Spolni odnosi i mjesečnica: Pravila koja morate znati!

Spolni odnosi su mogući u vrijeme menstruacije, ali isključivo uz zaštitu! To je jedini način da se izbjegnu ► spolno prenosive bolesti ◄, ali i moguća trudnoća.

1. Menstruacija je fiziološko krvarenje

Menstruacija je fiziološko krvarenje koje prosječno traje tri do četiri dana. Pojavljuje se jednom mjesečno, u razmacima između 22 do 35 dana, zbog cikličkih mijena hormona.

Do 8 higijenskih uložaka dnevno smatra se normalnim! Obim krvarenja pri mjesečnici može biti različit.

2. Higijena tijela

Higijena tijela, osobito spolovila, izuzetno je važna, što znači:

• Redovito kupanje-tuširanje preporučljivo je dva puta dnevno, jer je krv hranilište za sve mikroorganizme. Treba se prati fiziološkim neutralnim sapunom ili onim sa pH vrijednošću oko 3,8 do 4,5 (čija je kiselost približna kiselosti radnice). Preporučljivo je koristiti tekuće sapune jer se lakše održavaju čistima nego kompaktni sapuni.

• Higijenske uloške treba mijenjati svaka 3-4 sata. Prije mijenjanja uložaka operite ruke, a ručnici koje koristite moraju biti čisti i isključivo vaši!

• Tamponi se mijenjaju svakih 4 do 6 sati, uz predhodno pranje ruku. Nikako nemojte tijekom noćnog sna koristiti tampon – koristite higijenske uloške.

• Intimno rublje mora se mijenjati barem jednom dnevno. Izbjegavajte tange i sintetičko rublje jer pogoduje razvoju bakterijskih i gljivičnih infekcija. Poželjno je rublje od pamuka i lana, koje omogućuje “disanje” kože.

3. Zaštita od spolno prenosivih bolesti

Spolni odnosi i mjesečnica
Spolni odnosi su mogući u vrijeme menstruacije, ali isključivo sa zaštitom.
Kondom od lateksa izuzetno je važan pri spolnim odnosima, osobito za vrijeme menstruacije. Krv je hranilište za bakterije, stoga se u vrijeme menstruacije mnogo lakše šire zaraze!

4. Pojačani iscjedak

Ako usprkos svim mjerama zaštite primijetite pojačani iscjedak bijele, žućkaste, sivkaste ili zelenkaste boje, ne čekajte već se hitno javite vašem ginekologu koji će razjasniti što je posrijedi.

Vezani članak:  Iscjedak, svrbež, upala, crvenilo ... svaka treća žena ima kandidijazu

• Bijeli grudičasti, sirasti iscjedak kiselkastog mirisa, alarm je koji upućuje na upalu izvazvanu gljivicama (najčešće candidiom albicans) ili je riječ o miješanoj, tzv. koinfekciji gljivica i bakterijskih uzročnika. U svakom slučaju, potrebne su pretrage i terpija za oba partnera.

• Žućkasto-zelenkasti iscjedak, mirisa na trulež, popraćen osjećajem intezivne nelagode i svrbeža, upućuje na bakterijsku infekciju ili infekciju uzrokovanu trihomonasom. Što prije provedite terapiju, i vi i svi vaši partneri, jer time kupujete zdravlje u budućnosti!

• Sivkasti tekući iscjedak neugodna mirisa, koji podsjeća na trulež ili odstajalu ribu, ukazuje na infekciju miješanog bakterijskog podrijetla. Uzimanjem obrisaka i odgovarajućom antimikrobnom terapijom, uklonit će se uzročnici infekcije.

Uvijek imajte na umu da je terapija u ginekologiji nužna za sve partnere.

• Ako ste bili izloženi virusnoj infekciji (herpes simplex), ona se burno manifestira, vrlo često već pri kraju same menstruacije: javlja se lokalna bol, uz vodenaste mjehuriće popraćena snažnim osjećajem žarenja, svrbežom i naglašenom nelagodom. U tom ste razdoblju vi izvor zaraze! Tada se preporučuje suzdržavanje od spolnih odnosa.

• Izrasline koje izgledaju poput cvjetače ili poput glavice pribadače bijele boje ili boje kože, same ili u nakupinama, koje se primjećuju oko anusa i ulaza u radnicu, upućuju da je u pitanju infekcija HPV virusom. To vam je važan znak da se hitno obratite vašem ginekologu kako bi vam propisao terapiju.

5. Menstruacija nije zaštita od trudnoće

Menstruacija nije zaštita od trudnoće, osobito kod žena sa skraćenim menstruacijskim ciklusom (oko 21 dan), jer spermiji mogu živjeti do 72 sata. Stoga, oprez! Spolni odnosi su mogući u vrijeme menstruacije, ali isključivo sa zaštitom. Tako se izbjegavaju spolno prenosive bolesti, ali i moguća trudnoća!

Vezani članak:  Rak grla maternice: Zloćudna bolest koju je moguće izbjeći