Reumatske bolesti – kad pokret boli

Upala, otok i bol u zglobovima, mišićima i tetivama, smanjena i bolna pokretljivost simptomi su reumatskih bolesti koje po učestalosti zauzimaju drugo mjesto, odmah poslije bolesti krvožilnog sustava. Prema mišljenju stručnjaka reumatske bolesti najskuplje su bolesti: svaka druga žena i svaki šesti muškarac obolijevaju od neke reumatske bolesti. Zbog tih bolesti godišnje se propisuje 14-16 milijuna dana bolovanja, a polovina reumatičara mora otići u prijevremenu mirovinu.

Prema podjeli Svjetske zdravstvene organizacije pojam reuma obuhvaća 450 različitih bolesti koje se očituju na sustavu za kretanje i koje su povezane s bolovima i ograničenim kretanjem. Sve te bolesti skoro su uvijek kronične, a kako je u većini slučajeva uzrok bolesti nepoznat, nisu ni izlječive. Dijelimo ih u četiri glavne skupine:

• upalne reumatske bolesti – artritis
• degenerativne promjene na zglobovima
• artroza
• reumatizam mekanog tkiva – fibromialgija
• bolesti metabolizma koje utječu na zglobove – giht

Tihe i podmukle bolesti

Upalne reumatske bolesti razvijaju se tiho, u početku bez simptoma, i postupno poprimaju kroničan oblik. Mišljenje da je riječ o bolestima starijih samo je djelomično točno, s obzirom na to da se razvijaju bez simptoma, ove bolesti se zapravo očituju tek u zreloj životnoj dobi.

Upalne reumatske bolesti pogađaju zglobove, ligamente i mišiće, no neki oblici bolesti zahvaćaju i druge tjelesne sustave, organe i strukture. U većem broju slučajeva uzrok
bolesti nije poznat, no veliki broj istraživanja pomogao je da se upozna tijek bolesti, poboljša dijagnosticiranje i prepoznavanje simptoma. To je velika pomoć u držanju bolesti pod nadzorom, u liječenju i ublažavanju tegoba, ujedno u poboljšanju kvalitete života oboljelih. Upotreba lijekova, izbalansirana prehrana, određene tjelesne aktivnosti i metode opuštanja mogu bolest držati pod kontrolom i poboljšati kvalitetu života.

Na kronični, intermitentni tijek bolesti klimatski uvjeti ne utječu, no klimatske promjene mogu utjecati na bolne simptome. Dok intenzivna hladnoća djeluje gotovo kao anestetik, hladna vlažna klima utječe na osjetljivost receptora bola, zbog čega jača bol upaljenog zgloba.

Vezani članak:  Ruke drhte zbog '100' razloga

Najčešće bolesti

Upala, otok i bol u zglobovima, mišićima i tetivama, smanjena i bolna pokretljivost simptomi su reumatskih bolesti.
Upala, otok i bol u zglobovima, mišićima i
tetivama, smanjena i bolna pokretljivost
simptomi su reumatskih bolesti.
Artritis je kronična oboljelost zglobova, kostiju i mišića, a postoji preko sto njegovih tipova. Neki od najčešćih tipova artritisa su: ankilozantni spondilitis, fibromialgija, giht, juvenilni idiopatski artritis, lupus, osteoartritis, reumatska polimialgija, psorijatični artritis, reaktivni artritis, reumatoidni artritis, sklerodermija.

Artritis je naziv koji se koristi za skupinu od stotinjak reumatskih stanja. Ta stanja mogu zahvaćati zglobove, mišiće, ligamente, kao i unutrašnje organe. Crvenilo, oticanje, povećana temperatura i bol u zglobu znakovi su koji upućuju na bolest.

Osteoartritis (artroza). Osim zbog starenja bolest se javlja i zbog pretjerana trošenja hrskavice uslijed prekomjerne tjelesne težine, tjelesnih napora i opterećenja (primjerice na radnom mjestu). Zbog istrošenosti hrskavice pri kretanju dolazi do trenja kostiju zgloba što uzrokuje bol, ali i daljnje oštećenje kostiju i upalu. Zahvaća uglavnom koljena, kukove, vrat, prste, donji dio leđa. Simptomi su, osim bolova, oticanje i osjetljivost zglobova, koji mogu biti topli na dodir, slabost mišića, bolovi pri hodu, teškoće pri oblačenju, češljanju, sjedenju ili hodanju uzbrdo.

