Menopauza: sve što biste trebali znati

Zrele ženine godine gotovo u pravilu prati deficit spolnih hormona, što će tek u rijetkih sretnica proći bez popratnih simptoma. Depresija, dobivanje na tjelesnoj težini ili širenje u struku, pad energije, nervoza, opuštena koža, gubitak spolne želje, napadaji vrućine i nesanica tek su neki od mogućih simptoma hormonskog starenja žene.

Žena koja godinu dana nema menstruaciju ušla je u menopauzu

TOČNO
Menopauza je razdoblje u životu žene u kojem prestaje ovulacija i nestaje menstruacija zbog smanjenja, a potom potpuna prestanka funkcija jajnika. U trudnoći žena također nema menstruaciju, no taj prekid traje devet mjeseci ili nešto dulje u žena koje doje, a menstruacija tada izostaje zbog posve drugog uzroka – prirodnog mehanizma koji sprečava ovulaciju kako istovremeno ne bi došlo do više začeća.

Menopauza je prirodno stanje koje se u žena javlja oko 50. godine

TOČNO
Najčešće počinje oko 45. – 55. godine. U tom razdoblju života uvelike je oslabljena funkcija jajnika tako da ne mogu „podržati“ mehanizam ovulacije i menstruacije.

Menopauza: sve što biste trebali znati

Navale vrućine klasičan su simptom menopauze

Menopauza je popraćena navalama vrućine

TOČNO
Navale vrućine klasičan su simptom menopauze, a uzrokuje ih proširivanje krvnih žila kože. Neugodne su, a posebno ako su popraćene pojačanim znojenjem.

Većina žena na vrhuncu je svoje reproduktivne faze oko 35. godine života

NETOČNO
Zdrave žene najplodnije su u 20-im godinama. Već u sljedećem desetljeću života funkcije jajnika postupno slabe.

Mogućnost blizanačke trudnoće povećava se s približavanjem menopauze

TOČNO
Približavanje menopauzi znači smanjenje proizvodnje progesterona i estrogena, što ujedno znači slabljenje hormonske ravnoteže; u nekim ciklusima izostaje stvaranje jajne stanice, a u nekim ciklusima stvaraju se dvije ili četiri jajne stanice. Stoga ako dođe do oplodnje više jajnih stanica, dolazi i do blizanačke trudnoće.

Vezani članak:  Što je zapravo mjesečarenje

Progesteron i estrogen najvažniji su ženski spolni hormoni

TOČNO
To su najvažniji ženski spolni hormoni koje proizvode jajnici. Oni određuju spolne osobine žene, reguliraju menstruaciju i ovulaciju. S menopauzom dolazi do značajno smanjene proizvodnje estrogena i progesterona.

S približavanjem menopauze dolazi do poremećaja menstruacijskog ciklusa, menstruacijska krvarenja traju kraće

TOČNO
Neuredan ciklus i kraće vrijeme između dva menstruacijska krvarenja promjene su koje prethode menopauzi, a uzrok im je slabija kontrola hormona koji reguliraju funkcije jajnika.

U menopauzi može doći do smanjenja grudi i spolnih organa

TOČNO
U tim organima izostaje prirodna stimulacija estrogenom koji se u menopauzi smanjeno proizvodi.

Menopauza ne utječe na spolne odnose

NETOČNO
Nakon menopauze prirodna je vaginalna suhoća, a ona može biti uzrok bolnim spolnim odnosima (posebno ako nisu redoviti ili česti).

U menopauzi su moguće učestalije vaginalne infekcije

TOČNO
Vaginalna suhoća povezana je sa slabijom prirodnom sekrecijom. Prirodni sekret vagine kiselog je sastava i upravo je zahvaljujući tome štiti od infekcija. Zbog promjene sastava vaginalnog sekreta moguće su učestalije vaginalne infekcije u žena u menopauzi.

Menopauza utječe i na raspoloženje

TOČNO
Smanjenje proizvodnje progesteorona i estrogena u menopauzi može izazvati promjene raspoloženja: razdražljivost, tjeskobu i depresiju.

U menopauzi se povećava opasnost od prijeloma kostiju

TOČNO
Manjak estrogena u menopauzi pridonosi znatnom slabljenju koštane mase, kosti postaju lomljivije. Dakle, žene u menopauzi izložene su većoj opasnosti od osteoporoze.

Tegobe povezane s menopauzom su neizbježne

NETOČNO
Postoje nadomjesna hormonska liječenja na bazi estrogena i progesterona kojima se može nadoknaditi manjak prirodnih hormona koje tijelo proizvodi prije menopauze. Uz nadomjesna liječenja menstruacijski ciklus se nastavlja, a tegobe kao što su navale vrućine, vaginalna suhoća i dr., kao i opasnost od osteoporoze, smanjuje se.

Moguće je spriječiti slabljenje koštane mase u menopauzi

TOČNO
Redovito bavljenje nekom tjelesnom aktivnošću, konzumiranje određenih količina kalcija i fluora u mladosti može održati čvrstoću i kvalitetu koštane mase cijelog života. Te mjere prevencije odgodit će i usporiti propadanje koštane mase i osteoporozu.

Vezani članak:  Bolna stopala

Nadomjesno hormonsko liječenje nema nuspojava

NETOČNO
Osim neželjenih učinaka kojih je malo, a i nisu svi dobro poznati, neke studije govore da određeni hormonski pripravci povećavaju opasnost od raka dojke i kardiovaskularnih bolesti. Ipak, to ne vrijedi za sve pripravke, kao ni za sve žene. Ovisno o hormonskom statusu, predispoziciji za neke bolesti te o smetnjama, danas se uspješno provodi individualizirana nadomjesna hormonska terapija, uz kontrolu i na određeno vrijeme.

Muškarci nemaju razdoblje života koje bi se moglo poistovjetiti s menopauzom

TOČNO
Zdrav muškarac može biti plodan čak i do 80. godine, pa i kasnije. Ipak, sposobnost oplodnje u muškaraca s godinama opada, smanjuje se brzina spermatozoida, što smanjuje i mogućnost oplodnje.