Originalan ili generički lijek – u čemu je razlika?

Broj raspoloživih lijekova neprestano raste. Dok jedni pozdravljaju veću mogućnost izbora, drugi sumnjaju u nove lijekove uvjereni u to da im je glavna svrha ušteda u državnim blagajnama. Istina je da se i države bogatije od naše suočavaju s problemom visokih troškova liječenja, no svrhom novih – generičkih lijekova teško da se može smatrati državna štednja.

Što diktira cijenu

Stvaranje novoga lijeka dugotrajan je i skup proces. Počevši od ulaganja u istraživanja i razvoj, preko opsežne kliničke studije o djelotvornosti i neškodljivosti lijeka, do njegove promocije na tržištu i edukacije, mnogo je razloga za visoke cijene originalnih lijekova, koji upravo zbog cijene često nisu dostupni velikom broju bolesnika. Osim toga, otkrića novih lijekova nisu tako česta. Tvrtka koja proizvede novi lijek i plasira ga na tržište određeno vrijeme ima ekskluzivno pravo njegove proizvodnje, odnosno ima patentnu zaštitu. Za to vrijeme proizvođač originalnog lijeka nastoji povratiti financijska sredstva uložena u razvoj lijeka. No po isteku tog licencnog razdoblja, što najčešće traje od osam do dvadeset godina, i drugi proizvođači lijekova mogu ga proizvoditi kao zamjenski – generički lijek, uz uvjet da se poštuju sve zakonske norme proizvođačke i kliničke prakse.

A generički lijekovi?

Ti su lijekovi identični originalnom lijeku u dozi, neškodljivosti, načinu primjene, kvaliteti, obliku i indikacijama. Djelotvorna (ljekovita) tvar je ista, a pomoćne tvari koje služe u oblikovanju lijeka (tableta, kapsula, sirupa…) mogu biti različite. Zbog toga će generički lijek možda imati nešto drugačiji izgled, boju ili okus, no u kvaliteti liječenja on se zbog toga ne razlikuje od originalnoga. Generički i originalni lijekovi imaju i različita pakiranja i nazive jer svaki proizvođač ima zaštićeno ime svog lijeka. Stoga, ako u ljekarni nema lijeka koji vam je propisao vaš liječnik, ljekarnik vam može ponuditi isti lijek drugog proizvođača. Time vam je ljekarnik ponudio generički lijek, odnosno generičku zamjenu originala.

Vezani članak:  10 virusa od kojih najviše strahujemo

Razlika ipak postoji

Originalan ili generički lijekovi - u čemu je razlika

Originalan ili generički lijekovi – u čemu je
razlika?

Ti lijekovi nazivaju se još i paralelnim lijekovima, proizvodi ih više proizvođača, no svi ti lijekovi sadrže istu aktivnu tvar kao i originalni lijek. Što znači ista aktivna tvar? Najbolji primjer za to je acetilsalicilna kiselina, aktivna tvar koja se vrlo često koristi u liječenju i samoliječenju, a nalazimo je pod nazivom Aspirin ili Andol. Dobar primjer za to je i lijek protiv alergije, generički loratadin, koji se nalazi na tržištu pod različitim zaštićenim nazivima, ovisno o proizvođaču, kao Claritine, Belodin, Contral …

Dakle, nema mjesta sumnji. Iako je teško zapamtiti nove nazive, a starijim osobama i prihvatiti promjene, pacijenti se ne bi trebali time opterećivati, već se s povjerenjem obratiti ljekarniku. Pri izdavanju lijekova na recept poštuje se preparat koji je propisao liječnik, a ako ga nema, ljekarnik će ponuditi paralelni lijek i izdati vam ga uz vaš pristanak.

Često se čuje pitanje je li generički lijek jednake kvalitete i hoće li djelovati jednako dobro kao originalni (ili neka druga generička paralela)? Kvalitetu lijeka koji je dobio odobrenje (registraciju), osim samog proizvođača, strogo nadziru i potvrđuju državne agencije zadužene za kontrolu lijekova te Ministarstvo zdravlja, a standardi kvalitete originalnog i generičkog lijeka su identični. No razlike ipak ima, a to su pomoćne tvari koje mogu utjecati na brzinu i stupanj resorpcije aktivne tvari iz određenog farmaceutskog oblika.