Refleksna masaža

Stres, probavne smetnje, nesanica, umor, glavobolje, celulit… Kako i koje točke masirati da biste se osjećali bolje i bili zdraviji.

Refleksologija se zasniva na spoznaji da određene točke na stopalima i tabanima odgovaraju, odnosno povezane su s ostalim dijelovima tijela na glavi, na vratu, s unutrašnjim organima. Cilj refleksne masaže je osloboditi, potaknuti vitalnu energiju u tijelu koja je nužna za psihofizičku ravnotežu i zdravlje. Tisućama godina u tradicionalnoj kineskoj medicini stimuliraju se određene točke na dlanovima i stopalima s ciljem liječenja određenih tegoba. No refleksna masaža korisna je i u dijagnosticiranju nekih “skrivenih” tegoba: osjetimo li bol pri dodiru na neku točku, to može biti znak nekog poremećaja ili tegobe nekog od tjelesnih organa. Refleksna masaža danas se preporučuje i od strane velikog broja liječnika konvencionalne medicine, tim više što masiranje točaka na tabanima i stopalima opušta i daje osjećaj ugode.

Prema dosadašnjim istraživanjima:
• pomaže u stanjima anksioznosti jer opušta
• ublažava bol tenzijske glavobolje i migrene
• smanjuje tegobe predmenstruacijskog sindroma primjenjuje li se jednom tjedno u razdoblju od dva mjeseca.

Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se sa sigurnošću potvrdila dosadašnja saznanja, mi vam predlažemo da iskusite ovaj oblik samopomoći, ugodnu masažu stopala i dlanova, podsjećajući pritom na to da su opasnosti od nuspojava doista male.

Cilj je osloboditi i dovesti u ravnotežu tjelesnu energiju i ublažiti tegobe: stres, umor, glavobolju, nesanicu… pa čak i riješiti se celulita.

(kliknite na sliku za uvećanje)

Kako se izvodi

Izvodite blage pritiske vrhom jagodice palca. Pri masaži stopala drugom rukom pridržavajte (fiksirajte) stopalo. Pritišćite umjerenim ritmom s prekidima, pritisak na jednu točku ponovite više puta, a cijela masaža neka traje barem desetak minuta.

Vezani članak:  Sve koristi sistematskog pregleda