Nove priče oko visokoga tlaka

Dok nismo znali koliko može biti opasan, uopće nismo marili za povišenje tlaka koje prirodno dolazi s godinama. U međuvremenu znanstvenici su izračunali da nam nakon 50. rođendana sa svakom godinom života gornji (sistolički) tlak poraste za oko 2 mmHg, a donji (dijastolički) za 0,5 do 1,0 mmHg. Otprije već znamo da su, zahvaljujući spolnom hormonu estrogenu, žene do menopauze djelomično zaštićene od različitih tegoba srčanožilnog sustava, pa tako i povišenja tlaka. Stoga je do 50. godine tlak kod žena u prosjeku niži nego kod muškaraca, a poslije se to mijenja pa nakon 60. godine one imaju više vrijednosti tlaka te je kod žena čak češća hipertenizija (visoki tlak) nego kod muškaraca.

POD RAZLIČITIM UTJECAJIMA

Povišeni, pa i visoki tlak sve su češća dijagnoza i kod mladih ljudi a zabilježen je već i kod djece. Tlak je pod utjecajem naših različitih unutarnjih te vanjskih čimbenika pa se mijenja kroz dan. Studije, primjerice, pokazuju da ga ne povisuju samo debljina, godine, pušenje… nego i stres, pa čak već i normalan razgovor. Do neznatnog povećanja tlaka dolazi čak i kod podizanja sa stolca u uspravni stav. Zato ne trebamo odmah paničariti ako se na tlakomjeru pokažu visoke brojke. Svako očitavanje njegovih povišenih vrijednosti ne znači automatski da imamo problema sa tlakom. No, trebamo mu posvetiti pažnju.

Po definiciji, hipertenzija je stanje trajno povišenog gornjeg i/ili donjeg krvnog tlaka. Pritom se pod hipertenzijom smatraju vrijednosti krvnog tlaka 140/90 mmHg i više. Krvni tlak u stvari nije ništa drugo nego pritisak kojim se krv obrušava na naše krvne žile – gornji tlak pokazuje kako to izgleda kad srce poput pumpe izbacuje krv u žile, a donji – otkriva pritisak dok srce miruje.

Vezani članak:  Povišena razina kolesterola - znakovi, simptomi, kada liječiti

Što je tlak (pritisak) veći to više ugrožava krvne žile pa je i rizik od bolesti srca i krvnih žila veći. Posljednji podaci otkrivaju da je visoki tlak najčešća bolest u zapadnom, razvijenom dijelu svijeta od koje boluje gotovo trećina odraslih stanovnika, te potvrđuju da on sam po sebi predstavlja golemi rizik za srčani i » moždani udar «.

Srećom, brojne novije studije dokazuju da već neznatnim snižavanjem povišenih vrijednosti gornjeg i/ili donjeg tlaka smanjujemo taj rizik i pomažemo svome zdravlju.

RAZLIKA U STUPNJEVIMA

Najnovije europske smjernice objavljene su prije nepunih šest godina (u svibnju 2007. godine) u znanstvenim časopisima Journal of Hypertension i European Heart Journal, a izradili su ih zajedničkim snagama European Society of Hypertension i European Cardiology Society. Donijele su dvije velike novosti: stupnjevanje hipertenzije te naglasak na edukaciji pacijenata, uz maksimalno individualan pristup u liječenju.

STUPNJEVANJE TLAKA

Uspostavljena je skala od 7 skupina vrijednosti tlaka, od kojih 3 ne zahtijevaju uzimanje lijekova (optimalan, normalan, povišeni normalan), a kod preostalih 4 terapija ovisi o riziku za pojavu srčanožilnih bolesti (hipertenzija 1. stupnja, hipertenzija 2. stupnja, hipertenzija 3. stupnja, izolirana sistolička hipertenzija). Optimalan tlak je manji od 120/80 mmHg, a prag za postavljanje dijagnoze visokog tlaka je vrijednost od 140/90 mmHg.

Glavni smisao smjernica je na vrijeme prepoznati moguće rizične vrijednosti tlaka i druge faktore koji povećavaju šansu za aterosklerozu te srčane bolesti – uključujujući infarkt. Naravno, i za moždani udar. Nezamjenjivu ulogu u sprečavanju i, naravno, liječenju visokog tlaka imaju pravilne prehrambeno-fizičke navike.

ČEŠNJAK TJERA TLAK

Optimaina tjelesna težina, dovoljno kretanja kroz dan i izbjegavanje stresa – sprečavaju porast tlaka. Skidanje prekomjernih kilograma, svakodnevne brze šetnje ili vježbanje u trajanju od 45 minuta, autogeni trening ili druge metode opuštanja – nezaobilazni su dio snižavanja visokog tlaka. Uz to postoje i korisni pomagači, koji se nalaze u gotovo svakoj kuhinji – a čiji je učinak na sniženje tlaka znanstveno dokazan.

Vezani članak:  Udar na mozak

Celer je već poznat u narodu kao lijek za visoki tlak. Sada je američki znanstvenik William Elliot iz celera izolirao tvar za koju je, ispitivanjem u laboratorijskim uvjetima, dokazao da snižava tlak djelujući na hormone stresa (izazivaju sužavanje krvnih žila i time vode porastu tlaka). Zato vam celer može sniziti tlak kad je uzrokovan stresom.

Češnjak je drugi prirodni saveznik protiv visokog tlaka. Njemački stručnjaci su ustanovili da djelotvornost duguje adenozinu, tvari koja potiče opuštanje, a time i proširenje glatkih mišića krvih žila.
Dokazano je da on znatno snižava donji krvni tlak kod osoba sa hipertenzijom 2. i 3. stupnja. Iako je djelotvoran i kuhani češnjak, znanstvenici su utvrdili da vam sirovi može bolje pomoći jer ima snažniji učinak.

Omega-3 masne kiseline također su poznati borac protiv visokog tlaka. Njemački znanstvcnici su utvrdili da već male doze tog ulja normaliziraju hipertenziju 1. stupnja, dok u slučaju hipertenzije 2. i 3. stupnja imaju potpornu ulogu – pospješuju djelovanje lijekova beta blokatora.

Naravno, kardiolozi još spominju dobru ulogu minerala kalija i kalcija, koji povećavaju izlučivanje natrija iz našeg organizma (natrij nakuplja vodu i time povećava obujam krvi i njezin pritisak na krvne žile).

Upozoravaju i redovite kontrole tlaka jer ga jednostavnije možete vratiti u normalu kad se brojke na tlakomjeru kreću oko 150/100 mmHg nego kada porastu iznad 170/110 mmHg.

SUMNJIVI ZNAKOVI

VISOKI TLAK NEMA SPECIFIČNE SIMPTOME, NO NA NJEGA MOGU UKAZIVATI:
• umor
• glavobolja
• zujanje ili pritisak u glavi
• vrtoglavica
• pospanost
• promjene vida
• mučnina
• anksioznost
• pretjerano znojenje
• crvenilo lica
• drhtanje mišića
• krvarenje iz nosa
• nestabilnost ili zanošenje u hodu
• osjećaj lupanja srca