Što treba znati o pravilnoj prehrani

Brinući se o zdravlju i vitkosti, nerijetko griješimo. Iz prehrane izbacujemo neke namirnice jer su „loše“, a neke konzumiramo u povećanim količinama, zbunjujemo vlastito tijelo i ne osiguravamo mu sve potrebne nutrijente. A pravilno jesti zapravo je vrlo jednostavno.

Raznovrstan i uravnotežen jelovnik

Za dobro zdravlje treba nam više od 40
različitih nutrijenata. Konzumiranjem jedne namirnice ne dobivamo ih sve. Bez obzira na to konzumirate li gotovu hranu ili je sami pripremate, vodite računa o raznovrsnosti, u jednom obroku trebalo bi biti zastupljeno što više namirnica. Osim toga važna je i uravnoteženost: ako ste za objed konzumirali više masnoća, večera neka bude nemasna. Ako za večeru pojedete obilan mesni obrok, sutradan jedite ribu.

Ne zaobilazite ugljikohidrate

U želji za vitkošću često iz jelovnika izbacujemo kruh, krumpir, tjesteninu, rižu i druge žitarice. No upravo bi polovina ukupnog dnevnog unosa kalorija trebala potjecati iz ugljikohidrata. Jedite kruh i tjesteninu od punog zrna, integralnu rižu, neophodni su kako biste tijelu osigurali potrebnu količinu vlakana.

Uživajte u obilju voća i povrća

Nema dobre ili loše hrane, postoji samo dobar i loš način prehrane.

Nema dobre ili loše hrane, postoji samo
dobar i loš način prehrane.

Često zanemarujemo savjet nutricionista o važnosti konzumiranja pet porcija voća i povrća dnevno. No upravo je tih pet porcija neophodno želimo li organizmu osigurati sve potrebne nutrijente. »Zelena salata«, povrće, voće i voćni sokovi dragocjeni su izvori zaštitnih nutrijenata, »vitamina i minerala«, ali i vlakana.

Održavajte preporučenu tjelesnu težinu i dobro se osjećajte

Preporučena tjelesna težina određuje se na osnovi više čimbenika kao što su spol, tjelesna visina, životna dob i nasljedne osobine. Pretilost otvara put brojnim bolestima, među kojima su srčano-žilne bolesti i neke vrste raka. A veći unos kalorija od njihove potrošnje otvara put pretilosti. Višak kalorija dobivamo iz svih skupina namirnica – iz bjelančevina, masnoća, ugljikohidrata i alkohola, najviše ipak iz masnoća. Tjelesna aktivnost najzdraviji je način trošenja kalorija, dakle održavanja preporučene tjelesne težine, osim toga dokazano je da tjelesna aktivnost poboljšava raspoloženje. Poruka je jasna: jedite manje, a krećite se više.

Vezani članak:  Udar na mozak

Budite umjereni

Ograničite li porcije na razumnu količinu, povećavate šansu da ćete jesti raznovrsnije. Što znači razumna količina? To je otprilike: 100 g mesa, voćka srednje veličine, pola šalice sitne tjestenine, 50 ml sladoleda. Gotova jela u tome vam mogu pomoći, osim što sadrže količinu namirnica koja vam je potrebna, većina ih na pakiranjima ima označen sadržaj kalorija.

Jedite redovito

Preskakanje obroka, posebno i najčešće doručka, otežava vam držanje osjećaja gladi pod nadzorom. Pri računanju ukupnog dnevnog unosa kalorija nemojte zaboraviti na kalorije iz međuobroka i grickalica koje tokom dana pojedete.

Pijte potrebnu količinu tekućine

Odraslima je dnevno potrebno najmanje 1,5 litra tekućine. No ta se količina povećava pri tjelesnom naporu i na vrućini. Obična voda je dobar izvor tekućine, ali unos različitih vrsta pića povećava zadovoljstvo pri konzumaciji i istovremeno pridonosi unosu tekućine. Uz vodu pijte voćne sokove, bezalkoholna pića, čaj, kavu, mlijeko …

Krećite se

Višak kalorija i nedostatak kretanja za posljedicu imaju povećanje tjelesne težine. Umjerena aktivnost pomoći će vam da potrošite kalorije, korisna je i za srce i za krvne žile, pomaže održati dobro zdravlje. Stoga, neka vam tjelesna aktivnost postane dnevna navika. U stanci za ručak prošećite, barem dio puta od kuće do posla hodajte. Nije neophodno baviti se sportom, važno je kretanje, ali redovito.

Počnite odmah, a promjene provodite postepeno

Mijenjati ustaljene navike nije jednostavno, kako biste uspjeli u tome, radite postupno. Tri dana zapisujte sve što pojedete i popijete. Provjerite koliko ste voća i povrća pojeli u ta tri dana i četvrtog dana dodajte jednu porciju. Ako volite masnu hranu, nemojte je potpuno izbaciti s jelovnika, pronađite varijante s manje masnoće ili jedite manje porcije. Istovremeno umjesto dizalom uspinjite se stubama.

Vezani članak:  Saznali ste da bolujete od dijabetesa. Što sad?

Zapamtite: tajna je u ravnoteži

Nema dobre ili loše hrane, postoji samo dobar i loš način prehrane. Nemojte osjećati krivicu jer volite neke namirnice, jedite ih umjereno, a uz njih jedite ostale raznolike namirnice kako biste u svojoj prehrani osigurali raznolikost i uravnoteženost.