Sport za mršavljenje

Dokazano je da nas tjelesna aktivnost štiti od raznih bolesti, pomaže ih spriječiti i liječiti, a dokazano je i to da pomaže održati željenu tjelesnu težinu. No pogrešno je učinak očekivati isključivo od tjelesne aktivnosti – jedino prilagođena prehrana uz redovito bavljenje sportom ili tjelesnom aktivnošću pomaže oblikovati tijelo i smanjiti kilograme.

Mršavimo li sportom

Ne, sam sport i tjelesna aktivnost neće otopiti suvišne kilograme. Ali redovito bavljenje sportom vrlo je korisna pomoć mršavljenju. Tjelesnom aktivnošću trošimo kalorije i povećavamo mišićnu masu, što poboljšava tonus i izgled cijelog tijela.

Tjelesna aktivnost poboljšava i raspoloženje što je, i kad je vitkost u pitanju, vrlo korisno jer mnogi za grickalicama između obroka posežu upravo zbog lošeg raspoloženja.

Trčanje

Sport za mršavljenje
Koji sport odabrati, kojim se, kad je mršavljenje
u pitanju, postižu najbolji rezultati?
To je najjednostavnija aktivnost, za nju je dovoljno imati kvalitetnu obuću. Trčanje oblikuje i učvršćuje stražnjicu i bedra jednako kao i rolanje.

SAVJET: Opskrbite se kvalitetnom obućom. Prijeđenu udaljenost, kao i brzinu trčanja, postupno povećavajte. Pijte prije i nakon trčanja. Prije trčanja nemojte jesti.

PLANIRAJTE: Bolje je trčati 30 minuta svaki drugi dan ili svaki dan, nego dva sata jednom tjedno ili jednom u dva tjedna.

Vožnja bicikla

Vožnja bicikla, vani ili u dvorani, jedna je od najpotpunijih aktivnosti. Najviše se upošljavaju noge, ali i stražnjica i trbušni mišići, pa čak i leđa, ramena i ruke.

SAVJET: Planirajte vožnju.

Plivanje i vježbanje u vodi

U vodi je tijelo oslobođeno vlastite težine, oslobođeno je sile teže, a svaki pokret koji u vodi izvedemo izaziva masiranje tijela vodom. Plivanje je idealno za oblikovanje nogu, ali i za jačanje gornjeg dijela tijela, kao i za oblikovanje cijelog tijela.

SAVJET: Želite li skladno tijelo, plivajte naizmjenično prsnim i leđnim stilom.

Ples

Bez obzira na ritam glazbe uz koji plešete, ples upošljava mišiće nogu i ruku, trbušne mišiće i mišiće stražnjice. Konačan rezultat? Vitkije noge, čvrsta stražnjica, ravan i napet trbuh. Osim za vitkost ples je odličan za raspoloženje, krvožilni i dišni sustav.

Vezani članak:  Kašalj - što znači i kako ga liječiti

SAVJET: Prednost dajte plesu s puno ritma.

Joga i pilates

Obje discipline poboljšavaju koordinaciju pokreta, ublažavaju stres i napetost, poboljšavaju gipkost zglobova.

Pravilno disanje pri vježbanju učvršćuje trbušne mišiće, kao i mišiće leđa i ruku.

Hodanje

Hodanje se preporučuje svima, bez obzira na godine i tjelesnu kondiciju, a dobrobiti koje ćemo osjetiti od hodanja ovise o tome koliko i da li redovito hodamo. Rezultat neće izostati: gipko tijelo, pravilno držanje, dobro raspoloženje.

SAVJET: Opskrbite se udobnom obućom, a dobro će vam doći i mjerač koraka (pedometar) koji će zabilježiti prijeđenu rutu. Ako možete, hodajte u parku ili šumi.

ŠTO ODABRATI: Svaka tjelesna aktivnost i svaki sport imaju pozitivne učinke, ali najbolje je odabrati onu aktivnost koja nam pruža zadovoljstvo, koja je bliska našem načinu života i navikama te u skladu s ciljevima koje želimo postići.

Rezultati neće izostati

Promjene nećete opaziti odmah, ali rezultati koje postižete sportom i tjelesnom aktivnošću trajniji su i bolji od rezultata bilo koje dijete.

• Za vitke noge: trčanje, bicikl, vježbanje u vodi, rolanje.
• Za čvrstu stražnjicu: trčanje, vježbanje u vodi.
• Za ravan trbuh: pilates, vježbanje u vodi, ples, preskakanje konopca.
• U programu mršavljenja: trčanje, plivanje, bicikl, ples, vježbe u teretani.