Poremećaj štitnjače

Štitnjača je relativno mala žljezda smještena na prednjoj strani vrata, a najvažniji hormoni koje proizvodi su trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Njezin se rad odvija pod utjecajem hipofize – žlijezde koja je anatomski i funkcionalno blisko povezana s mozgom, a svojim hormonima regulira rad većine naših drugih žlijezda s unutranjim izlučivanjem. Uz to još i regulira neke druge tjelesne funkcije, poput dojenja i metabolizma vode u organizmu.

Hormon kojim hipofiza regulira rad štitnjače naziva se tireotropin ili TSH. Ovaj hormon potiče izlučivanje tiroksina i trijodtironina, koji pak s druge strane – ako ih ima previše – po principu negativne povratne sprege, smanjuju lučenje TSH.

Blag ili težak poremećaj štitnjače

Hormoni štitnjače određuju brzinu odvijanja mnogih metaboličkih funkcija u našem tijelu, poput utroška energije i proizvodnje topline, brzine rada srca, brzine probave, a utječu i na tjelesnu težinu i sl. Stoga je važno da štitnjača dobro funkcionira, jer se posljedice prekomjernog ili preslabog rada odražavaju na mnoge tjelesne organe.

TSH PRVI DETEKTIRA PROBLEM

Poremećaje štitnjače – pogotovo ako je riječ o njezinom slabijem radu – danas otkrivamo najčešće već u vrlo ranom, pretkliničkom stanju dok još nema simptoma bolesti. Ukoliko štitnjača slabije radi odmah se naime aktivira hipofiza te počne pojačano stvarati TSH pa se tako neko vrijeme održava potrebna razina hormona štitnjače u organizmu. Zato osoba obično nema nikakve simptome poremećaja štitnjače. Stoga je najčešće dovoljno napraviti tek TSH pretragu, kao inicijalnu hormonalnu pretragu koja se radi kad se sumnja na probleme sa štitnjačom. Ukoliko je razina ovog hormona uredna, malo je vjerojatno da postoji poremećaj funkcije štitnjače koji bi zahtijevao liječenje.

TSH je naime vrlo osjetljiv hormon pa njegova razina raste i kod vrlo blago usporene funkcije štitnjače, čak i kada je razina T3 i T4 još uredna.

Vezani članak:  Poznajete li strah i tjeskobu

OD UMORA DO HRAPAVOG GLASA

S daljnjim nastavkom bolesti, kada više ni hipofiza svojom pojačanom aktivnošću nije u stanju održavati adekvatnu sintezu hormona štitnjače u organizmu, pojavljuju se različiti simptomi. Najčešći je osjećaj umora, a obično se javljaju i neki drugi, poput suhe i perutave kože, otečenosti lica i tijela, porasta tjelesne težine, hrapavog glasa, zimogroznosti i sličnog. Moguća je i pojava pospanosti.

Razina TSH obično se mijenja u suprotnom smjeru od razine T3 i T4, pa je stoga TSH obično povišen ako su hormoni štitnjače sniženi.

HORMONI ODREĐUJU RITAM

Hormoni štitnjače utječu i na ritam srca, tjelesnu težinu, razinu kolesterola u krvi, u nekim slučajevima i na mentalnu aktivnost, a ponekad disbalans hormona štitnjače dovodi i do poremećaja menstrualnog ciklusa.

Kako T3 i T4 inače ubrzavaju metabolizam u organizmu, ukoliko ovih hormona nema dovoljno, smanjuje se proizvodnja energije u tijelu, pa se osoba često osjeća pospano i dugo spava. Ali, to nije pravilo.

Usporavanje metabolizma u mozgu dovodi do slabljenja intelektualnih funkcija, poput slabije koncentracije, pamćenja, a mogući su i psihijatrijski poremećaji. Kod starijih osoba nerijetko se javlja depresija, koja čak može biti jedini simptom slabljenja funkcije štitnjače.

