Sve blagodati dojenja

Majčino mlijeko ima posebnu, visoku nutritivnu vrijednost: sadrži optimalan omjer kvalitetnih bjelančevina, šećera i masnoća. Sadrži tri puta manje bjelančevina od kravljeg mlijeka, pri čemu bjelančevine majčina mlijeka sadrže dvostruko manje kazeina i nekih specifičnih aminokiselina, što ga čini lakše probavljivim. Kad je riječ o masnoćama, majčino mlijeko sadrži 80 posto dugolančanih triglicerida i više kolesterola, što pozitivno djeluje na djetetov organizam. Osim toga, majčino mlijeko sadrži četiri puta više linoleične kiseline koja je esencijalna za razvoj moždanih stanica. Slađe je od kravljeg mlijeka, sadrži 90 posto laktoze, koja se pretvara u galaktozu, neophodnu za razvoj djetetova mozga. Neki šećeri (kao što su oligosaharidi) koje sadrži majčino mlijeko također su posebno korisni za razvoj probavnog sustava djeteta. Uz to majčino mlijeko sadrži četiri puta manje minerala, čime ne opterećuje djetetove bubrege. Sadrži optimalnu količinu kalcija, ali i optimalan omjer kalcija i fosfora što omogućuje lakšu apsorpciju kalcija. Mala količina željeza koju sadrži lako se apsorbira jer majčino mlijeko sadrži i posebnu tvar – transferin.

Sve blagodati dojenja
Majčino mlijeko ima posebnu, visoku nutritivnu
vrijednost.

Osebujan sastav

Sadržaj »vitamina i minerala« u mlijeku ovisi o majčinoj prehrani. Zbog toga se trudnicama preporučuju dodaci vitamina D, a dojiljama dodaci vitamina K.

Iako se sastav i učinak majčina mlijeka i dojenja često podcjenjuje, ono je idealna i dragocjena pomoć razvoju i rastu djeteta, ujedno i idealna zaštita od infekcija i alergija.

Dovoljno je podsjetiti na to da majčino mlijeko sadrži 20 enzima koji uspješno nadoknađuju eventualnu nedovoljnu razvijenost nekih sustava i funkcija pri rođenju te omogućuju pravilan rast djeteta zahvaljujući tzv. faktorima rasta koje sadrži. Imunoglobulini iz majčina mlijeka dijete štite od nekih infekcija i brojnih mikroorganizama.

Građa podređena dojenju

Najvažnija uloga ženskih dojki jest proizvodnja mlijeka kako bi mogle hraniti novorođenče. Dojke se sastoje od mliječnih žlijezda okruženih masnim i vezivnim tkivom. Mlijeko koje žlijezde izlučuju prolazi kroz gustu mrežu kanalića do bradavica dojke. Svaka dojka ima 15-20 režnjeva podijeljenih na manje dijelove koji se nazivaju lobuli. Uski kanali (duktusi) povezuju režnjeve i lobule. Na vanjskom dijelu dojke smještena je bradavica okružena tamnijim pigmentiranim dijelom – areolom.

Vezani članak:  Ključni nutrijenti za zdravu trudnoću i dojenje

Iako se dijete rađa s urođenim refleksom sisanja, majka mu mora pomoći da se nauči hraniti dojenjem. Vrlo je važno da dijete pravilno postavi usta na bradavicu jer će se jedino tako moći pravilno nahraniti. Ako dijete ustima zahvati samo vrh bradavice, neće moći dovoljno dobro sisati, a postoji i opasnost da ozlijedi majčinu dojku.