Mononukleoza – Što kad poljubite virus?

Mononukleoza, poznata i pod romantičnim imenom bolest poljupca, jer se prenosi poljupcem, odnosno slinom, infekcija je izazvana Epstein-Barrovim virusom (EBV), a slabi tijelo i negativno utječe na raspoloženje. Često se ne prepoznaje jer su simptomi blagi. Mnogi ne pridaju važnost umoru, grlobolji, lagano povišenoj temperaturi, simptomima koji prate bolest. No često dolazi do povećanja limfnih čvorova slezene i jetre, što je praćeno lakšim hepatitisom. Ponekad se javlja i miokarditis, osip i upala živaca. Zato je dobro na vrijeme prepoznati simptome i liječiti bolest: nužno je samo malo strpljenja i puno odmaranja.

Osjećate se umorno, boli vas grlo, imate lagano povišenu temperaturu … Možda ste se, ljubeći se, zarazili EBV virusom.

Zaraza u letu

Djeca i mladi najizloženiji su zarazi, vjerojatno zbog većeg broja kontakata u svakodnevnom životu (škola, igra i slično).

Mononukleoza - Što kad poljubite virus?

Mononukleoza – Što kad poljubite virus?

Način zaraze nije još sasvim jasan, ali se smatra da se virus prenosi dišnim putevima, slinom, kihanjem i kašljanjem, poljupcem ili korištenjem čaše iz koje je upravo pila zaražena osoba. Tako se virus širi, razmnožava se u stanicama usnog dijela ždrijela i, u prvo vrijeme, ostaje lokaliziran u gornjim dišnim putovima. Zatim ga limfociti prenose kroz organizam, izazivajući povećanje limfnih žlijezda i osjećaj slabosti i umora, koji su kod nekih praćeni povišenom temperaturom. U mnogim slučajevima infekcija se pogrešno dijagnosticira kao običan laringitis (upala sluznice grkljana). Zato liječniku treba navesti sve simptome, kako bi se olakšalo postavljanje dijagnoze.

Najuobičajeniji simptomi su upala grla, oticanje limfnih žlijezda, ponajprije u vratu, bol u zatiljku, umor i povišena temperatura. U najvećem broju slučajeva, simptomi su toliko blagi, da mogu proći neopaženo. Mnoge osobe otkriju gotovo slučajno, pri krvnoj pretrazi iz nekih drugih razloga, da su došli u kontakt s virusom i zarazili se, možda i prije mnogo godina.

Spori oporavak

Inkubacija traje od dva do sedam dana. Prvi znakovi su opća slabost i grlobolja.

Nakon nekoliko dana, žlijezde na vratu, pod pazusima i na preponama mogu nateći i postati lagano bolne. To je znak da se virus raširio po organizmu. No, najneugodniji simptomi prolaze kroz dva – tri tjedna. Ali, da bi se organizam potpuno oporavio, treba mirovati još najmanje dva tjedna, dok slabost i umor potpuno ne prođu.

Liječnik će, nakon što je procijenio opće zdravstveno stanje i otkrio prisustvo infekcije na dišnim putevima, odrediti krvnu pretragu na antitijela anti-Ebv. Ako je infekcija u akutnoj fazi, pretraga će otkriti da antitijela obavljaju svoju obrambenu ulogu, a ako je organizam u prošlosti došao u doticaj s virusom, bit će prisutna samo specifična zaštitna protutijela.

U vrlo rijetkim slučajevima, s vremenom, virusna infekcija prijeđe u kroničnu, izazivajući čak i ozbiljne tegobe, povezane s nekim oblicima tumora. No, riječ je o doista posebnim slučajevima, jer, da bi infekcija prerasla u kroničnu, obrambeni sustav mora jako oslabjeti, na primjer, kao kod osoba oboljelih od side.

Povratak bolesti

Virus može ostati skriven u limfocitima, ali vjerojatnost da se reaktivira je mala. Dakle, infekcija se može vratiti nekoliko puta, u razmaku od godine do dvije, ali sa sve blažim simptomima, a kad sasvim nestane, ne ostavlja traga. Osim toga, ako smo došli u doticaj s virusom i pobijedili infekciju, bila je to izvrsna ‘vježba’ za organizam. Svaka infekcija stimulira imunološki sustav, aktivirajući specifična antitijela koja mogu obraniti organizam i od drugih bakterija i virusa.

Ležanje je jedini pravi lijek

Nema specifičnih lijekova protiv mononukleoze. Čak su i antibiotici beskorisni, jer uzročnik je virus. No, nema stvarne potrebe za lijekovima, jer je organizam, čak dječji, u stanju se sam riješiti infekcije. Samo mirovanje može pomoći da simptomi brzo nestanu. Ako se temperatura podigne na više od 38 stupnjeva, postoji potreba za lijekom za snižavanje.