Matična mliječ: idealan prirodni dodatak prehrani

Nutritivni sastojci u matičnoj mliječi nalaze se u takvu omjeru i količini da predstavljaju dragocjen biostimulator organizma.

Izuzetna hranjivost, bogatstvo raznim vitaminima, bjelančevinama i aminokiselinama, to su svojstva zbog kojih matična mliječ zaslužuje naziv idealnog prirodnog dodatka prehrani.

Matičnu mliječ proizvode pčele radilice izdvajajući iz svojih žlijezda slinovnica punovrijedne sastojke namijenjene prehrani matice. Taj izvrsni koncentrat hranjivih tvari omogućava matici da živi duže od pet godina, dok je životni vijek radilica svega 2 – 4 mjeseca. Zahvaljujući takvoj koncentriranoj hrani, u vrijeme polaganja jajašaca matica je u stanju položiti (i to samo za 24 sata) između dvije i tri tisuće jajašaca čija je težina jednaka tjelesnoj težini same matice.

Riznica nutrijenata

Matična mliječ sadrži vitamine B skupine, s posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6. To je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, sastojka odgovorna za prijenos živčanih poruka, razvoj mozga i pamćenja. U njoj se nalaze različiti minerali, vitamini A, C, D i E, enzimi, 18 vrsta aminokiselina, kao i mnoge tvari koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa. Značajna aminokiselina koja se nalazi u matičnoj mliječi jest želatina, koja ulazi u sastav prirodnog kolagena u organizmu. Svi sastojci se u mliječi nalaze u takvu omjeru i količini da predstavljaju dragocjen biostimulator organizma. Matična mliječ izrazito jača imunitet, vrlo povoljno djeluje na bronhijalnu astmu, bolesti jetre, pospješuje zarastanje prijeloma kosti i na kožne bolesti.

Tisućljetno iskustvo

Matična mliječ nije ni lijek ni ljekovito sredstvo, ne zamjenjuje terapiju određenih bolesti. Koristi se za prevenciju i zaštitu ukupna zdravlja.

U pisanim spomenicima nastalim prije 3000 – 5000 godina spominje se veliki značaj matične mliječi i njene biološke i nutritivne vrijednosti. Tisućljetno iskustvo u upotrebi mliječi tu je supstanciju postavilo na granicu između hrane i lijeka. To su naime tvrdili i liječnici stare Grčke.

Vezani članak:  Propolis - zimski saveznik zdravlja

Ljekovita svojstva

Brojnim laboratorijskim i kliničkim ispitivanjima dokazano je i potvrđeno da matična mliječ vrlo ljekovito djeluje na organizam čovjeka. Istraživanja pokazuju da matična mliječ uspješno djeluje u slučaju:
bolesti krvožilnog sustava
bolesti želučano-crijevnog trakta
• bronhitisa, tuberkuloze i bruceloze
• upale zglobova

Kliničkim je ispitivanjima dokazano da regulira krvni tlak. Uspješno se primjenjuje i u liječenju pretilosti jer normalizira razmjenu tvari i potiče mokrenje. Povećava otpornost organizma na infekcije, stimulira stvaranje krvnih zrnaca, regulira funkciju žlijezda s unutarnjim lučenjem. Pomaže kod ateroskleroze i upale krvnih žila srca.

Matična mliječ: idealan prirodni dodatak prehrani

Matična mliječ: idealan prirodni dodatak prehrani

Dokazano je i to da matična mliječ poboljšava raspoloženje, podiže tjelesnu energiju, pomaže prevladati malaksalost i poboljšava apetit. Povećava imunobiološku reaktivnost organizma i potiče zaštitnu funkciju fagocita. Budući da aktivne komponente matične mliječi spadaju u kategoriju hormona, pripisuju joj se ljekovita svojstva i u liječenju neuropsihoza jer ima biološki utjecaj na funkciju nadbubrežne žlijezde. Matična mliječ potiče pravilan rast novorođenčadi, pomaže ženama u trudnoći i menopauzi.

Kada i što koristiti

Budući da je tehnologija dobivanja matične mliječi vrlo složena, njena je cijena na tržištu prilično visoka. Otuda je na tržištu učestala pojava krivotvorene matične mliječi unatoč strogim kontrolama kvalitete i čistoće matične mliječi. Stoga stručnjaci za prehranu upozoravaju na to da prilikom kupnje pčelinjih proizvoda treba obratiti pažnju na certifikate i dokaze valjanosti proizvoda. Važno je kupovati kod provjerenih proizvođača koji su kvalitetu svojih proizvoda dokazali dugogodišnjom tradicijom.

Ovaj prirodni dodatak prehrani mogu koristiti svi, neovisno o spolu i životnoj dobi, međutim potreban je oprez. S obzirom na to da matična mliječ nastaje iz mješavine cvjetnog peluda, meda i sekreta žlijezda slinovnica pčela, osobe koje pate od peludne alergije trebaju matičnu mliječ koristiti oprezno. Ako se uoče bilo kakve promjene koje upućuju na alergiju, preparat odmah treba prestati uzimati.

Vezani članak:  Kruške trebaju češće jesti i djeca i odrasli