Prehrana ima važnu ulogu u sprečavanju visokog krvnog tlaka

Prehrana ima važnu ulogu u sprečavanju visokog krvnog tlaka. Uz to je pomoć terapiji lijekovima. Preporuka je osloniti se na namirnice u njihovu izvornom obliku.

Prednost se daje cjelovitim žitaricama, povrću, voću, mahunarkama, nemasnim i niskomasnim mliječnim proizvodima, nemasnom mesu peradi, orašastim plodovima i ribi. Unos crvenog mesa i namirnica s dodanim šećerom (npr. slatkiši i gotovi zaslađeni sokovi) trebao bi biti jako ograničen.

Pokazalo se da ovakva prehrana uz malen unos soli pomaže reguliranje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka. I to više nego svaki od ovih čimbenika pojedinačno.

Povišeni krvni tlak u većini slučajeva imaju ljuđi s prekomjernom tjelesnom masom. Stoga je održavanje primjerene tjelesne mase, odnosno njezino smanjenje, vrlo važno. Nerijetko se događa da već smanjenje tjelesne mase uvelike pridonosi regulaciji krvnog tlaka.

Neizostavne karike

Aterosklerotske promjene na krvnim žilama posljedica su nakupljanja tvari bogatih mastima i kolesterola na njihovu unutrašnjem dijelu. To dovodi do njihova suženja. Raspoloživi volumen krvnih žila za protok krvi je smanjen. Protok je ograničen. Povisuje se krvni tlak.

Na koncentraciju kolesterola u krvi dijelom utječe kolesterol iz hrane. Međutim, značajni utjecaj ima kolesterol koji se sintetizira u organizmu. S obzirom na to da njegovo stvaranje pomažu zasićene masti, potrebno je smanjiti njihov unos prehranom. Namirnice bogate zasićenim mastima su svinjska mast, goveđi loj, maslac, slanina, kobasice, hrenovke, kokos i dr.

Voće i povrće nepobitno ima važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka.

Voće i povrće nepobitno ima važnu ulogu
u reguliranju krvnog tlaka.

Voće i povrće nepobitno ima važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka. Preporučuje se dnevno konzumirati barem 500 grama. Razlozi su višestruki. Topljiva vlakana iz hrane imaju nezamjenjivu ulogu u snižavanju koncentracije kolesterola u krvi. To su pektin, sluz i gume. Sadrže ih jabuke, naranče, lanene sjemenke, grožđice, neprerađene žitarice, kupusnjače, luk, rajčica i dr.

Vezani članak:  Masnoće u krvi: Kada su korisne, kada štetne?

Nadalje, povrće i voće sadrži mineralnu tvar »kalij«. Unos kalija hranom snižava krvni tlak. Ima zaštitnu ulogu protiv aritmije i srčanog udara. Voće neka bude vaša jutarnja i popodnevna užina. Povrće uključite u ručak i večeru.

Nitrati i krvni tlak

Konzumiranje dovoljne količine povrća važno je i zbog sadržaja nitrata.

O nitratima se kao aditivima u proizvodnji mesnih prerađevina posljednjih godina govori u negativnom kontekstu. Međutim, treba znati da se nitrati prirodno nalaze u povrću. Ova skupina namirnica izvor je 80% nitrata koje unosimo hranom. Čemu nitrati služe? Nedavno se pokazalo da imaju izuzetno pozitivnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka. Iz nitrata kemijskim reakcijama nastaje dušikov monoksid. To je plin koji opušta krvne žile, što pomaže normaliziranju krvnog tlaka. Uz to, dušikov monoksid sprečava nakupljanje aterosklerotskog plaka, čime se čuva zdravlje krvnih žila.

Osobe čija prehrana obiluje povrćem unose više nitrata, što je osnova za stvaranje dovoljne količine dušikova monoksida. Ovo ide u prilog zapažanjima koja pokazuju kako prehrana bogata povrćem pozitivno djeluje na normalizaciju krvnog tlaka i zaštitno djeluje na srce i krvne žile. Nadalje, nitrati jačaju imunitet. Zbog svega toga povrtni sokovi konzumirani natašte istinski su poticaj da s entuzijazmom započnete dan.

Riba i nemasno meso peradi trebali bi biti zastupljeni u prehrani hipertoničara umjesto suhomesnatih proizvoda te dimljene i slane ribe.

Začini umjesto soli

Određeni je broj ljudi osjetljiv na povećanu količinu soli u hrani. Njezin prekomjeran unos kod njih potiče povišenje krvnog tlaka. U rizičnu skupinu spadaju osobe s bubrežnim tegobama, šećernom bolešću te stariji od 50 godina.

Kako bi se ograničio unos soli, preporučljivo je sljedeće: pripremati jela od namirnica u njihovu izvornom obliku. Tijekom pripreme jela smanjiti količinu dodane soli. Obogaćivati jela začinskim biljkama. Tako se smanjuje potreba za soljenjem i dosoljavanjem hrane. Majčina dušica dobro se uklapa u mesna jela. Origano se dodaje povrtnim jelima. Lovor je izvrstan začin za rižota i gulaše. Ružmarin je zbog svog antioksidativnog djelovanja poželjan sastojak marinada za meso i ribu. Usitnjeni češnjak suputnik je maslinova ulja. Posipa se po kuhanom povrću, pečenoj ribi i mesu. Svježi usitnjeni peršin dodaje se prije posluživanja juhama, varivima, rižotima, pečenoj ribi i mesu …

Vezani članak:  Svaka treća odrasla osoba ima visoki krvni tlak, polovica ga ne kontrolira

Namirnice bogate solju

Kako bi se ograničila količina soli u prehrani, valja znati koje je namirnice sadrže u većoj količini. Neke od namirnica i jela bogatih soli:

Gotova i polugotova jela. Što je hrana više prerađena, veća je i mogućnost da sadrži znatniju količinu soli.

Suhomesnati proizvodi kao što su slanina, pršut, kobasice … Dimljena riba (npr. losos). Slane vrste sira (feta i sl.) Namirnice konzervirane u salamuri poput ribe, ukiseljeno povrće, masline i dr. Ako pripremate jela od kiselog kupusa, dobro ga isperite.

Grickalice: čips, pereci, krekeri i sl. Volite li kokice, sami ih pripremite. Soliti ih ne treba. Ako ste ljubitelj kikirikija, umjesto slanog prženog kikirikija kupite onaj u ljusci. Tako ćete smanjiti količinu konzumirane soli. U mnogim slučajevima kikiriki se prži u ulju. Kupnjom kikirikija u ljusci smanjujete količinu konzumirane masti. Instant-juhe, bujon kocke, sojin umak, gotovi umak za jela s roštilja … Često uz sol sadrže i mononatrij-glutamat.

Ovaj sastojak također pridonosi sadržaju natrija u prehrani i time povećava rizik za pojavu visokog krvnog tlaka. Navedene smjernice općenito promiču kvalitetnu prehranu te se preporučuju svima koji su svjesni manjkavosti svoje prehrane.

Sir je preporučljivo jesti svježi, niskomasni, a zaboraviti na fetu i slične sireve.

Visoki krvni tlak i alkohol

Konzumiranje alkohola u neprimjerenoj količini doprinosi povišenju krvnog tlaka. Ženama se preporučuje ograničiti konzumaciju alkohola na jednu jedinicu, a muškarcima na dvije jedinice dnevno. Jedna jedinica alkohola je 0,33 dl žestokih pića, 1 dl vina te 3 dl piva. Povećano konzumiranje alkohola uz to pridonosi povišenoj koncentraciji masnoća.