Što se događa u organizmu kad ne jedemo meso

Što se događa u organizmu kad ne jedemo mesoRazmišljate o tome da postanete vegetarijanac? Ili samo da jedete manje mesa? A znate li kako će reagirati vaš organizam … Evo što se događa.

MOŽETE SMRŠAVJETI NEKOLIKO KILOGRAMA

Nedavna revizija kliničkih istraživanja vegetarijanske prehrane otkrila je da prelazak na vegetarijansku prehranu vodi do gubitka kilograma, čak i kod osoba kojima to nije bio cilj. Pokazalo se da su ispitanici u prosjeku smršavjeli 3,5 kg, a što je dulje trajala studija, to je gubitak kilowama bio veći.

VIŠE ZDRAVIH BAKTERIJA U CRIJEVIMA, ALI I VIŠE NADUTOSTI

U tijelu imamo enzime koji prerađuju proteine iz mesa i one biljnog porijekla i to se s prestankom konzumacije mesa ne mijenja. No, neprobavljivi ugljikohidrati iz biljnih izvora proteina i drugih biljnih namirnica mogu izmijeniti bakterijski profil u crijevima. Novi sadržaj ugljikohidrata
jača populaciju zdravih bakterija u crijevima. Ali, s obzirom na to da crijevima treba neko vrijeme da se priviknu na nove bakterije, u početku je često prisutan osjećaj nadutosti i plinova u trbuhu.

ZAŠTITIT ĆETE SE OD SRČANIH BOLESTI

Veći broj velikih studija uspoređivao je vegetarijance i osobe koje to nisu, ali koje imaju sličan način života. Rezultati su pokazali da je smrt uslijed ishemijskog srčanog udara bila 24 posto rjeđa kod vegetarijanaca nego kod mesojeda, vjerojatno zbog manje upalnih procesa, jer je već dokazano da biljna prehrana ima protuupalno djelovanje.

MIŠIĆIMA TREBA VIŠE VREMENA ZA OPORAVAK

Proteini su esencijalni za izgradnju mišića, njihovo održavanje i obnovu nakon tjelovježbe. U tome su učinkoviti i proteini životinjskog porijekla i proteini biljnog porijekla, samo ovim posljednjima treba malo dulje da obave posao. Stoga je savjet sportašima vegetarijancima da nakon aktivnosti uzmu proteine u tekućem obliku (kokosovo ili bademovo mlijeko, sojino ili rižino mlijeko) jer njih tijelo brže apsorbira.

Vezani članak:  Menopauza: sve što biste trebali znati

GUBITAK OKUSA

Cink, mineral obilno zastupljen u oštrigama i crvenom mesu, ključan je za osjetilo okusa i sluha. Istraživanje provedeno na Institute of Health Bioscience na University of Tokushima u Japanu pokazalo je da je manjak cinka glavni krivac za slabljenje osjetila okusa kod vegetarijanaca. Naime, grahorice, orasi, cjelovite žitarice i mliječni proizvodi sadrže nešto cinka, ali fitična kiselina u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, sjemenkama i grahoricama može oslabiti apsorpciju cinka. Posljedica toga je da organizam vegetarijanaca treba 50 posto više cinka nego onaj mesojeda.