Prva četkica za zube

Čišćenje zubi i zubnog mesa uz pomoć vlažne komprese dovoljno je za održavanje higijene zubi i usne šupljine novorođenčeta i djeteta, ali samo do njegova 12. mjeseca. Nakon toga, zbog uvođenja novih namirnica i raznovrsne
prehrane, potrebno je početi s četkanjem dječjih zubića. Najprije jednom dnevno, navečer prije spavanja, a potom od četvrte ili pete godine uvodi se i jutarnje pranje zuba.
Do pete ili šeste godine za pranje zubi brinu se roditelji, odnosno roditelji četkaju zube djeteta ili dijete pere zube uz asistenciju roditelja koji istovremeno uči dijete pravilnoj uporabi četkice. S polaskom u prvi razred dijete bi trebalo znati samo prati zube, do te dobi trebalo bi već steći naviku samostalna i redovita pranja zubi.

S uvođenjem novih namirnica u prehranu djeteta počinje se i s istinskim pranjem zubi. U 12. mjesecu života vaše dijete dobiva svoju prvu četkicu.

Mala važna pravila

Četkanje zubi mora trajati onoliko koliko je potrebno da se sa zubi odstrane naslage zubnog plaka, najprije dvije, a potom u odrasloj dobi tri minute.

Pri pranju važnija je temeljitost nego snaga. Treba temeljito iščetkati sve ravne plohe, ali i prostore između zubi, četkica dakle mora prijeći preko svih zubi i preko svih njihovih ploha.

Stručnjaci savjetuju četkati najprije gornje pa donje zube, ili obratno, ali u svakom slučaju odvojeno prati gornje i donje zube.

Za učinkovitost pranja posebno je važan smjer kojim se kreće četkica. Najbolji su kružni pokreti, uvijek u istom smjeru, od zubnog mesa prema vrhu zuba, dok vodoravne poteze četkicom treba izbjegavati.

U odnosu na zubno meso četkica treba biti nagnuta pod kutom od 45°.

Kakvu četkicu odabrati? Najbolje su četkice male glave, s mekanim dlačicama i mekanom drškom. Veličina četkice mora odgovarati veličini djetetove usne šupljine. A četkicu valja redovito mijenjati, čim dlačice oslabe ili im se deformiraju vrhovi.

Vezani članak:  Pet odluka koje čuvaju zube
Dječje paste za zube imaju prilagođenu količinu fluora, ali i ugodan okus, kako bi se djecu privuklo na redovito pranje.
Dječje paste za zube imaju prilagođenu
količinu fluora, ali i ugodan okus,
kako bi se djecu privuklo na redovito pranje.

Kada upotrijebiti pastu za zube

U početku je zubna pasta suvišna, a počinje se upotrebljavati tek kad dijete nauči ispljunuti i isprati usnu šupljinu. Pri odabiru paste za zube vrijedi isto pravilo koje vrijedi za odabir četkice za zube: mora biti primjerena dječjem uzrastu. Dječje paste za zube imaju prilagođenu količinu fluora, ali i ugodan okus, kako bi se djecu privuklo na redovito pranje.

Spriječite da se dijete navikne zaspati s bočicom mlijeka, čaja ili voćnog soka.

Još uvijek previše karijesa

Karijes je najčešća patologija ne samo pedijatrijske dobi već svih uzrasta, a ujedno je i patologija koja je u osnovi velikog broja oboljenja zubi i usne šupljine.

Svjetska zdravstvena organizacija 1965. godine definirala je oralno zdravlje kao stanje zdravih i za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva, uključujući zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju.

U SAD-u čak 40% djece oko šeste godine života ima karijes, dok se taj postotak u dobi od 17 godina povećava na 85%. U europskim razvijenim zemljama čak 68% djece u dobi od osam i devet godina ima najmanje jedan zub zahvaćen karijesom, a u dobi od 13-14 godina taj postotak raste na 85%.

Ni u Hrvatskoj stanje nije bolje. U dobnoj skupini djece starosti do šest godina zubni karijes čini 61,8% svih dijagnosticiranih bolesti i stanja usne šupljine, u djece od 7 do 18 godina 45,3%.

Pranje zuba (četkanje uz uporabu zubne paste s fluoridima) u trajanju od dvije minute, uz čišćenje zubnih međuprostora zubnim koncem, predstavlja najbolju metodu održavanja zubne higijene. Naravno, uz redovite kontrolne posjete stomatologu (najmanje jednom u šest mjeseci).