). U vrlo rijetkim slučajevima uporna bol na jednoj strani prsnog koša, posebno u žena starijih od 50 godina, prvi je znak raka. Stoga je obvezno spomenite svom liječniku.

Vezani članak:  Osteoporoza nije ženska bolest

Čvorići i kvržice

Čvorići u dojkama mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a posebno u trudnoći. Ako su vaše dojke grudičaste i imaju više čvorića, trebate točno znati kako ih obično osjećate pod prstima da biste uočili eventualne promjene.

Čvorići u dojkama najčešće su fibroadenomi – bezbolne, pokretne, čvrste kvržice izazvane pretjeranim rastom vezivnog i žljezdanog tkiva. Bezopasne su i uobičajenije u mlađih žena. Čvorići mogu biti i ciste, ili su neki ciste, a neki fibroadenomi.

Ciste se najčešće pojavljuju deset godina prije menopauze. Te tekućinom ispunjene kuglaste vrećice u tkivu dojke brzo rastu i mogu biti bolne.

Kada posumnjati da je kvržica zloćudna? Većina karcinoma dojke započinje kao bezbolna, nepravilna kvržica. Što je manja kvržica raka kad se otkrije, to su veće šanse za uspješno liječenje. Zato odmah izvijestite svog liječnika ako se pojavi ikakva kvržica.

Drugi znaci opasnosti

Kvržica nije uvijek prvi znak raka pa je važno pratiti i druge promjene.

Iscjedak iz bradavice je česta pojava i rijetko je znak raka, iako može i na to upućivati. Jedan od uzroka iscjetka može biti proširenje mliječnih kanala ili upala mliječnog kanala koji se ispuni gustom tekućinom. Drugi razlog su sićušne izrasline u kanalima ispod bradavice – intraduktalni papilomi – koje proizvode iscjedak. Obje se promjene mogu lako liječiti, ali je važno posjetiti liječnika da postavi pravilnu dijagnozu.

Promjene na koži kao što su crvenilo i mreškanje treba svakako spomenuti liječniku. On će možda preporučiti biopsiju, jer se mreškanje kože dojke može javiti zbog napredovanja raka duž vezivnog tkiva u dojkama. Koža puna sitnih udubljenja poput narančine kore također može biti znak raka pa se i u tom slučaju treba odmah obratiti liječniku.

Vezani članak:  Menopauza: sve što biste trebali znati

Potražite promjene

Kvržice ili ispupčenja za koja znate godinama i koja se ne mijenjaju, nisu razlog za zabrinutost, baš kao ni uvučene bradavice ako su oduvijek bile takve. No, pripazite na:
• novonastale kvržice, zadebljanja ili oteklinu u dojkama ili ispod pazuha
• promjene veličine ili oblika dojki
• promjene u konzistenciji tkiva dojki ili boji kože dojki
• novonastalu bol u dojci
• krvarenje, iscjedak ili promjene veličine odnosno položaja bradavica.

Ako uočite bilo koji od ovih simptoma, recite to svom liječniku.

Kako grudi stare

Dojke se sastoje od masti, vezivnog (fibroznog) tkiva i oko 15-20 grupa mliječnih žlijezda učvršćenih na stijenku dojki vezivnim tkivom. Dojke se potpuno oblikuju do 18. godine života i tada su najčvršće, premda će mjesečni hormonski ciklus izazvati u njima promjene. Nakon ovulacije dojke obično blago nateknu jer progesteron potiče razvitak žlijezda koje proizvode mlijeko, kao pripremu za trudnoću. Ako do nje ne dođe, dojke se jednostavno vraćaju u stanje odmaranja. U trudnoći se razviju mliječni kanali i žlijezde, a pojačan je i protok krvi do dojki pa vene blizu površine kože postaju vidljivije. Od 35. godine života nadalje, tkivo dojki postupno se smanjuje i one mijenjaju oblik. Kako se približavate kraju reproduktivne dobi, opada i prirodno lučenje estrogena pa mliječne žlijezde i kanali polako nestaju (atrofiraju), a nadomještaju ih masne stanice.