Prestati pušiti

Što doista znate o učincima duhanskog dima i kako se odviknuti od pušenja? Doznajte znate li razlikovati istinu od neistina koje vam mogu otežati pokušaje odvikavanja?

Moguć je nastanak ovisnosti o nikotinskim zamjenskim proizvodima?

TOČNO I NETOČNO

Ovisnost o nikotinu u prvom je redu povezana s brzinom njegove apsorpcije i brzinom njegova dospijevanja u mozak. Flaster ili žvakače gume ne izazivaju tako naglu navalu određene količine nikotina u mozak do kakve dolazi kad povučemo dim cigarete. Još je jedna razlika između nikotinskih pripravaka i cigarete – oni nisu toksični kao cigareta. Naime, toksičan je nikotin koji nastaje izgaranjem duhana.

Unatoč tome, veliki broj “bivših” pušača teško se odvikava i od nikotinskih pripravaka zahvaljujući kojima su uspjeli odbaciti cigaretu.

Savjet! Bez cigarete bi trebalo izdržati barem godinu dana, a potom nastojati odviknuti se od guma za žvakanje i/ili flastera. Srećom, to se događa gotovo spontano, bez većih kriza ili osjćaja odricanja.

U zreloj dobi prestanak pušenja ne donosi nikakve dobrobiti?

NETOČNO

Prestanak pušenja koristan je uvijek, pomaže smanjiti opasne posljedice na zdravlje bez obzira na životnu dob. Dokazano je da su pušači izloženi znatno većoj opasnosti od smrtonosnih bolesti povezanih s pušenjem u usporedbi s nepušačima. Također su boravak u bolnici, trajanje liječenja i oporavka od različitih bolesti znatno dulji u pušača. Nakon nekog kirurškog zahvata u pušača su komplikacije češće, a ožiljci cijele znatno sporije.

Pušenje cigareta uz istovremenu primjenu flastera je opasno?

NETOČNO

Ako vjerujete da istovremenim pušenjem cigareta i primjenom nikotinskog flastera izlažete srce dodatnim rizicima – niste u pravu. Dapače, nikotinski flasteri preporučuju se osobama sa srčanim tegobama.

Dva modela ponašanja pomoći će vam u odvikavanju:

– Pušač ste koji je donio odluku o prestanku pušenja, ali popustili ste i mislite kako bi trebalo odbaciti nikotinski flaster uz objašnjenje da od njega nemate nikakve koristi? Ako ste neko vrijeme uspjeli izdržati bez cigarete, potreban je još samo mali napor da tako nastavite i cigaretu što češće zamjenjujete flasterom.

Vezani članak:  Bez lijekova smanjite tlak

– Strastveni ste pušač koji želi smanjiti količinu popušenih cigareta? U tome vam mogu pomoći nikotinski flasteri, pomoći će vam da se postupno odoviknete od cigareta.

Isto vrijedi za elektroničke cigarete, one ne povećavaju opasnost od pušenja i također su korisna pomoć u odvikavanju ili smanjenju broja popušenih cigareta.

16-satni flasteri manje su djelotvorni od 24-satnih flastera

NETOČNO

Osjećaj nedostatka nikotina javlja se kad se njegova koncentracija u krvi smanji ispod određene količine. Ako je riječ o snažnoj ovisnosti o nikotinu, taj osjećaj nedostatka javlja se ujutro po ustajanju. Zbog toga je korisno flaster držati tijekom noći. No u slučaju umjerene ovisnosti preporučuje se flaster skinuti prije odlaska na spavanje jer može narušiti kvalitetu spavanja.

Pušenje je moguće smanjiti postupno uz pomoć zamjenskih nikotinskih proizvoda?

TOČNO

Velik je broj pušača koji se žele osloboditi te navike, ali 70% njih još uvijek nije spremno na taj “značajan korak”. Istovremeno žele smanjiti opasnosti po zdravlje, i to čim prije. Dakle, je li bolje prestati pušiti naglo ili je bolje postupno se odvikavati? Prema istraživanjima, oni koji su se podvrgli nekom od programa odvikavanja postigli su trajnije rezultate, nakon potpunog prestanka pušenja oni su “zovu cigarete” odoljeli dulje od tri godine – neki trajno.

Nakon prestanka pušenja tjelesna težina povećava se u prosjeku za tri kilograma?

TOČNO

Većina bivših pušača dobije 2 – 4 kg. dok su strastveni pušači vrlo često pretjerano mršavi. Porast tjelesne težine rezultat je prirodne reakcije organizma koji želi postići potrebnu tjelesnu težinu. Ipak, porast tjelesne težine nije obavezna nuspojava prestanka pušenja – više od 30% starijih pušača ostaje na svojoj tjelesnoj težini.

