Magnezij – spriječite nedostatak

Često ponavljanje dijeta za mršavljenje, neuravnotežena prehrana, preskakanje obroka i općenito loše navike prehrane čimbenici su koji mogu uzrokovati nedostatak magnezija, oligoelementa koji je neophodan za pravilno odvijanje staničnih funkcija.

Čak osam od 10 žena i sedam od 10 muškaraca svakodnevnom prehranom ne unosi potrebnu količinu magnezija. Iako se potrebe organizma za tim oligoelementom mijenjaju tijekom života, svima se, bez obzira na dob i spol, savjetuje dnevni unos od 6 mg po jednom kilogramu tjelesne težine.

Za odraslu osobu to bi značilo približno najmanje 350 mg magnezija dnevno.

No postoje neka razdoblja i stanja tijekom života kad su nam potrebne veće količine tog oligoelementa. Primjerice trudnicama dnevno je potrebno 30-40 mg magnezija više od uobičajenih 350 mg. Jednaka preporuka vrijedi i za sportaše kojima se savjetuje prilagodba unosa magnezija sportskoj aktivnosti koju prakticiraju. I osobama starijim od 50 godina savjetuje se povećati unos magnezija gotovo dva puta.

Magnezij je neophodan za pravilno iskorištavanje kalcija i kalija u organizmu, ali i nekih drugih nutrijenata, neophodan je za pravilno funkcioniranje stanica. Sudjeluje u prijenosu kalija i natrija kroz stanične membrane te utječe na razinu kalcija unutar stanica. Magnezij sudjeluje u više od 300 različitih procesa metabolizma, posebno je aktivan u procesu metabolizma bjelančevina, a neophodan je i za funkcionalnost brojnih enzima. Stres i neka druga stanja povećavaju potrošnju magnezija u organizmu.

Što ako nedostaje

Nedostatak magnezija uzrokuje povećanu nervozu i tjeskobu, poremećaje spavanja za koje je karakteristično lako uspavljivanje, a potom višekratna buđenja tijekom noći, zbog čega se budimo umorni. Nadalje, u žena s predmenstruacijskim sindromom utvrđen je nedostatak magnezija. Zajedno s kalcijem i fosforom magnezij sudjeluje u izgradnji koštanog tkiva.

Magnezij je posebno važan u slučaju povećanog stresa, jer on povećava potrošnju magnezija, stoga se svima koji proživljavaju povećani stres, ali i kao mjera prevencije prije nekih događaja koji ga mogu uzrokovati, preporučuje povećanje dnevnog unosa magnezija.

Vezani članak:  Bijeli čaj - eliksir mladosti

Nedostatak magnezija, osim navedenih smetnji, može uzrokovati mravce u rukama i nogama, grčeve u mišićima nogu – posebno mišićima potkoljenice i listova, a moguće su i
probavne tegobe, kao i tegobe srčano-žilnog sustavaporemećaj srčanog ritma i poremećaj krvnog tlaka.

ČUVA VITKOST Pored brojnih korisnih učinaka magnezij ima još jedan – pomaže mršavljenju, dapače, pomaže mršavljenju tako što potiče neke fiziološke procese. Za takav učinak potreban mu je kalcij. Zbog nedostatka kalcija u organizmu dolazi do poremećaja ravnoteže izmjene tvari u stanicama, zbog čega se povećava stvaranje zaliha masnoća u potkožnom tkivu uz istovremeno smanjenje potrošnje masnoća. Kalcij uz ostalo potiče razgradnju masnoća i stvaranje topline u potkožnom masnom tkivu i tkivu mišića, čime olakšava metabolizam masnih stanica, odnosno oslobađanje energije iz masnih stanica. Za apsorpciju kalcija u crijevu magnezij ima presudnu ulogu, potiče metabolizam i ima važnu ulogu u izlučivanju inzulina. Minimalna količina magnezija koja se nalazi u međustaničnim tekućinama i plazmi dovoljna je za pravilnu izmjenu staničnih tvari. Osiguravanjem organizmu dnevno potrebne doze magnezija održava se potrebna razina inzulina u krvi i potiče proces proizvodnje tjelesne energije.

U slučaju kroničnih bolesti

Neke kronične bolesti povećavaju potrošnju magnezija u organizmu. To je slučaj s dijabetesom, oslabljenim bubrežnim funkcijama, cirozom jetre, aterosklerozom, a nedostatak magnezija javlja se i u osoba koje provode niskokaloričnu dijetu ili dijetu s povećanim unosom ugljikohidrata. Nedostatak magnezija javlja se i kao posljedica oslabljene crijevne apsorpcije.

Neki nadomjesni hormoni mogu poremetiti metabolizam i uzrokovati prolazni nedostatk magnezija. Fluor, velika količina cinka i vitamina D, diuretici i proljev također mogu uzrokovati nedostatak magnezija.

Koje namirnice uvrstiti u jelovnik

Ako se pojavi bilo koji od simptoma nedostatka magnezija, potrebno je čim prije reagirati. Najbolje raznovrsnom, zdravom prehranom. Magnezij nalazimo u čokoladi, sušenim mahunarkama (leći, grahu, grašku, slanutku), ali i u žitaricama punog zrna. Sadrže ga i orašasti plodovi poput badema i lješnjaka, ali i zelena salata i zeleno lisnato povrće. No, osim namirnica, i neke prirodne mineralne vode posebno su bogate magnezijem.

Vezani članak:  Bilje: lijek za dišne organe