Koliko je sna potrebno djetetu

Uvijek ga boli glava, često je rastreseno ili čak agresivno. Možda vam nije palo na pamet, ali svi ti različiti problemi mogu imati isti uzrok: vaše dijete ne spava dovoljno. Pročitajte naš mali vodič za zdrav san djeteta od rođenja do puberteta.

Od 9 mjeseci do 3. godine

Djetetu je potrebno od 15 do 13 sati sna.

Što se događa dok dijete spava…
U ovoj dobi dijete mora tako puno spavati zato što san služi za selekcioniranje i “sređivanje” doživljenih iskustava i zato što se tijekom sna snaži obrambeni mehanizam organizina.

…a što ako ne spava dovoljno
Nedostatak sna negativno će se odraziti ne samo na djetetovo raspoloženje nego i na njegovo zdravstveno stanje. Dijete će postati osjetljivije i podložnije bolestima: izgubit će apetit i oslabit će njegov obrambeni mehanizam.

Od 4. do 6. godine

Djetetu je potrebno od 13 do 11 sati sna.

Što se događa dok dijete spava…
Tijekom faze dubokog sna luči se i hormon rasta. Kako bi organizam proizveo odgovarajuću količinu tih hormona, četverogodišnjem djetetu potrebno je 13 sati sna (11 noću i 2 tijekom dana), a šestogodišnjaku će biti dovoljno 11 sati.

…a što ako ne spava dovoljno
Ako dijete ne spava dovoljno u ovoj dobi, njegov rast i razvoj bit će usporeni, a posljedice će se odraziti i na mozgu. Brojna istraživanja pokazala su da su poremećaji ponašanja, poput hiperaktivnosti i agresivnosti, tri puta češći kod djece koja premalo spavaju.

Od 7. do 11. godine

Djetetu je potrebno od 10 do 11 sati sna.

Što se događa dok dijete spava…
Sedmogodišnjem djetetu potrebno je 11 sati sna, a tek oko 10. godine broj sati spavanja može se smanjiti na 10. U ovoj dobi dovoljan broj sati sna potreban je kako bi dijete nadoknadilo energiju potrošenu u školi. Dokazano je da djeca koja spavaju 11 sati postižu bolje rezultate u učenju.

Vezani članak:  9 simptoma koje muškarci nikad ne bi smjeli ignorirati

…a što ako ne spava dovoljno
Osim poteškoća u koncentraciji i učenju, premalo sna može uzrokovati i probleme koje je, na prvi pogled, teško povezati sa spavanjem, primjerice učestale glavobolje i depresiju.

Od 12. godine

Djeci je potrebno 9 sati sna.

Što se događa dok dijete spava…
U višim razredima osnovne škole te u srednjim školama i gimnazijama učenje je vrlo intenzivno i djeca moraju uložiti priličan umni napor kako bi obradila i upamtila veliku količinu novih podataka. Pohranjivanje podataka u pamćenje odvija se tijekom duboke faze sna te stoga djeca srednjoškolske dobi ne bi smjela spavati manje od 9 sati.

…a što ako ne spava dovoljno
Posljedice nisu samo otežana koncentracija i pospanost tijekom dana nego i teškoće u kontroliranju emocija i raspoloženja. Dijete je pod stresom zato što raste količina kortizola – hormona koji, u prevelikim količinama, izaziva umor.

Što ako dijete ne spava dovoljno

Moje dijete često plače prije nego što zaspi i tijekom noći se puno puta budi. Ne razumijem što se događa, što da učinim?

Koliko je sna potrebno djetetu
Mala djeca vrlo često imaju probleme sa
spavanjem.
To je klasičan problem većine mladih majki. Mala djeca vrlo često imaju probleme sa spavanjem, teško se uspavljuju i često se noću bude. Tjeskoba i strahovi javljaju se obično u periodu polusna, u situaciji kad bi dijete trebalo ostati samo u svom krevetiću. Zbog toga mnoga djeca plaču kada dođe vrijeme za spavanje. Roditelji takve probleme mogu vrlo lako riješiti čim se pojave umirujući dijete i pružajući mu osjećaj sigurnosti. Ispričati djetetu priču ili mu ponuditi čašu vode samo su neki od načina na koje mu možete olakšati period uspavljivanja. Osim toga, prije nego što dijete stave na spavanje, roditelji bi trebali obaviti niz uobičajenih rituala, npr. pripremiti sobu za spavanje, ugasiti svjetlo i upaliti malu svjetiljku. Takvi mali rituali djeluju umirujuće na dijete. Ako roditelji djetetu dopuštaju da na spavanje ide uvijek u različito vrijeme i ako spava u različitim prostorijama (na kauču, u krevetu s roditeljima i slično), veća je vjerojatnost da će dijete imati problema sa spavanjem.

Vezani članak:  Refleksna masaža