Progesteron – jedan hormon, tri nelagodna simptoma

U trudnoći se većina žena osjeća dobro, no moguće su neke tegobe. Pogrešno je zanemarivati ih jer postoje rješenja koja će budućoj majci pomoći da u potpunosti uživa u očekivanju rođenja djeteta. Evo savjeta koji vam u tome mogu pomoći.

Jutarnja mučnina jedan je od najprepoznatljivijih simptoma trudnoće. Iako može biti jače izražena i potrajati tijekom cijelog dana, rijetko negativno utječe na razvoj ploda. U najvećem broju slučajeva jutarnja mučnina prestaje s trećim mjesecom trudnoće, a samo će se manji broj budućih mama boriti s tim neugodnim problemom tijekom cijele trudnoće.

Što je razlog jutarnje mučnine?

To još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno, a, kao i kod niza drugih simptoma, postoji veliki broj objašnjenja. U svakom slučaju, dva su osnovna razloga: fiziološki razlozi i stres.

Među fiziološkim razlozima ginekolozi kao mogući uzrok izdvajaju visoku razinu hormona trudnoće B-hCG u krvi tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Taj hormon mogao bi biti krivac za pretjeranu stimulaciju centra za mučninu i povraćanje.

Ostali razlozi koji bi mogli biti odgovorni za nastanak
mučnine jesu neuzimanje hrane ili uzimanje loše hrane te previše kiseline u želucu, kao i manje uspješna probava
uslijed opuštanja mišićnog tkiva probavnog trakta pod utjecajem visoke razine drugog značajnog hormona tijekom rane trudnoće – progesterona.

Što protiv jutarnje mučnine?

Postoje načini da se tegobe jutarnje mučnine ublaže. Pomoći će sljedeći savjeti:

Jesti zdravo. U organizam treba unositi nutritivno vrijedne namirnice – bjelančevine i složene ugljikohidrate.
Jesti češće, male obroke. Treba jesti prije negoli se osjeti glad ili napad mučnine.
Prvi jutarnji obrok može se pojesti u krevetu. Prije ustajanja može se pojesti nekoliko integralnih krekera, rižinih pločica ili suhih groždica. Dobro ih je imati u blizini kreveta, kako se zbog njih ne treba ustajati.
Uzimati dovoljno tekućine. Ako je mučnina praćena i povraćanjem, potrebe za tekućinom dodatno su povećane. Ako i tekućina izaziva mučninu, obavezno treba jesti hranu s visokim udjelom vode (svježe voće i povrće).
Smanjiti stres. I tjelesni i emotivni umor pojačavaju tegobe.

Konstipacija

Drugi rani simptom trudnoće jest zatvor ili konstipacija. Prema najnovijim podacima, čak tri četvrtine trudnica u prvom tromjesečju trudnoće pati od nekog oblika poremećaja funkcije crijeva (najčešće su to konstipacija i nadutost). Kao i jutarnje mučnine, te su promjene normalne i uobičajene, ali to ne isključuje činjenicu da su nelagodne te da uzrokuju napetost i dodatni stres.

Prema rezultatima studija provedenih na sveučilištu Loyola University Medical Centre u Maywoodu, čak 75 % trudnica žali se na neki od poremećaja u radu crijeva. Kao poremećaj koji najviše narušava kvalitetu života trudnice su izdvojile zatvor i nadutost. Iako su te tegobe izrazito uobičajene, mnogi liječnici kažu da na pregledima žene često prešućuju probleme s crijevima. Ako ih se direktno ne upita, mnoge će jednostavno prešutjeti te negativne nuspojave.

Zašto dolazi do poremećaja rada crijeva?

U prvom tromjesečju trudnoće dolazi do povećanja razine progesterona. Uz ostale funkcije koje ima, progesteron pomaže i u održavanju trudnoće tako što sprječava kontrakcije maternice. Dok svojim djelovanjem opušta mišiće maternice (sprječava njene kontrakcije), progesteron istim mehanizmom djeluje i na glatke mišiće crijeva. Relaksacija glatkih mišića crijeva usporava protok probavljene hrane, pri čemu se iz nje apsorbira više vode pa stolica postaje tvrda i sporije se izbacuje iz organizma. Kao posljedica kroničnog zatvora moguća je i pojava hemoroida.

Što protiv konstipacije?

Zatvor prouzročen visokim razinama prirodnog progesterona u trudnoći liječi se promjenom prehrane i prehrambenih navika. Potrebno je u obroke uvrstiti više vlaknastih namirnica, odnosno barem 20 – 35 grama vlakana. Među namirnicama s višim postotkom hranjivih vlakana nalazi se voće, povrće i cjelovite žitarice.

Prije nego što počnete koristi sredstva koja će pomoći ili potaknuti pražnjenje crijeva, provjerite jesu li pogodna za trudnice kako ne biste izazvali neželjeni učinak.

Redovito vježbanje pomaže u povećanju aktivnosti crijevnih mišića, odnosno ubrzava prolazak probavljene hrane kroz crijeva.

U trudnoći također treba piti više vode, koja će omekšati stolicu i omogućiti joj da lakše prođe kroz crijeva.

Hemoroidi, učestali u trudnoći

Hemoroidi su proširene vene, odnosno krvne žile rektalnog područja koje su neuobičajeno natekle. Evo zašto nastaju:

• Maternica se širi i vrši pritisak na vene u zdjelici i na donju šuplju venu. To može biti razlog usporenog povratka krvi iz donjeg dijela tijela, čime se povećava pritisak na vene ispod razine maternice i utječe na to da one postaju proširene i natečene.
• Zatvor često može uzrokovati hemoroide ili pogoršati njihovo stanje. Razlog tome jače je naprezanje pri pražnjenju crijeva.
• Povećanje razine progesterona tijekom trudnoće uzrokuje opuštanje stijenke i vena, što dodatno potiče njihovo oticanje.
• Ostali uzroci hemoroida mogu biti: dugotrajno sjedenje, neprimjerena ishrana, jak fizički napor i dr.

Je li moguće izbjeći hemoroide?

Iako je trudnoća razdoblje u kojem je pojavnost hemoroida učestalija, oni nisu neizbježni. Nekoliko savjeta koji će pomoći u izbjegavanju njihova nastanka ili barem olakšavanju tegoba:

• Treba izbjeći zatvor. Ako je potrebno, uz pomoć odgovarajućeg pomoćnog sredstva.
• Ne smije se odugovlačiti s odlaskom na toalet i sa zadržavanjem stolice.
• Osim regulacije stolice, važno je izbjegavati previše začinjenu hranu i svakodnevno održavati higijenu analne regije (pranje hladnom vodom).
• Svakodnevno raditi Kegelove vježbe. One će povećati cirkulaciju u rektalnom području i ojačati mišiće oko anusa.
• Izbjegavati duže stajanje ili sjedenje. Kretati se dovoljno.

Kada posjetiti liječnika?

Ako pokušaji prevencije i olakšanja problema ne pomognu, ili dođe do krvarenja, savjetuje se odlazak liječniku. Svako rektalno krvarenje liječnik treba pregedati. Kod većine žena poboljšanje će nastati nakon poroda ako koriste opisane savjete.