Probudite lijenu probavu

Uredna probava osnova je dobroga općeg stanja, važan preduvjet za zdravlje u svakoj životnoj dobi, a upravo su poremećaji probave toliko česti da smo skloni prihvaćati ih kao „normalnu popratnu pojavu određenog načina života ili navika“. Istina, način života i navike uvelike utječu na probavu, no pogrešno je prihvaćati poremećaje koji, posebice ako su kronični, mogu ostaviti posljedice. Nerijetko smo skloni, i kad su u pitanju poremećaji probave, tražiti brza rješenja i primjenjivati neprovjerene savjete i recepte, no najbolje i najtrajnije rješenje pronalazi se jedino ako se otkrije uzrok poremećaja, a njih može biti više i mogu biti vrlo različiti.

Akutna i kronična tegoba

Poremećaji probave - S problemima probave najčešće se suočavaju
oni koji preskaču obroke i žive užurbano.
S problemima probave najčešće se suočavaju
oni koji preskaču obroke i žive užurbano.
O zatvoru ili poremećaju probave govorimo ako se smanji broj dnevnih pražnjenja crijeva ili ako se promijeni izgled i sastav crijevnog sadržaja („tvrda stolica“). Važno je podsjetiti da svatko od nas ima drugačije navike i drugačiju dinamiku pražnjenja crijeva (od jednog do tri pražnjenja na dan smatra se normalnim). Problem se javlja kad se promijeni taj ustaljeni ritam jer svaka promjena dinamike pražnjenja crijeva može biti znak neke bolesti ili zdravstvenog poremećaja, posebice ako je zatvor praćen simptomima kao što su bolovi u trbuhu, tragovi krvi u stolici, gubitak tjelesne težine, povišena tjelesna temperatura ili povremeni proljev. U takvu slučaju potrebno je obratiti se liječniku.

Razlikujemo dva oblika zatvora – akutni i kronični. Akutni zatvor posljedica je prolaznih uzroka poput kirurškog zahvata, akutne bolesti ili uzimanja neke vrste lijekova. Kronični zatvor najčešće se javlja kao posljedica nezdravih prehrambenih navika (nedostatka vlakana u prehrani ili preskakanja obroka), ali i nedovoljna kretanja ili posebnih uvjeta života i rada. Uzrok kroničnom zatvoru mogu biti i psihička stanja i neke bolesti (primjerice hemoroidi ili bolne analne ragade) i neke sistemske bolesti poput dijabetesa, oštećenja živčanog sustava ili tumora crijeva.

Vezani članak:  Bolno grlo i promuklost

U potrazi za rješenjem

Za prevladavanje akutnog zatvora postoji više rješenja, a najbolje je odabrati ono koje daje trajne rezultate. Najveća je greška omalovažavati problem i čekati da se stanje spontano poboljša.

1. Bez obzira na to je li riječ o kroničnom ili akutnom zatvoru, promjene u načinu prehrane su nužne. Preporučuje se redovit unos umjerenih količina vlakana, ponajprije voća i povrća i pahuljica od integralnih žitarica (najbolje su one koje u 100 g proizvoda sadrže približno 250 kcal).

2. U prehranu uključite probiotske namirnice kao što je jogurt s probioticima – ponekad je već i doručak sastavljen od jogurta s probioticima i 30 g pahuljica od žitarica dovoljan da se riješi problem zatvora.

3. Prednost dajte namirnicama koje brzo daju osjećaj sitosti, odnosno namirnicama većeg volumena. Jedete li sir, onaj svježi bolji je izbor od mozarelle ili parmezana.

4. Jedite uvijek u približno isto vrijeme, sporo i u miru, a to posebno vrijedi za doručak koji mora biti kompletan i redovit – zatvor se naime najčešće javlja u osoba koje zbog nedostatka
vremena preskaču doručak.

5. Pridržavajte se savjeta o preporučenim količinama tekućine ali – s mjerom. Istina, nedostatak tekućine pridonosi pojavi zatvora, no osobi koja se zdravo hrani i putem namirnica unosi određenu količinu tekućine dovoljno je piti kad osjeti potrebu. Najbolji izbor je prirodna voda, ali i voda obogaćena magnezijem.

KRETANJE POMAŽE – Tjelesna je aktivnost, uz uravnoteženu i redovitu prehranu, dragocjena pomoć, no samo ako je redovita i umjerena. Šetnja u trajanju od 20 minuta dnevno nije dovoljna, no hodanje brzim korakom 50 minuta ili sat, ili svakodnevno trčanje barem 30 minuta dat će rezultate.

Savjetujemo nekoliko jednostavnih vježbi koje će probuditi vaš lijeni probavni sustav:
• stanite uspravno i rukama se prihvatite za naslon stolca, spuštajte se sporo u čučanj sve dok stražnjicu posve ne približite petama
• stanite na rub stepenice i podižite se na prste, najprije jednom pa drugom nogom deset puta (kako je samo pola stopala na stepenici, pridržavajte se za rukohvat, ali samo za održavanje ravnoteže, nikako za oslanjanje težine tijela)
• stanite uspravno i stisnutim šakama obiju ruka masirajte trbuh u smjeru kazaljke na satu

Vezani članak:  Vitamini B skupine za vitalno proljeće