Progesteron – jedan hormon, tri nelagodna simptoma

U trudnoći se većina žena osjeća dobro, no moguće su neke tegobe. Pogrešno je zanemarivati ih jer postoje rješenja koja će budućoj majci pomoći da u potpunosti uživa u očekivanju rođenja djeteta. Evo savjeta koji vam u tome mogu pomoći.

Jutarnja mučnina jedan je od najprepoznatljivijih simptoma trudnoće. Iako može biti jače izražena i potrajati tijekom cijelog dana, rijetko negativno utječe na razvoj ploda. U najvećem broju slučajeva jutarnja mučnina prestaje s trećim mjesecom trudnoće, a samo će se manji broj budućih mama boriti s tim neugodnim problemom tijekom cijele trudnoće.

Što je razlog jutarnje mučnine?

To još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno, a, kao i kod niza drugih simptoma, postoji veliki broj objašnjenja. U svakom slučaju, dva su osnovna razloga: fiziološki razlozi i stres.

Među fiziološkim razlozima ginekolozi kao mogući uzrok izdvajaju visoku razinu hormona trudnoće B-hCG u krvi tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Taj hormon mogao bi biti krivac za pretjeranu stimulaciju centra za mučninu i povraćanje.

Ostali razlozi koji bi mogli biti odgovorni za nastanak
mučnine jesu neuzimanje hrane ili uzimanje loše hrane te previše kiseline u želucu, kao i manje uspješna probava
uslijed opuštanja mišićnog tkiva probavnog trakta pod utjecajem visoke razine drugog značajnog hormona tijekom rane trudnoće – progesterona.

Što protiv jutarnje mučnine?

Postoje načini da se tegobe jutarnje mučnine ublaže. Pomoći će sljedeći savjeti:

Jesti zdravo. U organizam treba unositi nutritivno vrijedne namirnice – bjelančevine i složene ugljikohidrate.
Jesti češće, male obroke. Treba jesti prije negoli se osjeti glad ili napad mučnine.
Prvi jutarnji obrok može se pojesti u krevetu. Prije ustajanja može se pojesti nekoliko integralnih krekera, rižinih pločica ili suhih groždica. Dobro ih je imati u blizini kreveta, kako se zbog njih ne treba ustajati.
Uzimati dovoljno tekućine. Ako je mučnina praćena i povraćanjem, potrebe za tekućinom dodatno su povećane. Ako i tekućina izaziva mučninu, obavezno treba jesti hranu s visokim udjelom vode (svježe voće i povrće).
Smanjiti stres. I tjelesni i emotivni umor pojačavaju tegobe.

Vezani članak:  Bolno grlo i promuklost

Konstipacija

Drugi rani simptom trudnoće jest zatvor ili konstipacija. Prema najnovijim podacima, čak tri četvrtine trudnica u prvom tromjesečju trudnoće pati od nekog oblika poremećaja funkcije crijeva (najčešće su to konstipacija i nadutost). Kao i jutarnje mučnine, te su promjene normalne i uobičajene, ali to ne isključuje činjenicu da su nelagodne te da uzrokuju napetost i dodatni stres.

Prema rezultatima studija provedenih na sveučilištu Loyola University Medical Centre u Maywoodu, čak 75 % trudnica žali se na neki od poremećaja u radu crijeva. Kao poremećaj koji najviše narušava kvalitetu života trudnice su izdvojile zatvor i nadutost. Iako su te tegobe izrazito uobičajene, mnogi liječnici kažu da na pregledima žene često prešućuju probleme s crijevima. Ako ih se direktno ne upita, mnoge će jednostavno prešutjeti te negativne nuspojave.

Zašto dolazi do poremećaja rada crijeva?

U prvom tromjesečju trudnoće dolazi do povećanja razine progesterona. Uz ostale funkcije koje ima, progesteron pomaže i u održavanju trudnoće tako što sprječava kontrakcije maternice. Dok svojim djelovanjem opušta mišiće maternice (sprječava njene kontrakcije), progesteron istim mehanizmom djeluje i na glatke mišiće crijeva. Relaksacija glatkih mišića crijeva usporava protok probavljene hrane, pri čemu se iz nje apsorbira više vode pa stolica postaje tvrda i sporije se izbacuje iz organizma. Kao posljedica kroničnog zatvora moguća je i pojava hemoroida.

Što protiv konstipacije?

Zatvor prouzročen visokim razinama prirodnog progesterona u trudnoći liječi se promjenom prehrane i prehrambenih navika. Potrebno je u obroke uvrstiti više vlaknastih namirnica, odnosno barem 20 – 35 grama vlakana. Među namirnicama s višim postotkom hranjivih vlakana nalazi se voće, povrće i cjelovite žitarice.

Prije nego što počnete koristi sredstva koja će pomoći ili potaknuti pražnjenje crijeva, provjerite jesu li pogodna za trudnice kako ne biste izazvali neželjeni učinak.

Redovito vježbanje pomaže u povećanju aktivnosti crijevnih mišića, odnosno ubrzava prolazak probavljene hrane kroz crijeva.

Vezani članak:  Kronični nedostatak energije je razlog zašto ste stalno umorni

U trudnoći također treba piti više vode, koja će omekšati stolicu i omogućiti joj da lakše prođe kroz crijeva.

Hemoroidi, učestali u trudnoći

Hemoroidi su proširene vene, odnosno krvne žile rektalnog područja koje su neuobičajeno natekle. Evo zašto nastaju:

• Maternica se širi i vrši pritisak na vene u zdjelici i na donju šuplju venu. To može biti razlog usporenog povratka krvi iz donjeg dijela tijela, čime se povećava pritisak na vene ispod razine maternice i utječe na to da one postaju proširene i natečene.
• Zatvor često može uzrokovati hemoroide ili pogoršati njihovo stanje. Razlog tome jače je naprezanje pri pražnjenju crijeva.
• Povećanje razine progesterona tijekom trudnoće uzrokuje opuštanje stijenke i vena, što dodatno potiče njihovo oticanje.
• Ostali uzroci hemoroida mogu biti: dugotrajno sjedenje, neprimjerena ishrana, jak fizički napor i dr.

Je li moguće izbjeći hemoroide?

Iako je trudnoća razdoblje u kojem je pojavnost hemoroida učestalija, oni nisu neizbježni. Nekoliko savjeta koji će pomoći u izbjegavanju njihova nastanka ili barem olakšavanju tegoba:

• Treba izbjeći zatvor. Ako je potrebno, uz pomoć odgovarajućeg pomoćnog sredstva.
• Ne smije se odugovlačiti s odlaskom na toalet i sa zadržavanjem stolice.
• Osim regulacije stolice, važno je izbjegavati previše začinjenu hranu i svakodnevno održavati higijenu analne regije (pranje hladnom vodom).
• Svakodnevno raditi Kegelove vježbe. One će povećati cirkulaciju u rektalnom području i ojačati mišiće oko anusa.
• Izbjegavati duže stajanje ili sjedenje. Kretati se dovoljno.

Kada posjetiti liječnika?

Ako pokušaji prevencije i olakšanja problema ne pomognu, ili dođe do krvarenja, savjetuje se odlazak liječniku. Svako rektalno krvarenje liječnik treba pregedati. Kod većine žena poboljšanje će nastati nakon poroda ako koriste opisane savjete.

Vezani članak:  Sve koristi sistematskog pregleda