Seborejički dermatitis

Seborejički dermatitis je bolest kože koja najčešće nastaje u jesen i zimi. Stanje se poboljšava ljeti, a zima je vrijeme kada je bolest najaktivnija. Seborejički dermatitis je upala kože na seborejičkim dijelovima tijela. To su dijelovi tijela gdje su na koži žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće, te je površina kože opskrbljena većom količinom loja. To su vlasište, obrve, lice, dio oko usta i brade, središnji dijelovi prsnog koša, leđa, osobito između lopatica, koža oko pupka, prsni koš, leđa, prepone, područje oko anusa i na pregibima kože. Aktivnost žlijezda lojnica je pod utjecajem različitih čimbenika i može biti normalna, smanjena ili pojačana.

Više okidača za bolest

Iako može nastati i u dojenačko doba, seborejički dermatitis, najčešće nastaje u muškaraca u dobi od 18 do 40 godina.

Zašto nastaje seborejički dermatitis ne zna se točno, ali se zna da se uz nasljednu sklonost razvoju ove bolesti mogu naći i pojačano lučenje loja (u 50% bolesnika) te mnogobrojni čimbenici koji dovode do upale kože. Važnu ulogu u nastanku bolesti ima gljiva Pityrosporum ovale. Na pojavu bolesti utječu hormonski poremećaji, pa se bolest može pogoršavati u menopauzi i pri bolestima štitnjače. Poremećaji probavnog sustava, česti gastritisi i bakterija Helicobacter pylori mogu bolest pogoršavati, kao i jako začinjena, masna i slatka hrana. Kronični alkoholizam, duhan i nedostatak cinka pogoduju razvoju bolesti. Stanja nervoze (često pacijenti navode probleme na poslu, probleme u obitelji, selidbe, promjene posla, ispite i sl.) pogoršavaju bolest.

Seborejički dermatitis uglavnom zahvaća tjeme i lice, dakle vidi se, pa nerijetko utječe na emocionalno stanje oboljelih i može pogoršavati stanje nervoze ili tjeskobe. Bolesnici koji su hospitalizirani zbog neuroloških bolesti (CVI, Parkinsonova bolest), koronarnih bolesti i u stanjima teške imunodeficijencije (AIDS) često imaju teže oblike seborejičkog dermatitisa.

Kako bolest prepoznati

Seborejički dermatitis je upala kože na seborejičkim dijelovima tijela.

Seborejički dermatitis je upala kože na
seborejičkim dijelovima tijela.

Seborejički dermatitis u odraslih se najčešće opaža na seborejičkim predjelima – vlasište, lice, osobito koža oko nosa i usta, iza uha, središnji dijelovi prsa i leđa. U vlasištu nastaju žarišta različite veličine i oblika ružičastocrvene boje koja su prekrivena manjim ili većim, suhim ili masnim blijedožućkastim ljuskama, uz svrbež. Ovakva žarišta se mogu spajati i prekriti čitavo vlasište i prijeći na kožu čela, ali kosa ne ispada pojačano. Promjene na licu (obrazi i korijen nosa – leptirasti oblik, nazolabijalne brazde, obrve, rubovi vjeđa, brada, čelo, iza uha, vanjski zvukovod) očituju se crvenkasto-žućkastim ljuskavim žarištima uz mogući svrbež, najčešće u nazolabijalnim brazdama. Zacrvenjeni rubovi vjeđa mogu biti jedini znak bolesti. Na trupu – iznad prsne kosti, između lopatica – koža je žarko crvena, a u pregibima kože – ispod pazuha i dojki, oko pupka, u preponama – koža je vlažna i crvena.

I djeca obolijevaju

U djece koja se hrane umjetnim mlijekom seborejički dermatitis je češći. Prve promjene nastaju u vlasištu pojavom masnih ljusaka koje se nazivaju tjemenica, a kada se ljuske skinu, opaža se crvenilo kože. Promjene se mogu širiti na lice, iza ušiju, na područja između nosa i usta, nabore kože, osobito u pelenskoj regiji.

Kako se bolest liječi

Seborejički dermatitis se najčešće liječi samo lokalnom terapijom, a u težim oblicima bolesti uvodi se i sistemska terapija. Najčešće se propisuju protuupalni lijekovi i antimikotici ili antibiotici. Lokalni kortikosteroidi nisu lijek za seborejički dermatitis jer neće bolest izliječiti, a mogu dovesti do oštećenja kože. Za njegu je potrebno koristiti dermokozmetičke proizvode koji su namijenjenjeni njezi i zaštiti kože sa seborejičkim dermatitisom i vrlo je važno, koliko je god moguće, smanjiti stres i hraniti se “laganije” i raznolikije.

U liječenju promjena u vlasištu svakodnevno se upotrebljavaju dječji šamponi, a debele ljuske skidaju se uspješno upotrebom salicilne kiseline u maslinovom ulju.

Seborejički dermatitis javlja se u 2-5% ukupnog stanovništva.