Srčanožilne bolesti najbolje se sprečavaju zdravim životnim navikama

Redovito treba održavati u “normali” prehranu, tjelesnu težinu, tjelesnu aktivnost, tlak i masnoće u krvi te se kloniti opasnih otrova za srce: cigareta, alkohola i droga!

Jedan od najčešćih razloga za prijem ljudi u hitnu službu i bolnicu različiti su problemi sa srcem; od nespecifičnih tegoba kao što je probadanje u prsnom košu pa do vrlo ozbiljnih, specifičnih problema koji upućuju na srčano oboljenje, a pojavljuju se pretežno u srednjoj i starijoj životnoj dobi.

No, i mladi mogu biti suočeni sa srčanom bolešću s fatalnim posljedicama. Najpoznatiji su slučajevi kad se mlade osobe sruše tijekom sportske aktivnosti te ih se mora oživljavati što, nažalost, nije svaki put uspješno. U mlađoj dobi srčana bolest nerijetko je neprepoznata, pa upravo zato mladi sportaši moraju proći odgovarajuće liječničke preglede da se ustanovi kako organizam podnosi opterećenje.

Među faktorima rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti neki su prirođeni – genetska komponenta (nasljednost), spol i dob, a postoje i pridruženi faktori koji prije svega proizlaze iz životnih navika. To su prekomjerna tjelesna težina, premalo tjelesne aktivnosti, »povišen krvni tlak«, povišene masnoće u krvi (povišen LDL-kolesterol niske gustoće, sveukupno povišen kolesterol i trigliceridi), pušenje, alkohol i droga. Svi psihostimulansi utječu na cirkulaciju, a time i na srce, te mogu izazvati poremećaje s kobnim ishodom.

Tjelesna aktivnost obnavlja krvne žile

Izbjegavanjem faktora rizika na koje možemo utjecati, kardiovaskularne bolesti mogu se spriječiti ili znatno odgoditi.

Vježbajte srce održavanjem tijela u dobroj formi. Ne prepuštajte se sjedilačkom načinu života. nego se redovito krećite - tako obnavljate krvožilni sustav!

Vježbajte srce održavanjem tijela u dobroj formi. Ne prepuštajte se sjedilačkom načinu života. nego se redovito krećite – tako obnavljate krvožilni sustav!

Vrlo je važno održavati normalnu tjelesnu težinu jer prekomjerna težina, koja je sve češća već u najmlađoj dobi, poslije ima za posljedicu ubrzan razvoj ateroskleroze, što povećava učestalost kardiovaskularnih incidenata. S regulacijom tjelesne težine usko je povezana tjelesna aktivnost koja je iznimno bitna i zato što obnavlja krvožilni sustav. Tjelesna aktivnost omogućuje stvaranje novih krvnih žila, takozvanih kolaterala, koje štite tkivo. Nedostatak kolaterala dovodi do smetnji cirkulacije i smanjene opskrbe tkiva kisikom; ne samo srca nego i drugih organa, ali najizloženiji su srce i mozak. Stoga je tjelesna aktivnost iznimno bitna za kontinuirano stvaranje kolaterala koji ima sposobnost obnavljanja tijekom cijeloga života.

Vezani članak:  Sjedilački način života