TEKUĆINA OKO SRCA I PLUĆA

Kao posljedica usporavanja metabolizma u tijelu, usporava se i rad srca što se očituje usporenim pulsom. Osim toga, obično dolazi do nakupljanja tekućine u rahlim tkivima u tijelu, što se može lako zamijetiti na potkoljenicama, ali i licu. Lice gubi izražajne crte, mimika je oskudnija, koža bljeda, a u težim oblicima bolesti mogu i kapci biti otečeni.

Zbog nakupljanja tekućine u glasnicama, one postaju deblje a glas dublji i promukao. A uslijed nakupljanja tekućine u tijelu uočljiv je i porast tjelesne težine.

Kao posljedica sporijeg rada srca i nakupljanja tekućine u tijelu može – pogotovo kod starijih osoba – doći do zatajenja srca sa značajnijim nakupljanjem tekućine oko pluća i srca. To zahtijeva kompleksno liječenje.

Vezani članak:  Gastritis: najčešći krivac Helicobacter pylori

VAŽNO JE I NASLIJEĐE

Interesantno je da se zbog hipotireoze štitnjača može, ali i ne mora povećati. Povećanje štitnjače se inače naziva gušom ili strumom. Kod ovog poremećaja uzrok guše je hipofiza koja luči veće količine hormona TSH a oni, između ostaloga, dovode do povećanja volumena štitnjače. Međutim, to nije slučaj kod svih osoba s hipotireozom.

Ako je uzrok hipotireoze neki proces koji dovodi do propadanja štitnjače, onda se sama žlijezda s vremenom smanji i ožiljno promijeni a lučenje hormona postaje sve manje. Takva je bolest primjerice kronična upala štitnjače, Hashimotov tireoiditis. Ova je bolest posredovana protutijelima koja kroz dulji period (ponekad i desetke godina) uzrokuju propadanje žlijezdanog tkiva štitnjače i urastanje veziva u nju.

POMOĆ U TABLETI

Nakon što se postavi prava dijagnoza, osobama s hipotireozom može se relativno jednostavno pomoći. Današnji lijekovi mogu naime hipotireozu dobro kontrolirati, mada ju ne mogu izliječiti. Bolesnoj osobi se tako daju hormoni štitne žlijezde u obliku tableta, a liječenje je dugotrajno, obično i doživotno. Ponekad su potrebne i prilagodbe doze lijeka.

Na hrvatskom tržištu je od lijekova prisutan jedino levotiroksin, preparat koji se i u svijetu najčešće koristi za liječenje hipotireoze. U velikom broju slučajeva on postiže adekvatnu razinu hormona štitnjače, te postupni nestanak simptoma hipotireoze.

Kada je jednom pronađena odgovarajuća doza lijeka, obično je potrebno da oboljela osoba tek jednom godišnje prekontrolira razinu TSH, i eventualno T4 u krvi.

Treba napomenuti da je kod vrlo teških poremećaja u lučenju hormona štitnjače moguć i smrtni ishod. Srećom, danas se to vrlo rijetko događa kako zbog vrlo dobre dijagnostike tako i terapije.

Dobro je znati:

Krvnim pretragama lako možemo saznati razine TSH (hormona kojega luči hipofiza) te hormona T3 i T4, koje stvara štitnjača.
② Laboratorijske pretrage otkrivaju i povišenu razinu kolesterola u krvi, koja se također često javlja kod hipotireoze.
③ Među najpoznatijim vidljivim simptomima smanjenog rada štitnjače su suha i perutava koža te suha i lomljiva kosa.
④ Kod žena može doći i do poremećaja menstrualnih ciklusa, a ponekad čak i izostanka mjesečnice.
⑤ Zbog hipotireoze relativno često se javija i smanjenje, pa i potpuni gubitak spolne želje.

Vezani članak:  Povišen kortizol - uzročnik ozbiljnih poremećaja