Pelenski osip

Pelenski osip vrlo je čest, posebno u prvim mjesecima života, i pogrešno se povezuje s alergijom na neku vrstu hrane. No iako je bezopasan, ponekad je vrlo bolan, a tada nemir i plač djeteta uznemiruje i mame, koje obuzima panika. Što učiniti ako, kad skinete djetetu pelenu, opazite crvenilo i nadraženost kože?

O čemu je riječ

Pelenski osip je nadraženost kože uzrokovana dodirom s pelenama. Koža postaje crvena, a ponekad je i posuta prištićima. Ako ništa ne poduzmete, problem se može proširiti i prerasti u bolnu upalu popraćenu oštećenjima kože i mjehurima.

Najčešće se pelenski osip javlja na koži stražnjice, u pregibima kože i na koži vanjskog dijela spolnih organa. Glavni uzrok je pelena koja prekriva nježnu dječju kožu osjetljivu na vlagu i toplinu, a upravo ispod pelena razvijaju se vlaga i toplina.

Amonijak sadržan u mokraći i povećana kiselost dječje stolice ne poboljšavaju stanje.

Uporaba nekih proizvoda za njegu dječje kože može pridonijeti pojavi pelenskog osipa, to se ponajprije odnosi na vlažne maramice, različite šampone i sva sredstva za pranje koja imaju abrazivno djelovanje.

Za pojavu pelenskog osipa u nekim se slučajevima optužuju antibiotici, ali i izbijanje zubi i prehlade gornjih dišnih puteva, no do sada te optužbe nisu dokazane – i dalje kao glavni uzrok pojave pelenskog osipa ostaju pelene.

Što učiniti

Važno je čim prije nešto poduzeti, čim se pojavi crvenilo na koži djeteta. Kožu treba prati sprijeda prema natrag, specijalnim dječjim sapunom ili šamponom, potom dobro isprati mlakom vodom i pažljivo osušiti tapkanjem ručnikom, nikako trljanjem. Tek na potpuno čistu i suhu kožu nanosi se zaštitna krema, po mogućnosti na bazi cinkova oksida. Krema se nanosi na zahvaćenu kožu i na okolni dio, u debelom stoju. Kremu ne treba odstranjivati pri svakom mijenjanju pelena, dovoljno je dodati na mjestima s kojih je odstranjena trljanjem pelene ili pranjem.

Vezani članak:  Akupunktura: pritisak koji istiskuje glavobolju

Ako je koža jako nadražena, ispirite je specijalnim sredstvom koje se nabavlja u ljekarni (na bazi kalijeva hipermangana), a o uporabi sredstva najbolje je da potražite savjet ljekarnika.

Dodatna njega

Nakon pranja nemojte djetetu odmah stavljati pelenu, pustite da koža mato “diše”. Ostanite s djetetom u dobro zagrijanoj kupaonici ili sobi nakon kupanja. Osim što će se koža dobro osušiti na zraku, dijete će biti zadovoljno time što je “oslobođeno” stiska pelene.

Ako se osip ponavlja i ako traje više dana, upotrebljavajte specijalne, pamučne pelene.

U svakom slučaju, važno je redovito mijenjati pelene, čim se dijete pomokri i odmah nakon stolice, nakon svakog obroka i/ili dojenja.

ZAPAMTITE

Provjerite tjelesnu temperaturu djeteta i ako je povišena, potražite liječnika. Liječniku se obratite i ako dijete plače pri svakom mijenjanju pelena, ako se osip pogorša ili traje dulje od tri dana.

IZBJEGAVAJTE

Pelenski osip spriječit ćete ili barem uvelike smanjiti mogućnost da se pojavi ako ne upotrebljavate:
• proizvode za njegu bebe s mirisima i alkoholom
• pelene koje ne propuštaju zrak