Pet odluka koje čuvaju zube

1. Izbjegavam najopasniju vrstu šećera

To je saharoza koju sadrže slatkiši, med, marmelada. No osim vrste šećera važno je i koliko dugo on ostaje u usnoj šupljini. Šećer koji se lijepi za zube najopasniji je za njihovo zdravlje. Bez obzira na to koje je vrste, šećer koji čak i nakon četkanja ostaje na površini zuba idealna je osnova za stvaranje karijesa. Slično je i sa škrobom. Iako škrob koji sadrže kruh, keksi i žitarice manje utječe na stvaranje karijesa od saharoze, on u usnoj šupljini ostaje dulje od nekih drugih hranjivih tvari, a to znači da ipak pridonosi stvaranju karijesa.

No to nije razlog da iz prehrane izbacite škrob. Pomoći će ako škrobne namirnice jedete s mliječnim prerađevinama koje sadrže kalcij, neophodan za zdravlje zubakruh jedite sa sirom, žitarice s mlijekom.

2. Izbjegavam opasne slatkiše

Na prvom mjestu opasnih statkiša su žele bomboni. Bez obzira na to koju vrstu šećera sadrže, u njihovu je sastavu uvijek želatina koja se lijepi za zube, čime na površini zuba zadržava i bakterije, a uz to bakterijama stvara idealne uvjete za razmnožavanje. Ako doista ne možete zamisliti život bez slatkih okusa, pronađite manje štetne varijante statkiša – bombone i karamele zamijenite kockicama crne čokolade.

3. Izbjegavam međuobroke i grickalice

Svaka namirnica potiče lučenje sline, a sastojci nekih namirnica u spoju sa slinom mogu potaknuti demineralizaciju zuba. To je prvi korak ka karijesu. Dakle, svaki je obrok, pa tako i međuobrok, potencijalni neprijatelj zuba. Rješenje? Pranje zuba poslije svakog jela, pa čak i nakon jedne jabuke ili šalice zašećerena čaja jer pranjem zuba prekidamo djelovanje šećera i kiseline.

4. Jedem dosta tvrdih namirnica

Žvakanje aktivira mišiće. Osim toga žvakanje potiče lučenje sline koja smanjuje kiselost sadržaja i čisti usnu šupljinu. Uistinu je zdrava odluka jesti tvrde namirnice, dobro žvakati svaki zalogaj, a nakon svakog obroka oprati zube ili žvakati gumu za žvakanje koja ne sadrži šećer.

Vezani članak:  Deset pitanja o urinarnim infekcijama

5. Umjesto deserta jedem sir

Doista je malo namirnica koje ne potiču stvaranje karijesa, ipak – ima ih. Sir je jedna od tih namirnica. Smanjuje kiselost u usnoj šupljini i neutralizira štetne učinke nekih namirnica. Sir sadrži i dosta kalcija i fosfora te povećava zaštitni učinak sline. Zdrava je odluka umjesto čokoladice ili kriške torte pojesti komad sira, a ako k tome odaberete onaj s manje masnoće, pojeli ste doista zdrav obrok.

Za zdravlje zuba dobro je znati

• 20 minuta nakon obroka na zubima se počinju stvarati naslage i počinje lučenje kiseline, zube je stoga potrebno oprati odmah nakon jela.
• Ako jedete izvan kuće, odlična zamjena za četkicu i pastu za zube je guma za žvakanje bez šećera.