Seborejički dermatitis

Seborejički dermatitis je bolest kože koja najčešće nastaje u jesen i zimi. Stanje se poboljšava ljeti, a zima je vrijeme kada je bolest najaktivnija. Seborejički dermatitis je upala kože na seborejičkim dijelovima tijela. To su dijelovi tijela gdje su na koži žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće, te je površina kože opskrbljena većom količinom loja. To su vlasište, obrve, lice, dio oko usta i brade, središnji dijelovi prsnog koša, leđa, osobito između lopatica, koža oko pupka, prsni koš, leđa, prepone, područje oko anusa i na pregibima kože. Aktivnost žlijezda lojnica je pod utjecajem različitih čimbenika i može biti normalna, smanjena ili pojačana.

Više okidača za bolest

Iako može nastati i u dojenačko doba, seborejički dermatitis, najčešće nastaje u muškaraca u dobi od 18 do 40 godina.

Zašto nastaje seborejički dermatitis ne zna se točno, ali se zna da se uz nasljednu sklonost razvoju ove bolesti mogu naći i pojačano lučenje loja (u 50% bolesnika) te mnogobrojni čimbenici koji dovode do upale kože. Važnu ulogu u nastanku bolesti ima gljiva Pityrosporum ovale. Na pojavu bolesti utječu hormonski poremećaji, pa se bolest može pogoršavati u menopauzi i pri bolestima štitnjače. Poremećaji probavnog sustava, česti gastritisi i bakterija Helicobacter pylori mogu bolest pogoršavati, kao i jako začinjena, masna i slatka hrana. Kronični alkoholizam, duhan i nedostatak cinka pogoduju razvoju bolesti. Stanja nervoze (često pacijenti navode probleme na poslu, probleme u obitelji, selidbe, promjene posla, ispite i sl.) pogoršavaju bolest.

Seborejički dermatitis uglavnom zahvaća tjeme i lice, dakle vidi se, pa nerijetko utječe na emocionalno stanje oboljelih i može pogoršavati stanje nervoze ili tjeskobe. Bolesnici koji su hospitalizirani zbog neuroloških bolesti (CVI, Parkinsonova bolest), koronarnih bolesti i u stanjima teške imunodeficijencije (AIDS) često imaju teže oblike seborejičkog dermatitisa.

Vezani članak:  Virusne bolesti kože

Kako bolest prepoznati

Seborejički dermatitis je upala kože na seborejičkim dijelovima tijela.
Seborejički dermatitis je upala kože na
seborejičkim dijelovima tijela.
Seborejički dermatitis u odraslih se najčešće opaža na seborejičkim predjelima – vlasište, lice, osobito koža oko nosa i usta, iza uha, središnji dijelovi prsa i leđa. U vlasištu nastaju žarišta različite veličine i oblika ružičastocrvene boje koja su prekrivena manjim ili većim, suhim ili masnim blijedožućkastim ljuskama, uz svrbež. Ovakva žarišta se mogu spajati i prekriti čitavo vlasište i prijeći na kožu čela, ali kosa ne ispada pojačano. Promjene na licu (obrazi i korijen nosa – leptirasti oblik, nazolabijalne brazde, obrve, rubovi vjeđa, brada, čelo, iza uha, vanjski zvukovod) očituju se crvenkasto-žućkastim ljuskavim žarištima uz mogući svrbež, najčešće u nazolabijalnim brazdama. Zacrvenjeni rubovi vjeđa mogu biti jedini znak bolesti. Na trupu – iznad prsne kosti, između lopatica – koža je žarko crvena, a u pregibima kože – ispod pazuha i dojki, oko pupka, u preponama – koža je vlažna i crvena.

I djeca obolijevaju

U djece koja se hrane umjetnim mlijekom seborejički dermatitis je češći. Prve promjene nastaju u vlasištu pojavom masnih ljusaka koje se nazivaju tjemenica, a kada se ljuske skinu, opaža se crvenilo kože. Promjene se mogu širiti na lice, iza ušiju, na područja između nosa i usta, nabore kože, osobito u pelenskoj regiji.

Kako se bolest liječi

Seborejički dermatitis se najčešće liječi samo lokalnom terapijom, a u težim oblicima bolesti uvodi se i sistemska terapija. Najčešće se propisuju protuupalni lijekovi i antimikotici ili antibiotici. Lokalni kortikosteroidi nisu lijek za seborejički dermatitis jer neće bolest izliječiti, a mogu dovesti do oštećenja kože. Za njegu je potrebno koristiti dermokozmetičke proizvode koji su namijenjenjeni njezi i zaštiti kože sa seborejičkim dermatitisom i vrlo je važno, koliko je god moguće, smanjiti stres i hraniti se “laganije” i raznolikije.

Vezani članak:  Ne odgađajte liječenje akni

U liječenju promjena u vlasištu svakodnevno se upotrebljavaju dječji šamponi, a debele ljuske skidaju se uspješno upotrebom salicilne kiseline u maslinovom ulju.

Seborejički dermatitis javlja se u 2-5% ukupnog stanovništva.