Najbolji način za sprječavanje porasta tjelesne težine je smanjenje kalorijskog unosa, a povećanje tjelesne aktivnosti tj. potrošnje kalorija. Postoji još jedno rješenje – nikotinske gume za žvakanje, za koje je dokazano da pomažu smanjiti tjelesnu težinu.

Vezani članak:  Tanoreksija - ovisnost u suncu

Trudnice ne smiju koristiti zamjenske nikotinske proizvode?

NETOČNO

Čak 25% žena koje puše ne prestaje s tom navikom u trudnoći! Iako su svjesne opasnosti pušenja i trebale bi potpuno odbaciti i cigarete i svaki nikotinski pripravak, one ipak ne uspijevaju. U tom slučaju od pomoći su nikotinski zamjenski proizvodi (flasteri, žvakače gume, tablete), ali treba ih koristiti uz veliki oprez i uz liječničku kontrolu.

Trudnice koje koriste nikotinske flastere trebale bi ih skidati prije spavanja. Drugo rješenje su elektroničke cigarete, no valja napomenuti da njihova (ne)štetnost još uvijek nije dovoljno proučena i dokazana.
Oprez pri dojenju! Nikotin iz nikotinskih zamjenskih proizvoda dospijeva u majčino mlijeko, jasno je stoga zašto bi u trudnoći i razdoblju dojenja trebalo odbaciti ne samo cigarete nego sve nikotinske pripravke.

Ako ste pušili samo desetak godina dok ste bili mladi to na vaše zdravlje neće ostaviti nikakve posljedice?

NETOČNO

Najveća i najmanje poznata posljedica pušenja u adolescenciji je utjecaj duhanskog dima na mozak. Naime, mozak u razdoblju punog razvoja vrlo je osjetljiv. Zbog toga su adolescenti koji puše kutiju cigareta dnevno izloženi višestrukoj opasnosti od psihičkih tegoba, napadaja panike, tjeskobe, agorafobije… A među opasnim posljedicama je i rak.

Djevojke koje puše prije prve trudnoće za sedam puta povećavaju opasnost od raka dojke. Uzimaju li uz to i kontracepcijske pilule, one 40 puta povećavaju opasnost od infarkta srca i moždanog udara prije 35. godine života.

Opasnost pasivnog pušenja ne postoji, nastala je kao izmišljotina u antipušačkim kampanjama?

NETOČNO

Pasivni pušači čine 10% ukupno oboljelih od raka pluća, osim toga dokazano je da izloženost duhanskom dimu u pasivnih pušača povećava opasnost od raka pluća za 30%. Ali ne samo raka pluća, rak vrata maternice također može biti potaknut pasivnim pušenjem.

Light cigarete manje su opasne od običnih?

NETOČNO

Stručnjaci tvrde: to je izvanredni marketinški trik, još jedna u nizu prevara duhanske industrije.

Vezani članak:  Pelud - Izvor zdravlja i snage u malim granulama

Točno je da light cigarete sadrže manje nikotina, ali filtri tih cigareta vrlo su prozračni, oni razrjeđuju dim i samo teoretski smanjuju količinu udahnutog katrana i nikotina.

Kako bi zadovoljio potrebu za nikotinom pušeći light cigarete, pušač intenzivnije povlači dim i dodatno povećava propusnost filtra. Ako pušač light cigareta nakon određenog vremena popuši “normalnu” cigaretu, ona će mu se učiniti prejakom. No najveća je razlika u aromama koje u light cigaretama “omekšavaju” miris i okus sastojaka duhana, čime se stvara dojam da su light cigarete manje opasne.

Život bez cigareta – život bez tjeskobe!

Dobrobiti prestanka pušenja su trenutačne, a najveća promjena osjeti se na raspoloženju! To je i dokazano na skupini od 2100 pušača koji su htjeli prestati pušiti. Nakon što su dobili savjete i upute kako koristiti nikotinske zamjenske proizvode, odredili su i datum prestanka. Nakon toga odgovarali su na pitanja testa kojim je procijenjen njihov stupanj tjeskobe iti čak depresije. Prvi test proveden je tjedan dana nakon prestanka, potom nakon dva tjedna, pa nakon osam, 16 i 28 tjedana. Svi ispitanici nisu uspjeli prestati pušiti, otprilike polovina ih je bez cigarete izdržala samo dva tjedna, neki su izdržali osam i 28 tjedana. Pri svakom testiranju opaženo je da je skupina koja je uspjela odbaciti cigaretu bila znatno boljeg raspoloženja, a najnesretniji su bili oni kojima to nije uspjelo. I druga su ispitivanja potvrdila pozitivan utjecaj prestanka pušenja na depresiju, tjeskobu i stres. Prema nekim stručnjacima, prestanak pušenja može biti jednako djelotvoran kao antidepresivi koji se propisuju za liječenje smetnji ponašanja.