Što jezik govori o zdravlju

Imate li naviku, dok perete zube, u ogledalu pogledati jezik? To je vrlo jednostavan i koristan način da na vrijeme otkrijete neke promjene i ponešto doznate o svom zdravlju.

Jezik zdrave osobe je ružičaste boje, gladak je, sjajan i presvučen tankim bjelkastim slojem, mekan je i na dodir baršunast.

Sluznica jezika građena je od stanica koje se jako brzo obnavljaju, točnije za vrijeme žvakanja, a dok jedemo, jezik ima ulogu svojevrsnog ribeža. Osobe u čijoj je prehrani najviše kuhanih jela koja nisu abrazivna i ne sadrže previše vlakana imaju jezik svjetlije boje u usporedbi s onima koji jedu više povrća, žitarica, voća i mesa. Ružičasta boja različitih nijansi, koje uvelike ovise o načinu prehrane, boja je jezika zdravih ljudi. Povišena tjelesna temperatura, gljivične bolesti, smetnje disanja, pa i nedostatak vitamina B12 ili željeza te druge tegobe i promjene očituju se promjenom boje i izgleda jezika.

Normalan jezik

Ružičaste je boje s mnoštvom malih bradavica (osjetilnih pupoljaka). Pri rođenju jezik je gladak, odrastanjem se na njemu mogu stvoriti brazde i nabori. U nekih su ljudi bradavice jako izražene, no to nije razlog za zabrinutost.

Tamna boja

Što jezik govori o zdravlju

Što jezik govori o zdravlju?

Bradavice jezika su izdužene i tamne su boje, jezik na dodir nije bolan, ali je ljepljiv. Tamna boja najčešće je posljedica prekomjerne uporabe sredstava antiseptičkog djelovanja, liječenja antibioticima ili pušenja, pogrešno je povezivati je s gljivičnom infekcijom. Protiv tih promjena dovoljno je četkicom ili specijalnom “gumicom” energično protrljati jezik i potaknuti ljuštenje tamnog sloja. U nekim slučajevima propisuje se ispiranje specijalnim sredstvom na bazi retionida.

Bijeli sloj

Ljepljiv i prekriven debelim bijelim slojem, jezik kao da je otežao i teško pokretljiv. To je znak otežana i usporena obnavljanja stanica sluznice jezika. Najčešće se te promjene javljaju pri povišenoj tjelesnoj temperaturi ili jakoj prehladi. No te promjene mogu upućivati i na želučane i crijevne smetnje. Stanje trenutačno olakšava četkanje jezika četkicom za zube.

Vezani članak:  Grlo: spriječite bolove i upalu

Poput jagode

Jezik je najprije pokriven bijelim slojem, a samo je vrh crven, u obliku slova V. Nakon nekoliko dana cijeli jezik je posut crvenim pjegicama. To može biti oblik šarlaha, dječje bolesti kojoj je uzročnik streptokok. Antibiotska terapija u slučaju šarlaha je neizbježna.

Suh

Nema sjaja i ako jezikom dodirnete plastičnu dršku četkice za zube, osjećate kako se lijepi. Suhoća jezika prilično je čest problem, a vrlo često i razlog posjeta liječniku, no najčešće je posljedica uzimanja neke vrste lijekova (psihotropnih, antidepresiva, diuretika i sl.). Taj problem vrlo često imaju osobe koje spavaju otvorenih usta te osobe koje dišu na usta. U nekim slučajevima suh jezik prvi je znak opće dehidracije organizma ili poremećena lučenja žlijezda slinovnica, što može biti posljedica oslabljena imuniteta.

Posut mrljama

Bijele mrlje rasute su po jeziku, nestaju ako površinu jezika stružemo ili četkamo. Te mrlje, iako nestaju, ne valja podcjenjivati jer mogu biti znak upale koju uzrokuju gljivice iz roda Candida, najčešće se javlja nakon liječenja antibioticima. Liječi se jednostavno antimikoticima.

Bijeli mjehurići

Jezik posut mjehurićima iz kojih izlazi prozirna tekućina može biti simptom infekcije virusom herpesa. Najčešće se opaža u djece, vrlo je bolno i popraćeno »povišenom tjelesnom temperaturom«. Nakon liječenja mogući su recidivi, najčešće u obliku “groznice” na usnama ili na nepcu.

Bolne ulceracije

Afte se mogu javiti na više mjesta na jeziku, svijetle su boje, okrugle, pravilna oblika, ograničene crvenim rubom i bolne. Pomoći će vodice za ispiranje usne šupljine, no ako za tjedan dana ne dođe do poboljšanja, potrebno je obratiti se liječniku, tim više što se, osim kao zasebna bolest, afte mogu javiti i kao simptom neke druge bolesti.

Vezani članak:  Glavobolja: koje vrste je vaša?

Održavanje higijene

Nakon temeljita pranja zubi korisno je ostrugati jezik, odstraniti suvišne naslage i potaknuti obnavljanje stanica sluznice jezika. To pravilo održavanja higijene posebno je korisno za jezik na kojem su prirodno prisutni veći nabori u kojima se lako nakupljaju mikroorganizmi. Svaka promjena boje, izgleda ili pojava bola razlog su za posjet liječniku. Liječnik obiteljske medicine jednostavnim će pregledom dijagnosticirati gljivičnu infekciju ili afte. No ako se propisanim liječenjem ne postignu željeni rezultati za jedan ili dva tjedna, potrebno je obratiti se stomatologu ili dermatologu, a u nekim je slučajevima potrebna pomoć otorinolaringologa.