Reumatoidni artritis. Čak 75% oboljelih su žene, i to najčešće žene u plodnom razdoblju života, a može se javiti i u dječjoj dobi. Kod ove bolesti imunosni sustav napada tkiva vlastitog organizma izazivajući bolove u zglobovima, otok i ukočenost. U težim slučajevima može doći i do trajna oštećenja zglobova i deformiteta. Pored bolova, otoka i ukočenosti zglobova (zahvaćeno je više simetričnih zglobova), koja je naročito izražena ujutro, simptomi uključuju i umor, groznicu i izrasline koje se često nazivaju reumatoidni čvorići.

Sustavni eritemski lupus (SLE). To je još jedna autoimuna bolest. Imunosni sustav napada i oštećuje zglobove, kožu, bubrege, srce, pluća, krvne žile, mozak. Simptomi su bolovi i ukočenost zglobova, umor, osip koji se širi od nosa prema obrazima u formi leptira, zatim blago povišena temperatura, opadanje kose, anemija, bolovi u grudima, nervoza, a mogu ga pratiti i embolije. Žene su u usporedbi s muškarcima izložene devet puta većem riziku od ove bolesti.

Vezani članak:  Artroza - sve što je korisno znati

Giht (ulozi). Naziva se još i kraljevski artritis. Bolni napadaji javljaju se kad se poveća razina mokraćne kiseline u krvi, uslijed čega se u zglobu stvaraju igličasti kristali koji uzrokuju bolove i upalu, najčešće u zglobu nožnog palca, ali i u koljenu ili zglobovima prstiju.

Psorijatični artritis. Simptomima podsjeća na reumatoidni artritis, a napada približno deset posto osoba koje boluju od psorijaze. Psorijatični artritis može se javiti u svakom razdoblju života, no najčešće se javlja između 30. i 50. godine

Polimiozitis. To je kronična bolest vezivnog tkiva, karakterizirana bolnom upalom i propadanjem mišića. Javlja se u odraslih, najčešće između 40. i 60. godine, ali i u djece od 5. do 15. godine.

Reiterov sindrom. Kronična je upalna bolest, javlja se povremeno, osim zglobova (najčešće stopala, gležnjeva ili koljena) napada i ostale dijelove tijela (posebice mokraćnu cijev i oči s posljedicom pojave konjunktivitisa). Najčešće se javlja u muškaraca mlađih od 40 godina, nakon infekcije spolno prenosivom bolešću.

Fibromialgija. Oboljeli od fibromialgije pri kretanju osjećaju raširene bolove u tkivima i mišićima koji podržavaju kosti i zglobove. Bol, ukočenost i osjetljivost u području mišića i tetiva, naročito u predjelu vrata, kralježnice, ramena, kukova, neki su od simptoma bolesti. Često se uz te simptome javlja i zamor i poremećaj pri spavanju.

Bolesti sustava za kretanje, reumatske bolesti, najskuplje su bolesti zbog kojih se godišnje u svijetu propisuje 14-16 milijuna dana bolovanja. Pravovremenom dijagnozom i liječenjem moguće ih je držati pod kontrolom i poboljšati kvalitetu života.

10 SIMPTOMA:

Prepoznavanje simptoma olakšat će vam pronalaženje najboljeg sredstva koje će ublažiti bolove i spriječiti napredovanje bolesti:
• bol i otečenost zglobova ruke i/ili zapešća koja traje dulje od tri tjedna
• krutost zglobova koja traje dulje od jednog sata ujutro nakon buđenja
• iznenadna oteklina jednog ili više zglobova, s lokalnim crvenilom ili bez njega, a da pritom nije bilo ozljede
• u mladih ljudi: bol u križima koji se širi do koljena, javlja se i nestaje, javlja se najprije na jednoj, potom na drugoj strani tijela, jače noću, a smanjuje se pri tjelesnoj aktivnosti
• bijela boja prstiju na ruci na hladnoći ili pri klimatskim promjenama ili pri uzbuđenju
• osjećaj suhoće i pijeska u očima povezana sa suhoćom usta i bolovima zglobova i mišića
• crvenilo lica, nosa i obraza ili oko očiju koje se pogoršava pri izlaganju suncu i povezano je s bolovima zglobova
• nakon 50. godine života: iznenadna bolnost oba ramena tako da češljanje ili zakopčavanje grudnjaka postaje nemoguće, otežano ustajanje iz naslonjača posebno ako je popraćeno s glavoboljom i gubitkom tjelesne težine
• u žena u postmenopauzi i u osoba koji uzimaju pripravke kortizona: iznenadan bol u leđima, posebno nakon tjelesnog napora ili podizanja tereta
• u oboljelih od psorijaze ili u osoba u čijim je obiteljima bilo slučajeva psorijaze: bol u zglobovima ili u kralježnici ili u peti.

Vezani članak:  9 simptoma koje muškarci nikad ne bi smjeli ignorirati